Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών και τα ψέματα των κομμάτων

 28/03/2024    12 : 50 : 32
Πλειστηριασμοι2
67 / 100

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών και τα ψέματα των κομμάτων!

Της  Δέσποινας Σπανού*

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας και της αδυναμίας να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες, ξεχνιούνται και άλλες παράπλευρες συνέπειες της λεηλασίας των εισοδημάτων, όπως είναι η στέγη, όχι μόνο εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων, αλλά και της αδυναμίας πολλών δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν δόσεις στεγαστικών δανείων. Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ένας άνθρωπος με οικογένεια που αδυνατεί να πληρώσει ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και θέρμανση, θα πληρώσει τη δόση του δανείου στην Τράπεζα; Ήδη μέχρι πέρυσι (2021) 87.000 σπίτια και μικρές επιχειρήσεις είχαν εκπλειστηριασθεί και από τότε μέχρι σήμερα, λόγω της ακρίβειας, χιλιάδες δάνεια έχουν «κοκκινίσει» και χιλιάδες νέοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί.

Ευτυχώς όμως ακόμη και σε αυτή την εποχή, που οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων προσπαθούν να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου, υπάρχουν κινήματα αλληλεγγύης. Το κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών, στο οποίο μετέχουν κατά κανόνα αριστεροί αγωνιστές, με ευαισθησία για το πρόβλημα του συνανθρώπου τους, δέχεται καθημερινώς καταγγελίες και προσπαθεί να αναστείλει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ή μικρής επιχείρησης. Πίσω από κάθε δανειολήπτη κρύβεται ένα ανθρώπινο δράμα. Οικογένειες που οι γονείς έχασαν την δουλειά τους ή μειώθηκε ο μισθός τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ή με προβλήματα υγείας, που παρουσιάστηκαν μετά την λήψη του δανείου. Κάποιες περιπτώσεις είναι πραγματικά τραγικές, όπως οικογένεια στα Σεπόλια, με δύο μέλη ΑΜΕΑ, η οποία επί τρία χρόνια είναι χωρίς ρεύμα, τώρα κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι της!

Για όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Στην Ελλάδα μέχρι την ψήφιση των μνημονίων τα στεγαστικά δάνεια αποπληρώνονταν σε ποσοστό 94%. Μετά τα μνημόνια όμως, τις μειώσεις των μισθών και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, χιλιάδες πολίτες φτωχοποιήθηκαν και χιλιάδες δάνεια δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Η τότε κυβέρνηση κάτω από τις μεγάλες πιέσεις του μαζικού κινήματος (2010-2012 έγιναν οι μεγαλύτερες μεταπολιτευτικές κινητοποιήσεις) ψήφισε το Ν. 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη) ο οποίος έδινε την δυνατότητα κάλυψης όλων των υποχρεώσεων (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και χρέη προς το Δημόσιο) και έδινε μεγάλες δυνατότητες διευθέτησης των υποχρεώσεων του δανειολήπτη. Συγκεκριμένα:

( Μείωση του επιτοκίου μέχρι και μηδενισμού, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών, διαγραφή χρεών και αναστολή των διαταγών πληρωμής από την στιγμή κατάθεσης στο Ειρηνοδικείο της αντίστοιχης αίτησης. Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις πολλοί δανειολήπτες διασώθηκαν, μέχρι που τροποποιήθηκε ο νόμος. Και εδώ φαίνεται η τεράστια ευθύνη, αλλά και υποκρισία, όχι μόνο της Ν.Δ. που επί ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που τότε νομοθέτησε και τώρα καταγγέλλει.
Με το Νόμο. Σταθάκη (4346/2015) αυστηροποίησε τα κριτήρια του Νόμου Κατσέλη, περιόρισε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες, που μέχρι τότε καλύπτονταν, να αποκλείονται από τις ρυθμίσεις.( Με το Νόμο 4354/2015 (Παρασκευόπουλου) επέτρεψε την πώληση των κόκκινων δανείων σε διεθνή funds για ψίχουλα, ενώ ουσιαστικά απαγόρευσε στους δανειολήπτες να κάνουν αντίστοιχη προσφορά για να σώσουν την κατοικία τους.
( Με το Νόμο Κοντονή το 2017, κατέστησε «ιδιώνυμο» αδίκημα, δηλαδή αυτεπάγγελτα διωκόμενο την παρεμπόδιση του πλειστηριασμού.
( Το 2018 καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε να περιορίσει την δράση του κινήματος.
( Τον Φεβρουάριο του 2019 υιοθέτησε το σχέδιο APS, που προέβλεπε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12 δις € προς τις Τράπεζες για να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια, καταργώντας οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με τους νόμους που ψήφισε το 2017 και 2018 για παρεμπόδιση πλειστηριασμών, δεκάδες αγωνιστές του κινήματος έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν με γελοίες κατηγορίες. Είναι τέτοια η μανία τους που παραπέμπονται με έωλα κατηγορητήρια, π.χ. το κατηγορητήριο με βάση το οποίο παραπέμφθηκαν 19 αγωνιστές στο Ναύπλιο 7/10/2022 ακυρώθηκε, διότι τα αδικήματα δεν ενέπιπταν καν στις συγκεκριμένες διατάξεις που επικαλούντο!!! Και όμως 19 αγωνιστές με τεράστιο κύρος και προσφορά στην τοπική κοινωνία, διώχθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν με συνεχείς αναβολές της δίκης και έξοδα, γιατί συμπαραστάθηκαν σε συμπολίτη τους που έχανε το σπίτι του!!! Το ίδιο γίνεται και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τους επόμενους μήνες αναμένονται δίκες για τουλάχιστον 70 αγωνιστές. Όλα αυτά για να τρομοκρατήσουν, γνωρίζοντας ότι ακολουθεί λαίλαπα.

Δεν θα τα καταφέρουν. Μόνο με αγώνα, αλληλεγγύη και γνώση μπορούμε να προστατευθούμε από την επίθεση.
Και τα κόμματα κρίνονται, όχι από αυτά που λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση, αλλά από αυτά που κάνουν όταν είναι στη κυβέρνηση.

*Η Δέσποινα Σπανού είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΛΑΕ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}