Κρυπτονομίσματα-Σκάνδαλο FTX: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο ιδρυτής της FTX

 18/04/2024    09 : 38 : 11
70 / 100

Κρυπτονομίσματα: Στις Μπαχάμες συνελήφθη την Δευτέρα ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, μετά από εκτέλεση εντάλματος των ΗΠΑ, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεσή του ενώπιον του κονγκρέσου, για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με συναλλαγές φέτος που έφθαναν τα 600 δισ. δολάρια, κατέθεσε αίτηση για να υπαχθεί στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, πριν από ένα μήνα, ενώ ο ιδρυτής του και CEO Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αγοράς cryptos, υπέβαλε την παραίτησή του.

Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών των Μπαχάμες είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μέρους της αυτοκρατορίας κρυπτογράφησης του Bankman-Fried και αποφάσισε να διορίσει εκκαθαριστή για μια από τις οντότητες του, καθώς ο επιχειρηματίας αγωνιζόταν να συγκεντρώσει έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την FTX. Μεταξύ τους ήταν πολλοί celebrities.

Κατά την κατάθεσή του στο κονγκρέσο, ο 30χρονος επιχειρηματίας, επρόκειτο να ‘ξεσπαθώσει” κατά των πρώην δικηγόρων του, του νέο CEO της FTX, Τζον Ρέι αλλά και του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου, Binance.

Σύμφωνα με προσχέδιο της κατάθεσής του, που έχει δει το Reuters, ο Μπάνκμαν-Φράιντ, επρόκειτο να δηλώσει ότι δέχτηκε πιέσεις από τους δικηγόρους του, της φίρμας Σάλιβαν και Κρόμγουελ προκειμένου να χρίσει CEO τον Ρέι, μετά την μαζική έξοδο των πελατών της FTX. Όπως επρόκειτο να ισχυριστεί, όταν μετά από μερικά μόνο λεπτά δέχτηκε μία μεγάλη πρόταση χρηματοδότησης και άλλαξε γνώμη, του είπαν ότι ήταν πια αργά.

Πλέον, σύμφωνα με την αμερικανίδα βουλεύτρια, Maxine Waters, δεν μπορεί να καταθέσει, με την Waters να εκφράζει έκπληξη για την σύλληψή του. Η κατάθεση του Ρέι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}