Το σκάνδαλο των τραπεζών με τα επιτόκια

 29/03/2024    07 : 59 : 43
θαλασσοδανεια
67 / 100

Eντυπωσιακή είναι πλέον η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών.

Μεταδίδει η efsyn.gr

Με βάση τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ευρωζώνη είναι αυξημένο κατά 630% σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό!

Η «Εφ.Συν.» είχε πρώτη αναδείξει το ζήτημα των μεγάλων απωλειών των καταθέσεων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των πολύ χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων («Εφ.Συν.» 24-25/9/2022, «Το μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων»), απώλειες οι οποίες συνιστούν εν τοις πράγμασι ένα γενναίο «κούρεμα» που το ύψος του μπορεί να προσεγγίσει το 20% στην τετραετία 2022-2025! Σε αυτές τις συνθήκες, η παραμονή των τραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων σε επίπεδα ελάχιστα πάνω από το μηδέν και πολύ κάτω από τη μονάδα συνιστά αφ’ εαυτής σκάνδαλο. Το σκάνδαλο αυτό είναι σε πλήρη αντίστιξη με τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία και ανακοινώνουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στην υπερδεκαετή στήριξή τους από το Δημόσιο με «ζεστό χρήμα» δεκάδων δισ. ευρώ και πολλαπλάσιου ύψους εγγυήσεις.

επιτοκια

Με βάση τις ανακοινώσεις, το επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων είναι στη μεν Ελλάδα 0,20%, στη δε Ευρωζώνη 1,26%, αυξημένο κατά 630% -μια «παρά φύσιν» διαφορά. Η διαφορά όσον αφορά τα επιτόκια καταθέσεων των επιχειρήσεων είναι ακόμη θεαματικότερη: 0,27% στην Ελλάδα, έναντι 1,52% στην Ευρωζώνη.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί τη δική της ευθύνη για το «κούρεμα» των καταθέσεων και να πιέσει τις τράπεζες να κάνουν αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων που να έχουν έστω στοιχειωδώς ένα μικρό πραγματικό αντίκρισμα απέτυχαν παταγωδώς.

Οι ανακοινώσεις αποκαλύπτουν, επίσης, ότι αυξάνεται το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων και διευρύνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού για τα υφιστάμενα δάνεια και «παγώνει» σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για τα νέα δάνεια. Συγκεκριμένα:

■ Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε από 4,56% σε 4,83% από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022. Το «άχρωμο» αυτό μέγεθος σημαίνει ότι οι τράπεζες παίρνουν τις καταθέσεις πολύ φτηνά και πουλάνε τα δάνεια πολύ ακριβά.

■ Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,58%. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων (οι δόσεις).

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}