Σύντομα και στην Ελλάδα: Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πανδημία αυξήσεων των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων

 29/03/2024    12 : 54 : 26
Ουρανοξυστης
73 / 100

Σοκ στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν το 6% αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, δίνοντας ένα τράνταγμα στους αγοραστές κατοικιών που πέρυσι πλήρωναν λιγότερο από το μισό-γράφει στο ρεπορτάζ του στη The Wall Street Journal o Ben Eisen.

Το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών ανέβηκε στο 6,02% αυτή την εβδομάδα, από 5,89% την περασμένη εβδομάδα και 2,86% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα των δανειστών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον κολοσσό των στεγαστικών δανείων Freddie Mac. Η τελευταία φορά που τα επιτόκια ήταν τόσο υψηλά ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης πριν από σχεδόν 14 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν βαθιά σε ύφεση.

Το άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι ένα από τα πιο έντονα αποτελέσματα της εκστρατείας της Federal Reserve για τον περιορισμό του πληθωρισμού με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ήδη, έχει προκαλέσει μια ριζική αλλαγή στην αγορά κατοικίας προσθέτοντας εκατοντάδες δολάρια ή περισσότερα στο μηνιαίο κόστος της πληρωμής στεγαστικού δανείου ενός δυνητικού αγοραστή, επιβραδύνοντας αυτό που ήταν μια καυτή αγορά πριν από λίγο καιρό. Οι υψηλότερες τιμές αναγκάζουν ορισμένους επίδοξους αγοραστές να συνεχίσουν να ενοικιάζουν. Άλλοι αγοραστές τσιγκουνεύονται αλλού για να κάνουν τις πληρωμές υποθηκών τους.

Η Fed είναι σε έναν λεπτό χορό. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι μπορεί να δροσίσει την οικονομία χωρίς να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση. Η Fed αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, ειδικά αφού η έκθεση για τον πληθωρισμό της Τρίτης έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα.

Ένας δανειολήπτης που αγοράζει ένα σπίτι 500.000 $ με προκαταβολή 20% και επιτόκιο 2,86% θα μπορούσε να αναμένει να πληρώσει περίπου 200.000 $ σε τόκο σε 30 χρόνια για το δάνειό του των 400.000 $. Εάν το επιτόκιο είναι 6,02%, θα χρειαστεί να πληρώσει 465.000 δολάρια σε τόκους, σύμφωνα με έναν υπολογιστή υποθηκών από την Bankrate.com

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν περίπου 3% όταν ο Wesley και η Kimberly Robinson συνήψαν συμβόλαιο για να αγοράσουν ένα νέο σπίτι στο Rogers, Ark., πέρυσι. Μέχρι να ολοκληρωθεί το σπίτι τους αυτό το καλοκαίρι, είδαν το επιτόκιο να απογειώνεται πάνω από το 5%.

«Όταν τα επιτόκια άρχισαν να ανεβαίνουν, έγινε λίγο τρομακτικό», είπε ο κ. Robinson. Οι Robinson είναι και οι δύο δάσκαλοι.

Είχαν καταθέσει μια μη επιστρέψιμη κατάθεση στον κατασκευαστή τους, έτσι προχώρησαν στην αγορά. Κλείδωσαν ένα στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 5,5% στα μέσα Ιουλίου, και στη συνέχεια το κατέβασαν στο 5% όταν τα επιτόκια έπεσαν για λίγο τις επόμενες εβδομάδες.

Έκλεισαν το σπίτι τους και μετακόμισαν με τις δύο κόρες τους αυτόν τον μήνα, αν και δεν έχουν ακόμη πουλήσει το παλιό τους σπίτι.

Ο κ. Robinson επέλεξε να δανειστεί από έναν διαδικτυακό δανειστή. Μια τοπική τράπεζα, είπε, προσέφερε επιτόκιο άνω του 6%.

Η αστάθεια στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων που προσφέρουν οι διάφοροι δανειστές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δανειολήπτες μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τις αγορές τους για το χαμηλότερο επιτόκιο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο οικονομολόγος της Freddie Mac, Sam Khater.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων ήταν από τους μεγαλύτερους παράγοντες που παρεμπόδισαν την οικονομική προσιτότητα στην αγορά κατοικίας πρόσφατα. Ενώ οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια αυξήθηκαν γρήγορα φέτος, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων έχει ανατρέψει τη ζυγαριά υπέρ της ενοικίασης για πολλούς Αμερικανούς.

Οι επίδοξοι αγοραστές όπως η Desi Duncker και η Victoria Lauture Duncker περιμένουν να ηρεμήσει η αγορά πριν προχωρήσουν. Μαζί με την κόρη τους μετακόμισαν από το Μανχάταν στο Μπλούμφιλντ του N.J. πέρυσι και νοίκιασαν ενώ εκείνος έφερε την οικογένειά του στην περιοχή, όπου μεγάλωσε.

Θα ήθελαν να αγοράσουν, αλλά εκτροχιάστηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, την αύξηση των τιμών των κατοικιών και τη μείωση της αξίας των επενδύσεών τους, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, είπε ο κ. Duncker. Οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν απότομα φέτος, επιβραδύνομενα εν μέρει από τα υψηλότερα επιτόκια της Fed.

«Κάθε πιθανός παράγοντας που θα μπορούσε να έχει χτυπήσει τους αγοραστές από τον Ιανουάριο έχει συμβεί», είπε ο κ. Duncker.

Οι οικονομολόγοι έχουν πει εδώ και καιρό ότι η ενοικίαση και η επένδυση στο χρηματιστήριο είναι καλύτερη επένδυση από την ιδιοκτησία ενός σπιτιού, και το 2022 αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα.

Ο Dion Rabouin του WSJ εξηγεί.

Οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη από ένα χρόνο πριν, και από τον Ιούλιο η μέση τιμή πώλησης για ένα υπάρχον σπίτι εξακολουθεί να ξεπερνά τα 400.000 $. Ωστόσο, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν για έξι συνεχείς μήνες έως τον Ιούλιο και ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί.

Τα σημάδια δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση. Τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 4 Σεπτεμβρίου, τα σπίτια πωλήθηκαν κατά μέσο όρο 0,3% χαμηλότερα από την τελική τους τιμή καταλόγου, σύμφωνα με την Redfin, μια μεσιτική εταιρεία ακινήτων. Για ενάμιση χρόνο πριν από αυτό, τα σπίτια πουλούσαν γενικά πάνω από την τιμή καταλόγου.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι η δραστηριότητα του home-touring μειώθηκε κατά 38% από την αρχή του έτους.

Όταν η πανδημία έφερε την οικονομία σε αδιέξοδο, η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν, ελπίζοντας να τονώσει τον δανεισμό και την ευρύτερη οικονομία. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό προκάλεσε έκρηξη στον κλάδο των στεγαστικών δανείων καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να κλειδώσουν σε χαμηλά επιτόκια και οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναχρηματοδοτήθηκαν σε δάνεια χαμηλότερου επιτοκίου.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων δεν κινούνται αυτόματα όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Η γρήγορη ανατροπή φέτος έφερε δύσκολες στιγμές στον κλάδο των στεγαστικών δανείων. Οι δανειοδοτήσεις ξεπέρασαν τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά αναμένεται να μειωθούν σε λίγο περισσότερο το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Mortgage Bankers Association, ενός εμπορικού ομίλου.

Ειδικότερα, οι αναχρηματοδοτήσεις έχουν επιβραδυνθεί επειδή τα υψηλότερα επιτόκια διαβρώνουν το όφελος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού. Η δραστηριότητα αναχρηματοδότησης έχει μειωθεί περισσότερο από 80% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το MBA.

Μόλις 452.000 ιδιοκτήτες σπιτιού θα ήταν καλοί υποψήφιοι για μια αναχρηματοδότηση που μειώνει το επιτόκιο κατά τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με ανάλυση της Black Knight Inc., μιας εταιρείας παροχής τεχνολογίας και δεδομένων στεγαστικών δανείων. Αυτό είναι χαμηλότερο από ένα ανώτατο όριο άνω των 19 εκατομμυρίων στα τέλη του 2020.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί δανειστές έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις, ιδιαίτερα μη τραπεζικές εταιρείες στεγαστικών δανείων που δημιούργησαν μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από την αναχρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Μερικοί κόβουν προσωπικό, χάνουν χρήματα ή έχουν κλείσει καταστήματα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}