Οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν κραχ και μαζεύουν σαν τρελές χρυσό;;

 29/03/2024    10 : 49 : 27
banks
70 / 100

Η ζήτηση για χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών έφθασε σε επίπεδα – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η τιμή του χρυσού έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά αυτή την εβδομάδα και φλερτάρει με επίπεδα ρεκόρ καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η πιθανή παύση των αυξήσεων στα επιτόκια από την Fed και οι αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχουν στρέψει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 6 Μαϊου 2023.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματά τους – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αγορών στο πρώτο τρίμηνο από το 2000, όταν άρχισαν να παρακολουθούνται τα εν λόγω στοιχεία, παρότι οι αγορές έγιναν με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

Η Louise Street, αναλύτρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, αναφέρει ότι βλέπουμε μία συνέχιση της τάσης σύμφωνα με την οποία οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφθασαν σε υψηλό 11ετίας το 2022.

Το Συμβούλιο αναμένει ωστόσο ότι η ζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών θα μετριαστεί φέτος μετά την άνοδο του 2022, παρότι η μέχρι τώρα αγοραστική δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι σήμερα κατά 45% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2022.

Αντίστοιχα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 58 τόνους χρυσού στο τρίμηνο και τώρα διαθέτει 2.068 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, ελέγχοντας το 4% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού.

Η Τουρκία είναι ξανά μεγάλος αγοραστής, έχοντας αυξήσει τα αποθέματά της κατά 30 τόνους, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας τα έχει αυξήσει κατά επτά τόνους.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσών κοσμημάτων στο τρίμηνο, αγορές που εκπροσωπούν το 41% του συνόλου, αν και οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές έκαμψαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία γνώρισε τη χαμηλότερη ζήτηση πρώτου τριμήνου εδώ και τρία έτη.

Αθρόες αγορές κοσμημάτων από κινάζους πολίτες

Η κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα έφτασε τους 198 μετρικούς τόνους το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 11% σε ετήσια βάση (56% σε τρίμηνο), σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο για το τρίμηνο από το 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή 8 Μαϊου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Το WGC απέδωσε την άνοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας και της ζήτηση, καθώς η Κίνα ήρε τα μέτρα ελέγχου της COVID-19.

Ο Wang Lixin, περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος του WGC (Κίνα), δήλωσε: «Η ζήτηση Pentup για χρυσά κοσμήματα που χρησιμοποιούνται για γάμους βελτιώθηκε χάρη στν άρση των μέτρων ελέγχου του COVID-19.

Περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται επίσης στον χρυσό σε σύγκριση με άλλα κοσμήματα δεδομένης της αντίληψής τους για το ότι πρόκειτα περί ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου».

Ο Wang είπε ότι η ζήτηση για προϊόντα από σκληρό, καθαρό χρυσό, ένα είδος προϊόντων από καθαρό χρυσό με σχετικά ελαφρύτερο βάρος ανά τεμάχιο, σημείωσε αύξηση το πρώτο τρίμηνο χάρη στην πρόσθετη σκληρότητα, τα κομψά σχέδια και την προσιτή τιμή τους εν μέσω της ανόδου των τιμών του χρυσού.

Ενώ τα χρυσά κοσμήματα που φυλάσσονται ως οικογενειακά κειμήλια, ένα είδος προϊόντων από καθαρό χρυσό με τοπικά πολιτιστικά σχέδια και κινεζικά παραδοσιακά στοιχεία, διατήρησαν ένα ζωτικό μερίδιο της αγοράς.

Ραβδοι χρυσού και νομίσματα

Η επενδυτική ζήτηση στην αγορά των ράβδων χρυσού και νομισμάτων αυξήθηκε επίσης στην Κίνα.
Οι πωλήσεις ράβδων χρυσού και νομισμάτων ανήλθαν συνολικά σε 66 τόνους το πρώτο τρίμηνο, αυξημένες κατά 34% σε ετήσια βάση (7% σε βάση τριμήνου).

Η WGC είπε ότι αυτό είναι το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο από το 2019 για τον κλάδο, κυρίως λόγω της βελτιστοποίησης των μέτρων COVID-19 από την Κίνα και της απόδοσης της τιμής του χρυσού.

Σύμφωνα με το WGC, η τιμή του χρυσού πλησίασε τα μέσα ρεκόρ υψηλά για το τρίμηνο στα 1.890 δολάρια ανά ουγγιά.

Το συμβούλιο είπε ότι οι σταθερές και σημαντικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υπογράμμισαν τον ρόλο του χρυσού στα διεθνή χαρτοφυλάκια αποθεμάτων σε περιόδους αστάθειας της αγοράς και αυξημένων κινδύνων.

Οι κεντρικές τράπεζες βοήθησαν στην τόνωση της ζήτησης προσθέτοντας 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, επίσης υψηλό ρεκόρ α’ τριμήνου, ανέφερε η WGC.

Ωθηση από την αυξανόμενη αβεβαιότητα

«Με φόντο την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει έρθει στο προσκήνιο.

Σε αυτό το τοπίο, είναι πιθανό ότι η ζήτηση θα αυξηθεί φέτος, ειδικά με τους καταγραφόμενος αντίθετους ανέμους για το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε η Louise Street, ανώτερη αναλυτής αγορών στο WGC.
«Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές και θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 — ακόμη και αν βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν πέρυσι», δήλωσε ο Street.

Σύμφωνα με το WGC, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως και οι συνεχείς αγορές χρυσού από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες επηρέασαν τις αποφάσεις επενδύσεων σε χρυσό πολλών Κινέζων επενδυτών.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Κίνα ενδέχεται να δει μια ισχυρότερη από τη συνηθισμένη ζήτηση για επενδύσεις σε φυσικό χρυσό το δεύτερο τρίμηνο, η οποία είναι μια εκτός των εποχικών διακυμάνσεων ζήτηση χρυσού στη χώρα, σύμφωνα με την WGC, η οποία απέδωσε την ισχυρή ζήτηση στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}