Η Μέση Ανατολή φλέγεται και το ελληνικό real estate ανεβάζει ρυθμούς…

Η Μέση Ανατολή φλέγεται και το ελληνικό real estate ανεβάζει ρυθμούς...
69 / 100 SEO Score

Το ελληνικό Real Estate παίρνει φωτιά: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στέλνει Τούρκους, Ισραηλινούς και Λιβανέζους στην Ελλάδα

Σε έναν κόσμο που μυρίζει μπαρούτι, η Ελλάδα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ασφαλές καταφύγιο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν πού θα ζήσουν, πού θα επενδύσουν και πού θα προστατεύσουν την περιουσία τους. Και κάπου εκεί, το ελληνικό real estate δεν παίρνει απλώς ανάσα — δέχεται κανονικό φιλί ζωής.

Κάθε νέος γύρος έντασης στη Μέση Ανατολή, κάθε φόβος, κάθε ασύμμετρη απειλή, κάθε σκηνικό αβεβαιότητας, λειτουργεί σαν επιταχυντής για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Για έναν ευκατάστατο κάτοικο του Τελ Αβίβ, της Βηρυτού ή της Κωνσταντινούπολης, η χώρα μας φαντάζει όλο και περισσότερο ως η πιο κοντινή, ασφαλής και φιλόξενη επιλογή. Και αυτό δεν είναι θεωρία. Είναι τάση με αριθμούς, κατεύθυνση και ξεκάθαρη δυναμική.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της RE/MAX Ελλάς για το 2025, οι Ισραηλινοί έχουν πλέον περάσει στην πρώτη γραμμή των ξένων αγοραστών στην Αττική, αφήνοντας πίσω τους άλλες αγορές που παραδοσιακά είχαν ισχυρή παρουσία. Πίσω τους ακολουθούν Τούρκοι και Λιβανέζοι επενδυτές, ενώ και στη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί κρατούν τα πρωτεία στις αγοραπωλησίες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι δεν μιλάμε για μια συγκυριακή μετακίνηση, αλλά για ένα ρεύμα κεφαλαίων με ουσία. Μόνο το 2024, οι εισροές ισραηλινών κεφαλαίων για αγορές ακινήτων έφτασαν τα 129 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 46,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Και το ακόμα πιο ηχηρό; Οι συνολικές ισραηλινές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αποτυπώνεται και στις άδειες διαμονής. Οι Ισραηλινοί που απέκτησαν κάρτα διαμονής στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο: από 661 το 2024 σε 1.355 το 2025. Άνοδος 105%. Και όταν οι αριθμοί ανεβαίνουν έτσι, η αγορά δεν απλώς κινείται. Παίρνει φωτιά.

Στο ίδιο κάδρο, οι Τούρκοι συνεχίζουν να επενδύουν επιθετικά στα ελληνικά ακίνητα, με ρυθμό που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2025 βρίσκονταν στη δεύτερη θέση στις άδειες Golden Visa, πίσω μόνο από τους Κινέζους. Με απλά λόγια; Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνο ένας ελκυστικός προορισμός. Είναι στρατηγική επιλογή.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η χώρα προσφέρει ένα πακέτο που αυτή τη στιγμή δύσκολα αγνοείται: ασφάλεια, κλίμα, πολιτική σταθερότητα, πρόσβαση στην Ευρώπη και τιμές που παραμένουν 20% έως 30% χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχες αγορές της Μεσογείου. Την ίδια ώρα, το κόστος ζωής είναι επίσης χαμηλότερο κατά 25% με 30%, ενώ η απόσταση είναι ιδανική: μια πτήση κάτω από τέσσερις ώρες αρκεί για να μεταφέρει κεφάλαια, οικογένειες και σχέδια ζωής από μια ταραγμένη περιοχή σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Κάπως έτσι, η γεωπολιτική ανασφάλεια της γειτονιάς μας μετατρέπεται, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, σε καύσιμο για την ελληνική κτηματαγορά. Και το real estate στην Ελλάδα δεν ανεβαίνει μόνο επειδή το θέλει η αγορά. Ανεβαίνει γιατί η εποχή το σπρώχνει.

ΠΗΓΗ