Να κόβουν το ρεύμα σε οφειλέτες ακόμη και αν έχουν αλλάξει εταιρεία ζητούν οι πάροχοι

 29/03/2024    06 : 44 : 53
αποκοπη ρευματος
70 / 100

Τη δυνατότητα να μπορούν να κόβουν το ρεύμα στους οφειλέτες που αλλάζουν πάροχο έχοντας αφήσει φέσια στον προηγούμενο διεκδικούν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταδίδει το capital.gr

Μάλιστα πιέζουν ώστε αυτό το δικαίωμα να το διατηρούν για 90 ημέρες από τη στιγμή που ο καταναλωτής αλλάζει προμηθευτή και δεν έχει πληρώσει τους προηγούμενους λογαριασμούς, αλλά και από την ημερομηνία που μία δόση διακανονισμού καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Τα παραπάνω, αναφέρουν οι πληροφορίες, πρότειναν οι σύνδεσμοι των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ) και των καθετοποιημένων ομίλων ενέργειας (ΕΣΑΗ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο διαβούλευσης που είχε εκκινήσει πριν από περίπου ένα μήνα.

Η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και η δόλια πρακτική κακοπληρωτών της εναλλαγής παρόχων προκειμένου να γλυτώνουν τις αποκοπές ρεύματος, προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και ο κλάδος επιμένει και πιέζει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προαναφερόμενου φαινομένου που ακούει και στον χαρακτηρισμό: “Ενεργειακός Τουρισμός”.

Οι λόγοι

Οι εταιρείες ρεύματος είναι αντιμέτωπες με υπέρογκα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών για τρεις λόγους:

1. Η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τις τιμές της κιλοβατώρας με αποτέλεσμα οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις να ζορίζονται στην εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών τους. Αν και οι εταιρείες κάνουν σερί διακανονισμών εντούτοις αρκετοί χάνονται.

2. Η κατάργηση του εμποδίου, από τον Ιούλιο, της μετακίνησης των πελατών από πάροχο σε πάροχο έδωσε πρόσφορο έδαφος στους κακοπληρωτές προκειμένου να αφήνουν χρέη στον προηγούμενο προμηθευτή τους. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο η αλλαγή παρόχου είναι ελεύθερη αφού καταργήθηκε η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

3. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει νομοθετικό κενό στην απενεργοποίηση των παροχών ρεύματος οφειλετών. Απόφαση του ΣτΕ έκρινε άκυρο θεσμικό πλαίσιο του 2016 σύμφωνα με το οποίο η μετακίνηση σε άλλη εταιρεία ρεύματος προϋπόθετε και την τακτοποίηση τυχόν οφειλών. Είτε με αποπληρωμή είτε με διακανονισμό. Έτσι, με την απόφαση του ΣτΕ και την απουσία νέας νομοθετικής ρύθμισης οι προμηθευτές έχασαν το δικαίωμα αποκοπής ρεύματος στους οφειλέτες.

Η ΡΑΕ

Το 2021 η ΡΑΕ είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού.

Ωστόσο, αυτή δεν υιοθετήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι κακοπληρωτές να μένουν στο απυρόβλητο. Η ΡΑΕ συνόδευε την πρότασή της και από την καθιέρωση ενός συστήματος “”Debt Flagging” που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

Mε βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος για αποκοπές οι πελάτες θα επισημαίνονται με “κόκκινη” ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με “πράσινη” εκείνοι που προχωρούν σε εξόφληση ή διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}