Τα funds τώρα ποντάρουν στην κατάρρευση της Ιταλίας

 18/04/2024    07 : 50 : 36
funds
70 / 100

Στοιχηματίζουν 39 δισ. ευρώ στην κατάρρευση της Ιταλίας!

Τα hedge funds έχουν βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Ρώμη και την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρουν οι Financial Times.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που έχουν δανειστεί οι επενδυτές στοιχηματίζοντας στην πτώση των τιμών ανήλθε αυτό τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Η βιασύνη των επενδυτών να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τις περικοπές προμήθειας της Ρωσίας και το έντονο πολιτικό κλίμα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναφέρει το άρθρο των FT.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη [χώρα] όσον αφορά το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και υπάρχει πολιτική αναταραχή», επισήμανε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 106 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος, σορτάρει 10ετή ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% στην Ιταλία και σε άλλες τρεις χώρες, εκτός εάν άλλες χώρες μοιράζονταν τις δικές τους προμήθειες.

Η Ιταλία θεωρείται επίσης από τους επενδυτές μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα προγράμματα τόνωσης αυξάνοντας τα επιτόκια και σταματώντας τις αγορές ομολόγων που έχουν στηρίξει την τεράστια αγορά χρέους της χώρας.

Η περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ξεκίνησε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021 γκρεμίστηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέρρευσε.

Οι πρόωρες εκλογές έχουν οριστεί πλέον για τον Σεπτέμβριο, με την ηγέτη των εθνικιστών Giorgia Meloni να θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. Την Τετάρτη, ο Ντράγκι κάλεσε τα κόμματα που ανταγωνίζονται στις εκλογές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εντός του δεξιού συνασπισμού, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έως και τις μισές ψήφους στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 200 δισ. ευρώ και τις άλλες μεταρρυθμίσεις.

«Η εγχώρια αξιοπιστία συμβαδίζει με τη διεθνή αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν ήδη υποστεί sell off τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε στο 3,7%, ωθώντας το spread, δηλαδή το χάσμα με το χρέος της Γερμανίας – βασικό βαρόμετρο κινδύνου – στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 ποσοστιαίες μονάδες στην αρχή του έτους.

Ένας μεγάλος επενδυτής σε hedge funds είναι ότι «η Ιταλία φαίνεται ότι θα είναι η πιο ευάλωτη χώρα» στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι τέτοια στοιχήματα είναι πλέον «ευρέως διαδεδομένα», με πολλούς traders να παίζουν το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων.

Ο Michael Hintze, ιδρυτής του hedge fund CQS, ήταν μεταξύ εκείνων που επωφελήθηκαν από τα στοιχήματα έναντι των ιταλικών ομολόγων νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times.

Το ποντάρισμα έναντι του ιταλικού χρέους ήταν προηγουμένως ένα εξαιρετικά επικερδές trading για τα hedge funds λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής αβεβαιότητας και των φόβων για τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα.

Το 2018, καθώς οι αγορές ανησυχούσαν για το αν μια κυβέρνηση συνασπισμού θα αύξανε τα επίπεδα χρέους και θα χαλάρωνε τους δεσμούς με την ΕΕ, τα hedge funds αύξησαν τα στοιχήματά τους στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση, με τον συνιδρυτή της Brevan Howard, Alan Howard, να είναι μεταξύ αυτών να επωφελήθηκαν.

Ωστόσο, τα στοιχήματα των hedge funds, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό της συνολικής έκδοσης ομολόγων, έχουν πλέον ξεπεράσει τα επίπεδα του 2018 ως ένδειξη του επιπέδου που πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα κινηθούν οι αποδόσεις.

Ορισμένοι διαχειριστές βέβαια παραμένουν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα περιορίσει τις ανόδους των αποδόσεων. Το νέο εργαλείο σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης από το να αυξηθεί πολύ πάνω από αυτό των άλλων βασικών κρατών όπως η Γερμανία.

Μου φαίνεται [είναι] σαν να παίζεις ένα παιχνίδι με την ΕΚΤ», δήλωσε ο Decio Nascimento, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Norbury Partners.

Ωστόσο, ο Dowding της BlueBay υποστηρίζει ότι το TPI είναι ελάχιστα αποτρεπτικό για την τοποθέτηση ενός πτωτικού στοιχήματος.

«[Η ΕΚΤ] δεν μπορεί απλώς να αγοράσει την Ιταλία», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως σήμα ότι η τράπεζα θα παράσχει υποστήριξη σε χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}