ΙΕΛΚΑ: Στο 2,23% ο πληθωρισμός του Απριλίου – «Φαρμάκι» φρούτα, λαχανικά και κρέας
Οι ανατιμήσεις στα νωπά προϊόντα ανεβάζουν τον δείκτη
Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στο 2,23% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Παρά τη μικρή μηνιαία αποκλιμάκωση κατά 0,21%, ο δείκτης στο κυλιόμενο 12μηνο (Μάιος 2025 – Απρίλιος 2026) παραμένει αυξημένος κατά 1,79%, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται τα νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προέρχεται από τα νωπά φρούτα και λαχανικά, τα οποία επηρεάστηκαν έντονα από τις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών.
Οι αυξημένες βροχοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα πλημμυρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου και του Απριλίου είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές ανατιμήσεις στα νωπά προϊόντα, με την κατηγορία να καταγράφει άνοδο 11,96%. Παράλληλα, οι ζωονόσοι και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε Ελλάδα και εξωτερικό συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών στα φρέσκα κρέατα κατά 5,57% και στα αλλαντικά κατά 7,11%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με αύξηση 4,19%.
Αντίθετα, αρκετές κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν μειώσεις σε σχέση με πέρυσι, αντανακλώντας την ομαλοποίηση της αγοράς και τη μείωση των τιμών παραγωγού. Τα είδη μίας χρήσης, τα οικιακά και τα είδη πάρτι υποχώρησαν κατά 3,08%, τα κατεψυγμένα κατά 2,73%, ενώ πτώση καταγράφηκε και σε αυγά, βούτυρα και ζωμούς (-1,78%). Μικρότερες μειώσεις εμφανίζονται σε ζύμες και προϊόντα για κατοικίδια.
Το ΙΕΛΚΑ αποδίδει τη συγκράτηση των τιμών σε τρεις βασικούς παράγοντες: τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, την υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων που επιτρέπει ταχύτερη προσαρμογή στις νέες τιμές, και την αυξημένη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς. Οι μεγάλες αλυσίδες, χάρη στις οικονομίες κλίμακας και την τεχνολογική τους ετοιμότητα, καταφέρνουν να απορροφούν μέρος των πιέσεων.
Παρά τη σχετική σταθεροποίηση σε αρκετές κατηγορίες, οι αυξήσεις στα νωπά προϊόντα και στα κρέατα συνεχίζουν να επιβαρύνουν σημαντικά το καλάθι των καταναλωτών. Η εικόνα αυτή αναμένεται να απασχολήσει έντονα την αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων παραμένουν αβέβαιες.