Τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος το Νο1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

 29/03/2024    01 : 41 : 04
χρεη
70 / 100

Σαφώς υψηλότερα είναι τα πραγματικά ποσά που δόθηκαν στις τράπεζες, αλλά και ο πραγματικό ύψος των κόκκινων δανείων από αυτά που περιγράφονται κάτωθι…

Μετά από δώρα 78 δισ. στις τράπεζες ήρθε η ώρα να δοθεί λύση σε 1,7 εκατ. έλληνες που χρωστούν 85 δισ. και είναι στον Τειρεσία

Μέχρι τώρα – και ορθά – επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση ώστε οι τράπεζες από zombies να επιστρέψουν στην κανονικότητα και η λύση βρέθηκε, ήταν ο Ηρακλής που σχεδίασε η J P Morgan επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελειοποίησε ως λύση η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικά ο υφυπουργός Οικονομικών Ζαββός.

Μεταδίδει το bankingnews.gr

Ο Ηρακλής ήταν ο μηχανισμός παροχής κρατικών εγγυήσεων 18 δισεκ. έναντι εκδόσεων ομολόγων και τιτλοποιήσεων NPEs.

Οι τράπεζες είχαν 85 δισεκ. και μέσα σε 4 χρόνια βρέθηκαν να έχουν… 6 με 7 δισεκ. σίγουρα ο Ηρακλής θα μείνει στην ιστορία για τους 13 άθλους του μαζί με την εκκαθάριση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.

Και ενώ οι ελληνικές τράπεζες σώθηκαν από τον βούρκο… 1,7 εκατ έλληνες κυρίως φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα συνεχίζουν να είναι παγιδευμένοι στον βούρκο των χρωστούμενων 85 δισεκ.

Επίσης σε σύνολο 750.000 επιχειρήσεων πάσης φύσεως επιλέξιμες για δανεισμό είναι μόνο 40.000 εταιρίες.

Οι δύο αυτές πραγματικότητες έρχονται να μας αποδείξουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ελλάδα μιας ταχύτητας.

Η Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων είναι αυτοκτονία για την οικονομία, η ανισότητα είναι ιστορική και μέχρι τώρα δυστυχώς τα πολιτικά κόμματα δεν εστίασαν στο πρόβλημα.

Οι ελληνικές τράπεζες πήραν πολλά δώρα μεν… αλλά δικαίως αναφέρουν ότι πλήρωσαν ακριβά το haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Όταν έγινε το περίφημο PSI+ όπου συντελέστηκε haircut κούρεμα 72% με 74% οι ελληνικές τράπεζες είχαν 45 δισεκ. κρατικά ομόλογα.

Οι τράπεζες χρεοκόπησαν λόγω του PSI+ και δικαίως το επικαλούνται.

Το κράτος έδωσε 78 δισεκ. δώρα στις τράπεζες

Οι τράπεζες πήραν πίσω μέσω βοήθειας 54 δισεκ. σε κεφάλαια και ρευστότητα και 18 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και 6 δισεκ. σε έκτακτα έσοδα άθροισμα 78 δισεκ.

Συγκεκριμένα δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες τα εξής

38 δισεκ. κρατικά κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τα δάνεια των μνημονίων.

16 δισεκ. κάλυψη χρηματοδοτικών κενών.
Όσες τράπεζες έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες δημιούργησαν ένα χάσμα ρευστότητας.

Αφαιρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς αλλά διατηρήθηκε ανέπαφο το παθητικό των ισολογισμών.

Το κενό αυτό ή χρηματοδοτικό κενό ή funding gap καλύφθηκε από το ΤΕΚΕ και βεβαίως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

18 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες ως μέρος της λύσης Ηρακλής εξέδωσαν senior bond κύρια ομόλογα για τιτλοποιήσεις NPEs.
Το κράτος για να διασφαλίσει τις τράπεζες έδωσε κρατικές εγγυήσεις εάν οι τράπεζες δεν ελάμβαναν κρατικές εγγυήσεις και έπρεπε να τιτλοποιήσουν NPEs θα υποχρεώνονταν σε κεφαλαιακές ζημιές άνω των 5 δισεκ. ευρώ… είχαν προηγηθεί ζημιές άνω των 33 δισεκ. θα ήταν μια ακόμη καταστροφή.

6 δισεκ. έκτακτα έσοδα.
Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες βοηθήθηκαν με swaps με τον κράτος στα κρατικά ομόλογα με το Titlos της Εθνικής τράπεζας και άλλες παρεμβάσεις.

Το άθροισμα όλων αυτών 78 δισεκ. ευρώ.

Μέρος της λύσης για τις τράπεζες προσέφεραν και τα 1,7 εκατ έλληνες μέσω της φορολογίας αλλά και των 3 μεγάλων δανείων που έλαβε η Ελλάδα με τα 3 μνημόνια.

Οπότε οι ελληνικές τράπεζες βοηθήθηκαν τα μέγιστα για να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Πως θα βοηθηθούν 1,7 εκατ έλληνες που χρωστούν 85 δισεκ. είναι Τειρεσία και δεν είναι επιλέξιμοι για δανεισμό;

Τα δύο βήματα για επιστροφή 1,7 εκατ στην κανονικότητα

Πρωτίστως πρέπει να πούμε ότι 1,7 εκατ έλληνες για να πάρουν δάνειο, στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό ήταν στο παρελθόν επιλέξιμοι για δανεισμό, οπότε πληρούνται τα κριτήρια.

1)Για να μπορέσουν 1,7 εκατ έλληνες να δουν μια άσπρη μέρα με όρους δανεισμού και να μπορούν να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να οριστεί ένα πλαίσιο για τα 85 δισεκ. NPEs.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι εταιρίες διαχείρισης NPEs αγοράζουν ένα δάνειο στο 20% της ονομαστικής αξίας και ζητούν πίσω το 100% της ονομαστικής αξίας δηλαδή 5 φορές κέρδος ή 500% αυτό είναι όλο λάθος.

Πρέπει να θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο κέρδους π.χ. 100% εάν αγόρασαν ένα δάνειο στο 20% να πάρουν έως το 40% της ονομαστικής αξίας.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως haircut επί της ονομαστικής τιμής.
Ωστόσο για να σημειωθεί αυτό θα πρέπει οι εταιρίες διαχείρισης και οι κόκκινοι δανειολήπτες να έχουν συμφωνήσει το πλαίσιο αποπληρωμής της νέας μειωμένης οφειλής τους.

Στους όρους των νέων συμβάσεων να ορίζονται πολύ αυστηρές ποινές ακόμη και πλειστηριασμοί και κατασχέσεις των πάντων για όσους προσέρχονται και συνεχίζουν να είναι ασυνεπείς ή εξαπατούν σκόπιμα τις τράπεζες.
Για όσους συνειδητά εξαπατούν με δόλο τις τράπεζες η δικαιοσύνη ας έχει τον λόγο και η τράπεζα ή η εταιρία διαχείρισης να μπορεί μετά από αυτό να απελευθερώνεται να προβαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στην υπεράσπιση των συμφερόντων της.
Πιστεύουμε ότι εάν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης και αντί η Ελλάδα να πετάει άχρηστα κεφάλαια σε διαφήμιση των lockdowns και των εμβολίων να στηρίξει μηχανισμούς ενημέρωσης – αφύπνισης της κοινωνίας ώστε να προσέλθει για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

2)Ας υποθέσουμε ότι ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός και πολλοί έλληνες προσέρχονται σε ρυθμίσεις.
Θα πρέπει τότε τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης και Τειρεσίας να δημιουργήσουν ένα πορτοκαλί Τειρεσία όπου οι έλληνες που χρωστούσαν τα 85 δισεκ. να εμφανίζονται ρυθμισμένοι και συνεπείς.
Υποθέτουμε ότι ένα διάστημα 12 με 18 μήνες είναι ενδεικτικό για την πορεία συνέπειας ενός πολίτη που έχει προβεί σε ρύθμιση.
Εάν διαπιστωθεί συνέπεια, τότε πρέπει να αποκτάει πρόσβαση σε νέο δανεισμό εάν ωστόσο πληροί κριτήρια τα οποία θα προσυμφωνηθούν.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το ποιοι μπορεί να είναι οι όροι που θα παρουσιάσει το bankingnews σε άλλο ρεπορτάζ.

Σε αυτό το κείμενο δίνουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βγάλει από την αφάνεια 1,7 εκατ έλληνες που δεν έχουν δει καμία κανονικότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί ως κοινωνία πολλών ταχυτήτων, θα προκαλέσει ανισότητα και θα έχει επίδραση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Χρειάζεται μια λύση για τα 85 δισεκ. NPEs που παραμένει κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}