Εκτοξεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: «Πρέπει να πληρώσω 1.000 ευρώ ΔΕΗ και είμαι σε απόγνωση»

 29/03/2024    03 : 26 : 37
ενεργεια φτωχεια
69 / 100

Πρέπει να πληρώσω 1.000 ευρώ ΔΕΗ και είμαι σε απόγνωση!

Η ζωή μου προχωρούσε καλά. Και όταν λέω καλά, εννοώ όσο καλά μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι τόλμησα να σταματήσω το κάπνισμα. Επιχείρησα τέλος πάντων. Χρειάζεται να είσαι σε ένα στάδιο που θεωρείς ότι διέπεται η καθημερινότητά σου από κάποια ηρεμία, ίσως προβλεψιμότητα, για να επιχειρήσεις να διακόψεις τον εθισμό σου στη νικοτίνη. Στην τελική, κόντρα σε όσα μαθαίνουμε, πρόκειται για ένα ναρκωτικό, και μάλιστα το πιο εθιστικό ναρκωτικό εκεί έξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυγχάνω, αλλά έχει διαφορά το να βιώνεις αυτή την αποτυχία γιατί ας πούμε περνάς πολύ καλά σε ένα μπαρ, κάποιο ράντομ βράδυ και η Παλόμα σου σηκώνει ένα τσιγαράκι ή γιατί το μύρισες στα χέρια κάποιας φίλης και κατέληξες ότι θα το κόψεις κάποια άλλη φορά. Το να πηγαίνεις σφαίρα στο περίπτερο να αγοράσεις πέντε ευρώ τον θάνατό σου επειδή άνοιξες τον λογαριασμό της ΔΕΗ είναι κάτι άλλο. Κάτι πιο δραματικό, κάτι που μπορεί να σε βάλει σε παράξενες ατραπούς. Ξέρεις, ανοίγοντας έναν λογαριασμό ρεύματος που ζητά από εσένα 1.100 ευρώ είναι ένας λόγος να πάρεις δραματικές αποφάσεις. Ποιος να μας έλεγε, Millennials, πως αυτό το «κομβικό» σημείο για τη ζωή μας θα ήταν ένας λογαριασμός ρεύματος και όχι ένας μεγάλος έρωτας, μια επαγγελματική αποτυχία ή έστω ένα αναπάντεχο γεγονός.

Οι λογαριασμοί εξελίσσονται αλλά δεν εξανθρωπίζονται. Έρχονται πια σαν μήνυμα στο Viber ή σε mail. Χάνεις και το δικαίωμά σου να αποφασίσεις εσύ πότε θα τους ανοίξεις. Πότε νιώθεις έτοιμος. Εμένα με βρήκε ένα μήνυμα Viber απροετοίμαστο. Το άνοιξα, με το χέρι μου να είναι θύμα όλων αυτών των υποσυνείδητων ντιτζιταλικών κινήσεων που κάνουμε καθημερινά. 1,107,42 ευρώ λοιπόν. Και για τους λάτρεις των πρακτικών ερωτήσεων, ναι, είναι εκκαθαριστικός. Από έναντι, από τον Ιανουάριο ως τώρα, έχω πληρώσει γύρω στα 900 ευρώ. Με πρόχειρους υπολογισμούς, λοιπόν, μέσα σε τέσσερις μήνες, το ρεύμα μου έχει στοιχήσει γύρω στα 2.000. θα μπορούσα να νοικιάζω ένα σπίτι του 500άρικου. Με συγχωρείτε, ξέχασα. Με 500 ευρώ στην Αθήνα νοικιάζω ημιυπόγειο, επιπλωμένο σαν από Pinterest, στα Εξάρχεια. 15 τ.μ. άντε 20. Προχωράμε.

Δεν μένω σε άλλο πλανήτη, αν και θα ήθελα, πιστέψτε με. Οι προειδοποιήσεις Χατζηδάκη με βρήκαν και εμένα. Όπως με βρήκαν και οι χαριτωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εξαιρετικής ποιότητας ζωής στην Ελλάδα. Πάμε να δούμε την κατάσταση πιο… ολιστικά; Έχω μια καλή οικογένεια. Έχω φίλους, ευτυχώς. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι γιατί με κάνουν παρέα, αλλά με κάνουν. Έχω κάποια στέκια που ξέρω ότι προσφέρουν τίμια ποτά. Βγαίνω για περπάτημα το πρωί στον ήλιο. Βιταμίνη D; Έχουμε. Κατάγομαι από νησί, δηλαδή δέκα μερούλες τον Αύγουστο τον περνάω μπροστά στη θάλασσα ή κάπου κοντά τέλος πάντων. Πάμε τώρα στα πρακτικά; Πληρώνομαι 700 ευρώ. Είμαι προνομιούχος; Ναι, έχω δικό μου σπίτι. Βέβαια, η ΔΕΗ για αυτό το σπίτι έρχεται από 300-600 ευρώ κάθε μήνα σε λογαριασμούς έναντι. Και τώρα, ο εκκαθαριστικός ήρθε στα 1.170 ευρώ. Δεν είναι ότι έχω «εμμονή με τον μισθό μου», κύριε Πρωθυπουργέ, μη με παρεξηγήσετε. Απλώς με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το ρεύμα που καλούμαι να πληρώσω είναι παραπάνω από τα χρήματα που διαχειρίζομαι για να το πληρώσω. Οπότε πάμε στα δυσάρεστα.

Ξέρω. Κάνε έναν διακανονισμό, θα μου πείτε. Δίκιο θα έχετε. Οι εταιρίες παροχής ρεύματος συνήθως σου ζητούν να καταβάλεις το μισό ποσό του λογαριασμού και το άλλο μισό να το ρυθμίσεις με διακανονισμό. Ας πούμε ότι δίνω τα 500 ευρώ, λοιπόν. Μου μένουν 200 με τα οποία πρέπει να πάω στη δουλειά μου, με τη βενζίνη να κοστίζει πλέον γύρω στα 2,5 ευρώ. Κάτσε. Δεν βγαίνει. Τα άλλα 200 πάνε στις βενζίνες. Παίρνουμε μετρό, κυρίες και κύριοι. Να βγάλουμε κάρτα για ΜΜΜ. Βεβαίως. Τώρα έχω 170 ευρώ με τα οποία πρέπει να φάω, να πληρώσω ιντερνετ, νερό, ένα Netflix, να κάνω και έναν καθαρισμό δοντιών. Παιδιά, μην τον παραλείπετε, γιατί το να φτιάξετε τα χαλασμένα σας δόντια κοστίζει πολύ πολύ περισσότερα. Το έχουν μάθει φίλοι μου, με τον σκληρό τρόπο. Ξέρω, ξέρω. Θα πείτε πως με λίγα μακαρόνια, ρύζι και στιγμιαίο καφέ βγαίνει ο μήνας. Ας μην γκρινιάζουμε. Ας το δούμε λίγο ολιστικά. Φυσικά.

Το θέμα είναι πως όσο τρέχει ο διακανονισμός, νέοι λογαριασμοί προστίθενται στο χρέος και πρακτικά καταλήγεις να πληρώνεις πολλά λεφτά κάθε μήνα στο ρεύμα. Και ξέρετε, μπορείς όλη σου τη ζωή να μπαίνεις στο μετρό, να τρως ρύζι και μακαρόνια και να πίνεις στιγμιαίο καφέ (προσοχή στο γάλα όμως). Λεφτά για τσεκ απ δεν έχεις, άρα τα καλά νέα είναι πως δεν θα μάθεις ποτέ για την υποβιταμίνωσή σου. Η άγνοια είναι ευλογία. Ωστόσο, ολιστικά μιλώντας, ούτε τους φίλους σου βλέπεις, ούτε την «εξαιρετική ποιότητα ζωής» ανακαλύπτεις, ούτε στον ήλιο βγαίνεις. Για το νησάκι; Ούτε λόγος. Τα ακτοπλοϊκά ειναι ένας νέος εφιάλτης. Είσαι πολύ απασχολημένος με το να απελπίζεσαι για το πώς θα τα βγάλεις πέρα και σας τα λέει αυτά ένας συντάκτης που έχει δικό του σπίτι. Προσπαθήστε, ολιστικά πάντα, να σκεφτείτε όσους έχουν να πληρώσουν και το ενοίκιο του ημιυπόγειου που λέγαμε. Θα μου πείτε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα. Βεβαίως, αλλά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι μισθοί είναι ανάλογοι ενοικίων και λογαρισμών. Ξέρετε κανέναν στο Άμστερνταμ που να πληρώνεται 700 ευρώ; Ολιστικά ρωτάω.

Είμαστε 30 χρονών και σε απόγνωση. Σε μια χώρα με εξαιρετική ποιότητα ζωής, εντελώς ολιστικά, μόνο που είμαστε κλεισμένοι απ’έξω. Ανοίξτε μας, αν δεν σας κάνει κόπο.

Εκτοξεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Δεν έχω-Δεν πληρώνω οι ανεξόφλητες οφειλές προκαλούν ανησυχία στην αγορά ρεύματος!

Ενώπιον αδιεξόδου βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος όσον αφορά στο μεγάλο ποσοστό των ανεξόφλητων οφειλών που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οι ανεξόφλητες οφειλές από πελάτες που έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του κώδικα προμήθειας και έχουν μετακομίσει σε άλλες εταιρείες. Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι εταιρείες προμήθειας καθώς δεν μπορούν να διακόψουν την παροχή στους οφειλέτες, ουσιαστικά δε διαθέτουν κανένα “όπλο” για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση αυτού του είδους των οφειλών: έως και το 50% των ανεξόφλητων οφειλών αφορά σε πελάτες που έχουν αποχωρήσει από τις εταιρείες και ουσιαστικά δεν μπορούν να διεκδικηθούν.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπήρχε σχετική πρόβλεψη για το θέμα. Συγκεκριμένα προτεινόταν να δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες προμήθειας να διεκδικούν οφειλές από οφειλέτες ακόμη και όταν αυτοί έχουν αποχωρήσει και βρίσκονται σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με την τότε πρόταση, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν την παροχή ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης ηλεκτροδοτείται από άλλο πάροχο.

Πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες προμήθειας να έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τους τους το πρόβλημα, καθώς είναι σαφές ότι οι ανεξόφλητες οφειλές αποτελούν σήμερα το νούμερο ένα ζήτημα προσοχής. Και αυτό διότι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αυξάνει κατακόρυφα τα διαχειριστικά κόστη και κατ’ επέκταση όταν ένας πελάτης αφήνει ανεξόφλητες οφειλές αυτές είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν. Με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντική στενότητα και προβληματισμός σε ό,τι αφορά συνολικά τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας, κυρίως των μη καθετοποιημένων, είναι σαφές ότι το θέμα των ανεξόφλητων αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο της προμήθειας.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}