Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να πληρώσει ούτε για μία εβδομάδα διακοπές
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 46% των Ελλήνων αδυνατεί να χρηματοδοτήσει μια εβδομάδα διακοπών, ενώ οι οικογένειες με παιδιά και τα χαμηλά εισοδήματα πλήττονται δυσανάλογα.
Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αδυναμίας χρηματοδότησης διακοπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 46% των πολιτών ηλικίας 16+ δεν μπορούσε το 2024 να πληρώσει ούτε μία εβδομάδα διακοπών . Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερά υψηλό τα τελευταία χρόνια, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με την περίοδο 2014–2018.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία (58,6%) και μπροστά από τη Βουλγαρία (41,4%) . Πρόκειται για μια οξύμωρη πραγματικότητα για μια χώρα που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Η ευρωπαϊκή εικόνα και οι ανισότητες
Σε επίπεδο ΕΕ, το 27% των πολιτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους . Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι τεράστιες:
- Λουξεμβούργο: 8,9%
- Σουηδία: 11,6%
- Ολλανδία: 13%
- Ελλάδα: 46%
- Ρουμανία: 58,6%
Η Eurostat επισημαίνει ότι η δυνατότητα για διακοπές δεν θεωρείται «πολυτέλεια», αλλά δείκτης υλικής και κοινωνικής αποστέρησης, καθώς συνδέεται με την ποιότητα ζωής, την ψυχική υγεία και την κοινωνική συμμετοχή.

Οι οικογένειες με παιδιά στο «κόκκινο»
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τα νοικοκυριά με παιδιά:
- 26% των οικογενειών με τουλάχιστον ένα παιδί δεν μπορεί να προσφέρει ούτε μία εβδομάδα διακοπών.
- Στα φτωχά νοικοκυριά, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 60,3%.
- Ακόμη και στα μη φτωχά νοικοκυριά, 16,5% δηλώνει αδυναμία.
- Οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες εμφανίζουν ποσοστά 50–60%.
- Ακόμη και οικογένειες με δύο παιδιά δυσκολεύονται σε ποσοστό περίπου 40%.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνει μια βαθιά κοινωνική ανισότητα, όπου η πρόσβαση στις διακοπές γίνεται προνόμιο και όχι δικαίωμα.
Η ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) υπολογίζει ότι 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών. Η οργάνωση συνδέει το φαινόμενο με:
- τη συμπίεση των μισθών
- την αύξηση της ανισότητας
- το υψηλό κόστος στέγασης, ενέργειας και μεταφορών
- την άνοδο των τιμών του τουρισμού
Η Ελλάδα, με χαμηλούς μισθούς και υψηλό κόστος ζωής, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο.
Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η «φτώχεια στις διακοπές» αποτελεί πλέον έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες κοινωνικής πίεσης στη χώρα.