Τι γίνεται με το deal Viva-JP Morgan;;

 28/03/2024    07 : 23 : 36
viva jp morgan
72 / 100

Το χρυσοφόρο deal για την απόκτηση του 49% της ελληνικής εταιρείας ψηφιακών συναλλαγών Viva Wallet έναντι περίπου 1 δις. ευρώ από τη JP Morgan, τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά έχουν περάσει 10 μήνες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αλήθεια είναι ότι μόλις τον Σεπτέμβριο δόθηκαν οι απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις και άδειες από ΤτΕ και SSM, αλλά οι φήμες στην αγορά πως η συμφωνία έχει «κολλήσει» δίνουν και παίρνουν.

Μεταδίδει το businessdaily.gr

Άλλοι κάνουν λόγο για ναυάγιο και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ιδρυτή της Viva Χάρη Καρώνη και των στελεχών της JP Morgan συνεχίζονται πυρετωδώς ώστε έως τις 30 Νοεμβρίου (καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη της συμφωνίας) οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προέβλεπε την εξαγορά του 49% από τους μετόχους μειοψηφίας της Viva (το Ηedosophia Fund με 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση με 14% και την επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου 10%).

Οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Viva Xάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας θα διατηρούσαν το πλειοψηφικό πακέτο του 51% και θα συνέχιζαν να «τρέχουν» την εταιρεία. Η αποτίμηση για το 100% είχε συμφωνηθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ μαζί με τα (λιγοστά) δάνεια. Δηλαδή οι μέτοχοι μειοψηφίας θα εισέπρατταν κοντά στο 1 δις. ευρώ για το 49%, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες αφού για παράδειγμα η αρχική συμμετοχή της Μαριάννας Λάτση στη Viva δεν ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ και της Deca τα 15 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό τους με τη συμφωνία αποτιμήθηκε περίπου στα 260 εκατ. ευρώ και 190 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οσο για τους ιδρυτικούς μετόχους, με το deal πιστοποίησαν ότι οι μετοχές που κατέχουν αξίζουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα το αξιοποιούσαν ως σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Μήλο της έριδος τo ποσοστό Καρώνη – Αντύπα

Και εδώ πρέπει να κρύβεται το μυστικό σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας. Η JP Morgan υπέγραψε στις αρχές του 2022 shareholders agreement με τον Χάρη Καρώνη, που κανείς δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει, αλλά ο λογικός συνειρμός που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι ο τραπεζικός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 394 δισ. δολάρια θα επιθυμούσε στο μέλλον να αποκτήσει την πλειοψηφία της Viva αγοράζοντας και το ποσοστό των ιδρυτικών μετόχων ή τουλάχιστον μεγάλο μέρους αυτού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ακριβώς για αυτή τη μελλοντική συναλλαγή υπάρχουν αποκλίσεις στην αποτίμηση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η JP Morgan επικαλείται τον πόλεμο που άλλαξε τα δεδομένα και πίεσε τις αποτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας και παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech) όπως η Viva και ζητεί χαμηλότερο τίμημα, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως είναι ο Χάρης Καρώνης που ζητά περισσότερα χρήματα για το ποσοστό του σε σχέση με την αρχική συμφωνία επειδή ακριβώς η εταιρεία του έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είναι αμετακίνητες στις απόψεις τους και θα στοιχημάτιζαν ότι το deal θα ματαιωθεί. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δύο παράγοντες που πάνε κόντρα στην πρόβλεψη αυτή. Τον Αύγουστο του 2022 όταν ο πόλεμος είχε ξεσπάσει και είχαν φανεί οι καταστροφικές του συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, η JP Morgan αγόρασε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Viva ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν το deal ματαιωθεί θα ενεργοποιηθούν ρήτρες αθέτησης από όλες τις πλευρές και ειδικά από τους μετόχους μειοψηφίας που θα χάσουν την ευκαιρία για μια αποεπένδυση με τεράστια κέρδη.

Τα θέλγητρα της Viva που προσέλκυσαν τους Αμερικάνους

Τυχόν ματαίωση της συμφωνίας θα είναι πραγματικά ένα πισωγύρισμα, αφού θα ήταν μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα η JP Morgan να αγοράσει μια ελληνική εταιρεία που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη μέσω της τεχνολογίας αιχμής. Επίσης και η κυβέρνηση είχε προβάλει τη συμφωνία με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλή της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον.

Η Viva Wallet Ιδρύθηκε το 2000 ως εταιρεία πληρωμών και σήμερα, 22 χρόνια μετά, έχει παρoυσία σε 23 χώρες και κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική -τον Αύγουστο του 2020 εξαγόρασε την Praxia Bank- και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα και την Αγγλία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό. H JP Morgan θέλει την Viva Wallet επειδή επιθυμεί μέσω αυτής να διεισδύσει στις πληρωμές ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η «δεξαμενή» αφορά σε 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών. Για αυτό και η αρχική συμφωνία έδωσε την αποτίμηση των 2 δις. ευρώ παραμερίζοντας το απόλυτο νούμερο των 82 εκατ. ευρώ πωλήσεων της Viva για το 2021 και επικεντρώνοντας στο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2000 που ανήλθε στο 86%.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}