Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ: Δώστε μας μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω πληθωρισμού

 28/03/2024    11 : 23 : 50
εκτ
70 / 100

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΚΤ εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την προγραμματισμένη αύξηση των μισθών καθώς δεν αντισταθμίζει τον πληθωρισμό που είναι πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Το συνδικάτο της ΕΚΤ — γνωστό ως Οργανισμός Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO) — θέλει να τροποποιήσει την αύξηση μισθού κατά 4,07% που θα τεθεί σε ισχύ το 2023, μετά από μία αύξηση 1,48% για το 2022.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» με την πρόταση, δήλωσε ο Carlos Bowles, αντιπρόεδρος της IPSO, στο Bloomberg. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ευρωζώνη να αναμένεται κοντά στο 8,5% για φέτος, αυτό θα επιφέρει σημαντική μείωση της αγοραστικής μας δύναμης», συμπλήρωσε.

Εάν οι πραγματικοί μισθοί είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, είπε, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης την εμπιστοσύνη τους προς το ίδρυμα».

Η αντιπαράθεση σημειώνεται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες αναζητούν στην ευρύτερη οικονομία ενδείξεις για επιτάχυνση στις αυξήσεις μισθών -κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πρωτοφανή πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη στους μισθούς «ενισχύονται», προειδοποιώντας ότι ένα σπιράλ μισθών-τιμών θα αποδειχτεί «αυτοκαταστροφικό» και θα παρεμποδίσει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Ο Bowles, από την πλευρά του, επισημαίνει στην έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ ότι η ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών αμοιβών δεν είναι «απαραιτήτως σημάδι ότι επικρατεί ένα φαινόμενο σπιράλ μεταξύ μισθών-τιμών».

Ενώ οι μισθοί στην Ευρώπη αυξάνονται εν μέσω της πρωτοφανούς ανεργίας, οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν πλήρως το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Το γερμανικό εργατικό σωματείο IG Metall έκλεισε μια συμφωνία ορόσημο με τους εργοδότες και θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 5,2% το επόμενο έτος και 3,3% το 2024, πέρα από τις πληρωμές των αφορολόγητων μπόνους.

Επιπλέον διακοπές
Το συνδικάτο του προσωπικού της ΕΚΤ είχε στο παρελθόν επιδιώξει να συνδέσει τις αυξήσεις μισθών με τις τιμές καταναλωτή, αν και το αίτημα απορρίφθηκε και η Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάιο ότι οι προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Ο Bowles απορρίπτει τη μεθοδολογία της ΕΚΤ για τον υπολογισμό των αυξήσεων μισθών που βασίζεται στις εξελίξεις στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε τουλάχιστον μια διαπραγμάτευση για τους μισθούς μας, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι ανοιχτή σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδρυμα είναι επίσης απρόθυμο να εγκρίνει μη οικονομικές προτάσεις, όπως πρόσθετες ημέρες διακοπών στο τέλος του έτους.

«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να απορρίπτει μια διαπραγματευτική προσέγγιση για την εξεύρεση συμβιβασμού, θα πρέπει να εξετάσουμε κινητοποιήσεις στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Bowles.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}