Κώστας Σκρέκας: Δεν θα υπάρξει δελτίο στο ρεύμα για νοικοκυριά

 28/03/2024    08 : 23 : 48
σκρεκας
75 / 100

Το ενδεχόμενο να υπάρξει δελτίο στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, απέκλεισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν προγραμματισμένες περικοπές φορτίου. Θεωρούμε ότι όπως ανταποκρίνεται η κοινωνία στη μείωση της ζήτησης στον ρεύμα, αλλά και με τον μηχανισμό μείωσης κατανάλωσης που θα θεσπίσουμε για τις βιομηχανίες, θα πετύχουμε τόσο τον στόχο υποχρεωτικής μείωσης 5% της ζήτησης στις ώρες αιχμής, όσο και τον εθελοντικό στόχο γενικής ελάττωσης κατά 10% της ζήτησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πρόταση για την επιβολή γενικού πλαφόν στο αέριο, ο κ. Σκρέκας εξήγησε πώς λειτουργεί ο εισηγούμενος μηχανισμός, ο οποίος δεν θα προβλέπει ως ανώτατο όριο έναν απόλυτο αριθμό (π.χ. 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), καθώς τότε το πλαφόν δεν θα ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. «Εμείς προτείνουμε ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν, το οποίο θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων χρηματιστηρίων ενέργειας, όπως των ΗΠΑ (Henry Hub), της βορειοανατολικής Ασίας (JKM) και της Αυστραλίας», τόνισε.

Και ανταγωνιστικές τιμές αερίου και ασφάλεια εφοδιασμού

Όπως επισήμανε, αν ληφθεί υπόψη η ρευστότητα αυτών των αγορών, θα προκύψει ένα όριο που θα διασφαλίσει και την ανταγωνιστική τιμή του καυσίμου στην Ευρώπη, αλλά και τις εισαγωγές επαρκών ποσοτήτων αερίου. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή οι τιμές αερίου στην Ευρώπη είναι εκτός της πραγματικότητας του κόστους στο οποίο κινείται το καύσιμο στις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές.

Αναφερόμενος στην άτυπη τηλεδιάσκεψη για το θέμα, όπου συμμετείχε και η Γερμανία, επισήμανε ότι το Βερολίνο «ακούει» την πρόταση αλλά δεν συμφωνεί. Η χώρα εγείρει προβληματισμούς για τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, αφού ένα πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές που καταγράφονται στις άλλες διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομολόγηση στην Ασία φορτίων LNG που κανονικά προορίζονταν για τη «Γηραιά Ήπειρο».

«Με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, έχουμε δουλέψει σε τεχνικό επίπεδο ώστε να στοιχειοθετήσουμε την πρόταση, η οποία απαντά τόσο στο ζήτημα του κόστους, όσο και στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες χώρες να στηρίξουν αυτή την πρόταση», υπογράμμισε. Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, τότε τα κράτη-μέλη θα δώσουν στην Κομισιόν να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση, ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση σχετικού Κανονισμού.

Μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων και για τους προμηθευτές ρεύματος

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών. «Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα κατά 100%, κανένα κράτος δεν μπορεί να λύσει μόνο του το πρόβλημα. Θα προστατεύσουμε τους καταναλωτές ώστε να μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους, θα διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία όλη την παραγωγική βάση, με τρόπο που δεν θα εκτροχιάζει την δημοσιονομική μας πειθαρχία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε επίσης ότι θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων που τυχόν αποκτούν οι προμηθευτές ρεύματος, με την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος λειτουργίας της λιανικής από τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε μέσω του μηχανισμού θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση το ισοζύγιο εσόδων-ζημιών που έχουν οι προμηθευτές κάθε μήνα στη λιανική (ανάλογα με το αν η χρέωση που ανακοίνωσαν ήταν μεγαλύτερη από τη χονδρεμπορική τιμή). Στην περίπτωση που προκύψει θετικό το ισοζύγιο, τότε η πολιτεία θα ανακτά ένα μέρος των υπερεσόδων.

Ο ο καταλογισμός της φορολόγησης θα γίνεται κάθε Νοέμβριο, ώστε να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του προηγούμενου 12μηνου. Επομένως, θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο, υπολογίζοντας για κάθε προμηθευτή το ισοζύγιο εσόδων-ζημιών από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το νέο καθεστώς για τη λιανική ρεύματος.

Φορολόγηση των διυλιστηρίων για το 2022

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σκρέκας είπε πως οι εγχώριες εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα φορολογηθούν εκτάκτως για τα υπερκέρδη του 2022, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να εφαρμοσθεί και το 2023. Στις εταιρείες συμπεριλαμβάνονται τα διυλιστήρια, ενώ θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αερίου (π.χ. ΔΕΠΑ Εμπορίας), στην περίπτωση που έχουν κι αυτές υπερκέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη φορολόγηση θα εφαρμοσθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, έπειτα από τη συμφωνία που επήλθε στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Τα ποσά που θα φορολογηθούν θα είναι η κερδοφορία που υπερβαίνει κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών των εταιρειών, κατά την προηγούμενη 4ετία. Ο σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε., μετά τη συμφωνία των υπουργών, θα προβλέπει ότι η έκτακτη φορολόγηση θα μπορεί να επιβληθεί για τα υπερκέρδη του 2022 ή του 2023, ή και για ολόκληρη τη διετία.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έως τον Νοέμβριο θα γίνει ο καταλογισμός της φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για το 9μηνο από τον Σεπτέμβριο του 2021, έως και τον Ιούλιο του 2022. Τόνισε πως πλέον η ΡΑΕ έχει τα οριστικά στοιχεία για το πρώτο 6μηνο, ωστόσο κάποιες δεν έχουν προχωρήσει στην αποστολή των στοιχείων των ορκωτών λογιστών για το επόμενο τρίμηνο. Πιθανότατα θα γίνει οριστική φορολόγηση για το 6μηνο και ενδεικτική για το επόμενο 3μηνο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}