ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 21/03/2021 | Βαρόμετρο τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας

 28/03/2024    05 : 49 : 49
YNEWS K 21032021 PG1

YNEWS K 21032021 PG1Βαρόμετρο τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας

Λύσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και η απαραίτητη πάταξη της διαφθοράς

Πώς όμως η εθνική μας οικονομία θα εισέλθει σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία, όταν τα υφιστάμενα επενδυτικά κίνητρα αδυνατούν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις και οι τράπεζες διώχνουν αντί να προσελκύουν μεγαλόπνοες επενδύσεις; Τα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να έχουν τρεις βασικές προτεραιότητες: 1) Την θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις 2) Μέτρα πολιτικής που θα αποσκοπούν στην εξάλειψη των διαφόρων αντικινήτρων που παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας Και 3) Θεσμικές παρεμβάσεις για την πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς σε όλο το φάσμα του κρατικού και του τραπεζικού μηχανισμού.

Ο νομπελίστας Douglas North έχει διερευνήσει ιστορικά, το ρόλο των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών. Οι θεσμοί βάσει των οποίων έχει οργανωθεί και λειτουργεί το κοινωνικοοικονομικό σύστημα μιας χώρας, επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής. Το θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνει τα αναπτυξιακά κίνητρα και επιδρά στη συμπεριφορά των ατόμων και των επιχειρήσεων. Οι θεσμοί εφευρίσκονται και εφαρμόζονται από τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, οι νόμοι επινοούνται, καταρτίζονται και θεσμοθετούνται από τον άνθρωπο. Οι νόμοι θέτουν περιορισμούς και επιδρούν στη συμπεριφορά των μελών της κοινωνίας, αποσκοπώντας στην επικράτηση κανόνων δικαίου στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος και τις τράπεζες. Στην πράξη παρατηρείται, ότι, οι θεσμοί διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Προηγμένες χώρες με πολύ υψηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ σαν τις Σκανδιναβικές (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φιλανδία), που χαρακτηρίζονται για την άρτια και πλήρη θεσμική τους οργάνωση, διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Αυτοί που φρενάρουν τις επενδύσεις

Η πάταξη των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς στη χώρα μας είναι επιτακτική και αναγκαία για την ώθηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη «διαφθορά» των κομμάτων κυβερνητικής εξουσίας, του κρατικού μηχανισμού και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, συντελούν στην αναποτελεσματικότητα της ασκούμενης μακροοικονομικής πολιτικής, παρεμποδίζοντας έτσι τη χώρα να επιτυγχάνει αξιόλογες αναπτυξιακές επιδόσεις.

Στις χώρες που τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς του κομματικού-πολιτικού συστήματος κυβερνητικής εξουσίας αποτελούν θεσμικό ιδίωμα, παρατηρείται ότι η παραγωγικότητα των οικονομικών τους συστημάτων είναι από χαμηλή έως υποτυπώδης, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να συναντούν σημαντικά προσκόμματα στην αναπτυξιακή τους πορεία και το χάσμα των εισοδηματικών ανισοτήτων διαχρονικά να διευρύνεται.

Οι Shleifer και Vishny στο εξαιρετικό βιβλίο τους, «The Grabbing Hand: Government Pathologies and Their Cures, Cambridge» (Mass: Harvard University Press, 1987), εισήγαγαν τον όρο “αρπακτικό χέρι” (the grabbing hand), για να εξηγήσουν τους τρόπους που οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις κλέβουν τους πολίτες και αρπάζουν χρήματα από τα κρατικά ταμεία. Το «αρπακτικό χέρι» καθρεφτίζει τα πολιτικοοικονομικά κυκλώματα “κλεπτοκρατίας” που ανθούν σε χώρες σαν την Ελλάδα και ιδιοποιούνται τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών.

Το σύστημα «κλεπτοκρατίας» που έχει δομηθεί στην Ελλάδα αποτελεί καθοριστικό αίτιο της οικονομικής της οπισθοδρόμησης και της φτωχοποίησης μεγάλων μαζών του πληθυσμού.

Το αρπακτικό χέρι, δηλαδή τα κυκλώματα κλεπτοκρατίας των καρεκλοκένταυρων της κρατικής-τραπεζικής εξουσίας συνιστούν προσδιοριστικό παράγοντα μείωσης της παραγωγικότητας του οικονομικού συστήματος, σοβαρό αίτιο οπισθοδρόμησης της εθνικής μας οικονομίας και αιτιώδη παράγοντα διεύρυνσης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα εγχώρια κρατικά-τραπεζικά-επιχειρηματικά κυκλώματα διαφθοράς δεν αποτελούν το κυριότερο αντικίνητρο προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, που θα ωθούσαν την εθνική οικονομία σε δυναμική και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία;

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG2

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG3

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG4

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG5

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG6

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG7

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG8

YNEWS%2BK%2B21032021%2BPG%2B%25CE%259F%25CE%25A0%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%2598%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%259B%25CE%259F

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}