Εκτοξεύθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο του 2025 με ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος
Σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2025, το οποίο ανήλθε στα 12,67 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7,69 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ισχυρή δυναμική στα φορολογικά έσοδα, με βασικούς πυλώνες τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 64,88 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 245 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη εισπραξιμότητα και στη σταθερή πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εικόνα στα βασικά φορολογικά έσοδα
Τα τελικά στοιχεία δείχνουν διαφοροποιημένες επιδόσεις ανά κατηγορία φόρων:
- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 25,67 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 130 εκατ. ευρώ.
- Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης διαμορφώθηκαν στα 6,72 δισ. ευρώ, υπολείποντας του στόχου κατά 45 εκατ. ευρώ.
- Οι φόροι ακίνητης περιουσίας έφτασαν τα 2,33 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 24,11 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 113 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Στην κατηγορία του φόρου εισοδήματος, η μεγαλύτερη συμβολή προήλθε από τα φυσικά πρόσωπα, με υπέρβαση 117 εκατ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα κινήθηκαν οριακά υψηλότερα από τον στόχο.
Γιατί αυξήθηκε τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα
Η σημαντική απόκλιση από τον στόχο οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:
Πρώτον, στην είσπραξη της έκτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο αλλά τελικά εισπράχθηκε στις 26 Νοεμβρίου. Χωρίς αυτό το ποσό, η υπέρβαση στα καθαρά έσοδα περιορίζεται στα 186 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, στη μείωση των πληρωμών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 2,03 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Η μείωση αυτή συνδέεται με ετεροχρονισμούς σε μεταβιβαστικές πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία και φορείς της γενικής κυβέρνησης, καθώς και σε πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων και επενδυτικών δαπανών.
Η συνολική εικόνα των εσόδων
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο ανήλθαν σε 68,77 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,29 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η υπεραπόδοση αυτή αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στην προαναφερθείσα δόση του ΤΑΑ, ενώ χωρίς αυτήν η αύξηση περιορίζεται στο 0,3%.