Funds-Servicers: Δεν βιάζονται να ρυθμίσουν τα δάνεια γιατί…βγάζουν κέρδη από το πλιάτσικο και τους εκβιασμούς δανειοληπτών!

Funds-Servicers: Δεν βιάζονται να ρυθμίσουν τα δάνεια γιατί...βγάζουν κέρδη από το πλιάτσικο και τους εκβιασμούς δανειοληπτών!
75 / 100 SEO Score

Διαβάστε τα παρακάτω 2 άρθρα του powergame.gr και θα πιάσετε τι μπίζνα έχουν στήσει:

Servicers: Γιατί δεν βιάζονται να ρυθμίσουν κόκκινα δάνεια!

Αν και σχεδόν καθημερινά διαβάζουμε πως η κυβέρνηση, οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες εξετάζουν μέτρα ή προτείνουν λύσεις, ώστε να «πέσουν στην αγορά» χιλιάδες ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων «κόκκινων» δανείων, γνωστές ως servicers, «η πικρή αλήθεια είναι πως σχεδόν τίποτα δεν θα γίνει». Όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη της αγοράς των servicers, οι διοικήσεις των τελευταίων δεν έχουν και πολλά κίνητρα για το γρήγορο «πρασίνισμα» ή την εκκαθάριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων που κατέχουν και φτάνει τα 93 δισ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει στην αγορά μικρό αριθμό διαμερισμάτων, με χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν εγκλωβισμένα σε «κόκκινα» στεγαστικά.

Ταυτόχρονα, όπως έγραφε πρόσφατα το powergame.gr, από τους περίπου πέντε εκατομμύρια ενεργούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι 2,7 εκατομμύρια έχουν οφειλές στους servicers. Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ενεργούς επαγγελματικά Έλληνες παραμένουν στο κόκκινο, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τραπεζικό σύστημα (που δεν μπορεί να τους δώσει δάνεια ή άλλες υπηρεσίες πίστωσης, για παράδειγμα) και την ελληνική οικονομία.

«Στην πραγματικότητα οι διοικήσεις των servicers κρύβονται πίσω από τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά των “κόκκινων” δανείων, εξαιτίας και διαχρονικών κυβερνητικών παρεμβάσεων, ώστε να μην προχωρούν σε ρυθμίσεις, αφού έχουν σίγουρα παχυλά έσοδα και κέρδη», λένε ακόμα και παράγοντες του χώρου. Όπως εξηγούν στελέχη που παρακολουθούν την πορεία των servicers, ακόμα και αν δεν ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια, «οι προμήθειες πέφτουν» και τα κέρδη είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να ικανοποιήσουν τα funds, που στην πλειονότητά τους ελέγχουν τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Μέσω των επενδύσεων στους servicers, τα funds παίρνουν και τμήμα των αποδόσεων που περίμεναν όταν απέκτησαν τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και χωρίς αυτά να ρυθμιστούν. Μια ματιά στο μετοχολόγιο των servicers δείχνει πως ισχυρές θέσεις έχουν funds που απέκτησαν χαρτοφυλάκια δανείων μέσω τιτλοποιήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως τα έσοδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα από προμήθειες (fees), των τεσσάρων μεγαλύτερων servicers ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως την τελευταία τριετία, με τα ετήσια καθαρά κέρδη να κινούνται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Το 2024 τα συνολικά έσοδα των Intrum, Dovalue, Cepal και QQuant ξεπέρασαν τα 542 εκατ. ευρώ από 584 εκατ. το 2023, ενώ τα συνολικά κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 131 εκατ. ευρώ από 161 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. «Με δεδομένο πως τα ετήσια έσοδα από προμήθειες θα συνεχίσουν να κινούνται κοντά στο μισό δισ. ευρώ, μέσα σε μια εξαετία οι servicers θα έχουν συνολικό τζίρο άνω των τριών δισ. ευρώ και συνολική κερδοφορία που θα αγγίξει το ένα δισ. ευρώ», επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεγαλύτερων servicers (σε χιλιάδες ευρώ)
ΕΣΟΔΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ
2024 2023 2022 2024 2023 2022
INTRUM 186.661 223.459 232.087 60.843 85.825 84.476
DOVALUE 184.302 196.174 200.258 52.360 59.908 58.341
CEPAL 131.214 134.848 142.161 15.564 15.474 25.552
QQUANT 40.434 30.381 29.319 2.571 708 234
ΣΥΝΟΛΟ 542.611 584.862 603.825 131.338 161.915 168.603

Ο νόμος ορίζει πως κατά τη διάρκεια μιας τιτλοποίησης δανείων είναι υποχρεωτικό να οριστεί και η εταιρεία διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών των δανείων, ο servicer. Οι servicers αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές έναντι προμήθειας και προσφέρουν ρυθμίσεις δανείων, που μπορεί να περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου ή ακόμα και «κούρεμα» μέρους της οφειλής, ανάλογα με την περίπτωση. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει στον δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να επανενταχθεί σε μια πορεία ομαλής αποπληρωμής.

Πάντως, με τους σημερινούς ρυθμούς ρύθμισης θα χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει μεγάλο τμήμα των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνουν σήμερα την οικονομία. Για να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα οι διοικήσεις των servicers ζητούν νέες ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, παράλληλα με την προστασία όσων ανήκουν πραγματικά στην κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών.

κοκκινα δανεια

Προς το παρόν οι servicers και η κυβέρνηση… παίζουν την κολοκυθιά, ειδικά με τα διαμερίσματα. Χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στους ξένους επενδυτές και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers μένουν στα συρτάρια γιατί έχουν πολεοδομικές και άλλες νομικές εκκρεμότητες. Για να «νομιμοποιηθούν» οι παραβάσεις σε χιλιάδες ακίνητα πρέπει οι επενδυτές να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Δεν το βάζουν, επειδή υποστηρίζουν πως όταν αγόρασαν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων δεν γνώριζαν τις αμαρτίες που κουβαλούν. Ζητούν ρύθμιση που να επιτρέπει την πώληση των ακινήτων χωρίς να νομιμοποιηθούν οι αμαρτίες. Οι νέοι ιδιοκτήτες, δηλαδή, να αναλαμβάνουν τη νομιμοποίηση των ακινήτων, που θα αποκτήσουν μέσω των servicers και των πλειστηριασμών. Η άλλη πλευρά λέει πως αυτό θα ήταν διακριτική μεταχείριση έναντι άλλων επενδυτών. Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με τους πλειστηριασμούς, όπου και εκεί οι servicers ζητούν νομοθετικές ρυθμίσεις για ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να μην κηρύσσονται άγονοι οι έξι στους δέκα!

Η μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής», κινητοποίησε προ εβδομάδων κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς οι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής επιβάρυνσης του κρατικού Προϋπολογισμού, λόγω των εγγυήσεων που έχουν δοθεί. Οι εγγυημένες οφειλές από «κόκκινα» δάνεια από τις 15 τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» «μειώθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς, παρουσιάζοντας σε αρκετές εξ αυτών υστέρηση στις ανακτήσεις που προβλέπουν τα business plans, ενώ το 2024 προστέθηκαν άλλες τέσσερις τιτλοποιήσεις, για τις οποίες δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις, δύο της Attica Bank και άλλες δύο της Εθνικής και της Πειραιώς».

ΠΗΓΗ

…………………

Τρεις κινήσεις SOS για τις εγγυήσεις του Ηρακλή και τα ακίνητα των servicers

Παράλληλα με την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος και συναφές με αυτό σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων στην αγορά, κρίσιμες για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και η διασφάλιση των κρατικών εγγυήσεων που τις συνοδεύουν. Τα «καμπανάκια» για τους κινδύνους των εγγυήσεων ηχούν και από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς απειλούν το δημόσιο χρέος και τις επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, με τη συμμετοχή υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Δικαιοσύνης, Τράπεζας της Ελλάδος, ΟΔΔΗΧ, τραπεζών και servicers για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» και τους κινδύνους για κατάπτωσή τους από την υστέρηση των ανακτήσεων στις τιτλοποιήσεις, έχει συγκροτηθεί task force που εργάζεται για να επιλύσει τρία βασικά ζητήματα.

  • Πρώτον, τις ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers, έτσι ώστε όχι μόνο να πέσουν στην αγορά περίπου 25.000 ακίνητα που κατέχουν κυρίως οι τελευταίοι, αλλά και οι τράπεζες, αλλά επιπλέον να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι πλειστηριασμοί και τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα να διοχετεύονται άμεσα στην αγορά. Στο θέμα αυτό, το ουσιαστικότερο είναι να βρεθεί τρόπος να συντομεύσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων και δη -όπως έχουν ζητήσει οι servicers- να μην απαιτείται πλήρης ωρίμανση του ακινήτου για τη μεταβίβασή του. Που σημαίνει ο αγοραστής να μπορεί να μπει στο ακίνητο και να επωμίζεται αυτός την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησής του.
  • Δεύτερον, να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση στην άσκηση ανακοπών στους πλειστηριασμούς, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αγοραστές/επενδυτές. Ο πλειστηριασμός ακινήτου μπορεί να γίνει ύστερα από 7 μήνες από την κατάσχεση (στην πράξη, συνήθως 8 μήνες) και στον ενδιάμεσο χρόνο το σύνηθες είναι ο οφειλέτης να ασκεί ανακοπή κατά της διαδικασίας ώστε να αποφύγει τον πλειστηριασμό. Έτσι, κάποιος τρίτος που επιδιώκει να αγοράσει ακίνητο από πλειστηριασμό, ή θα δανειοδοτηθεί για να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, δεν γνωρίζει αν θα αποκτήσει τελικά το ακίνητο και για να το πάρει θα πρέπει να κάνει άλλη διαδικασία εκτέλεσης. Σημειώνεται ότι ποσοστό 15%-20% των δανειοληπτών ασκεί ανακοπές κατά των πλειστηριασμών και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δικάσιμες που έχουν οριστεί για το 2032. Σημειωτέον ότι μόλις το 2% των δανειοληπτών δικαιώνεται από τα δικαστήρια για τις ασκηθείσες ανακοπές.
  • Τρίτον, να ενεργοποιηθεί η απόφαση των δικαστηρίων για την αντιμετώπιση των οφειλετών του νόμου Κατσέλη και τις δευτερεύουσες κατοικίες τους. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό έχουν πάρει δικαστικές αποφάσεις για καταβολή χαμηλών δόσεων για την αποπληρωμή των δανείων τους. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αυτοί έχουν και δεύτερη ή και τρίτη κατοικία, οφείλουν παράλληλα να την εκποιήσουν για την αποπληρωμή του δανείου.

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, στην προστασία του ν. Κατσέλη βρίσκονται περίπου 10.000 ακίνητα, αξίας 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν δευτερεύουσες κατοικίες τις οποίες οι προστατευόμενοι δανειολήπτες αξιοποιούν οι ίδιοι ή εκμεταλλεύονται ενοικιάζοντάς τις. Κανονικά οι κατοικίες αυτές δεν προστατεύονται από τον νόμο, αλλά οι ιδιοκτήτες-οφειλέτες εκμεταλλεύθηκαν την απουσία, παλαιότερα, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το τότε καθεστώς, που προέβλεπε να μπει ειδικός εκκαθαριστής στην κατοικία και ο ιδιοκτήτης να προβεί σε νομιμοποιήσεις/τακτοποιήσεις προκειμένου να μπορέσει να εκποιηθεί.

Τα τρία παραπάνω θέματα, όσο παραμένουν ανεπίλυτα, συνεπάγονται μειωμένες ανακτήσεις στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και ορατό κίνδυνο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος των καταπτώσεων να πληρώσει από την τσέπη του ο Έλληνας φορολογούμενος, παρά το ότι το Σχήμα του «Ηρακλή» είχε δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλο το ρίσκο των τιτλοποιήσεων να αναλαμβάνουν οι επενδυτές, χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο. Μάλιστα, το Δημόσιο, όσο δεν επιβαρύνεται από καταπτώσεις εγγυήσεων, εισπράττει σημαντικού ύψους προμήθειες για τις εγγυήσεις που έχει χορηγήσει (σημειώνεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις έχουν χορηγηθεί μόνο στους υψηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας τίτλους των τιτλοποιήσεων). Το 2024 τα έσοδα του Δημοσίου από αυτές τις προμήθειες ξεπέρασαν τα 195 εκατ. ευρώ.

πλειστηριασμοι1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για το 2024, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» αυξήθηκε από 16,783 δισ., στο τέλος του 2023, σε 17,327 στο τέλος του 2024. Οι εγγυημένες οφειλές από κόκκινα δάνεια από τις 15 τιτλοποιήσεις μειώθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς, παρουσιάζοντας σε αρκετές εξ αυτών υστέρηση στις ανακτήσεις που προβλέπουν τα business plans, ενώ το 2024 προστέθηκαν άλλες τέσσερις τιτλοποιήσεις για τις οποίες δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις, δύο της Attica Bank και άλλες δύο της Εθνικής και της Πειραιώς.

Το χρέος από τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή» που είναι εγγυημένο με κρατικές εγγυήσεις ανέρχεται σε: 639,5 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση Cairo I, 837,8 εκατ. ευρώ για το Cairo II, 285,7 εκατ. για το Cairo III (όλες τιτλοποιήσεις της Eurobank), 387 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση Galaxy IV, 869,4 εκατ. για την Orion X, 2.170,3 εκατ. για την Galaxy II (όλες τιτλοποιήσεις της Alpha Bank), 756,8 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση Vega II, 420,6 εκατ. ευρώ για την Vega I, 157,4 εκατ. για την Vega III, 916,1 εκατ. για την Phoenix, 2.331,9 εκατ. για τη Sunrise I (όλες τιτλοποιήσεις της Πειραιώς), 1.265,8 εκατ. για την τιτλοποίηση Mexico της Eurobank, 2.194,3 εκατ. για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής, 927 εκατ. ευρώ για τη Sunrise II της Πειραιώς, 1.511 εκατ. ευρώ για την Cosmos της Alpha Bank, 126 εκατ. για τη Sunrise III της Πειραιώς, 326,5 εκατ. για τη Frontier II της Εθνικής, 476 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση της πρώην Παγκρήτιας, Rhodium, και 728 εκατ. ευρώ για την Domus I της Attica Bank.

ΠΗΓΗ

………………………

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!
Ειδικά, τώρα, με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και τον Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρούν λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπουν την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html