Τράπεζα Πειραιώς: Τα «ψίχουλα» του Μεγάλου και το επικοινωνιακό σόου του EQUALL πάνω στις πλάτες της κοινωνίας
Πώς η Πειραιώς βαφτίζει «κοινωνική προσφορά» την επιστροφή ενός ισχνού 4% των κερδών της, την ώρα που η χώρα στενάζει από την ακρίβεια – Το πανηγυρικό σκηνικό στο Φόρουμ των Δελφών και οι βραβεύσεις-βιτρίνα της Euromoney που επιστρατεύονται για να κρύψουν την τραπεζική ασυδοσία – Γιατί ο Χρήστος Μεγάλου επενδύει σε προγράμματα «ψηφιακού εγγραματισμού» και «ενίσχυσης δεξιοτήτων» αντί για πραγματική ελάφρυνση των δανειοληπτών
Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Χρήστος Μεγάλου, επιχείρησαν σήμερα, να στήσουν μια επικοινωνιακή φιέστα στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα EQUALL ως τη «λύση» στα προβλήματα της κοινωνίας. Με περισσή αλαζονεία, η τράπεζα διαφημίζει ότι επέστρεψε 40 εκατομμύρια ευρώ στην κοινωνία το 2025, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4% των καθαρών κερδών της. Ενώ οι πολίτες παλεύουν με τους τόκους και τις προμήθειες, ο κ. Μεγάλου μιλά για «βιώσιμη ανάπτυξη» και «κοινωνική συνοχή», την ίδια στιγμή που το συντριπτικό 96% των κερδών παραμένει στα σεντούκια του Οργανισμού.
Βραβεία-βιτρίνα και η «θεωρία» της υπευθυνότητας
Για να θωρακίσει το προφίλ της, η Πειραιώς επιστρατεύει τις ευρωπαϊκές διακρίσεις στα Euromoney Awards for Excellence, όπου αυτοανακηρύχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ευρώπη για την Εταιρική Υπευθυνότητα». Πρόκειται για έναν τίτλο που φαντάζει ως ειρωνεία για τους χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν, ενώ ο κ. Μεγάλου αναρωτιέται «πώς και πού η παρουσία μας μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η απάντηση της τράπεζας είναι προγράμματα για την ισότητα των φύλων και τον ψηφιακό εγγραματισμό των 60+, δράσεις που λειτουργούν ως βολικό «φύλλο συκής» για να μην συζητηθεί η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας.
Το επικοινωνιακό «παραμύθι» των 35.000 ωφελούμενων
Η προσπάθεια της Πειραιώς να παρουσιάσει 35.000 ωφελούμενους από το 2022 μέχρι σήμερα, ως δήθεν «πρωταγωνιστές» μιας νέας εποχής, αποτελεί την επιτομή του εταιρικού σόου. Με στομφώδεις εκφράσεις για «λαμπρές ιδέες» και «αναβάθμιση αστικών υποδομών», η τράπεζα επιχειρεί να καλύψει το τεράστιο κενό ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας και τις επικοινωνιακές της ανάγκες.
Όσο ο κ. Μεγάλου θέτει στόχους έως το 2030 για να «διευρύνει την εμβέλεια της κοινωνικής προσφοράς», η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η «εταιρική υπευθυνότητα» της Πειραιώς είναι μια καλοστημένη άσκηση δημοσίων σχέσεων που κοστολογείται φτηνά, αλλά πουλιέται ακριβά στο τηλεοπτικό χρηματιστήριο.