Καββαθάς: Η Κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ

 29/03/2024    01 : 57 : 40
καββαθας γσεβεε
70 / 100

Την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ, χωρίς να ζημιώσει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και να φτάσει το όφελος στον καταναλωτή, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Valunews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ο κος Καββαθάς έκανε λόγο για αδυναμία της Κυβέρνησης να λειτουργήσει σωστά τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, έναντι της φοροδιαφυγής και έφερε ως θετικό παράδειγμα την Κυβέρνηση Σαμαρά που προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

Ειδικότερα:

  • Σοβαρά προβλήματα στην επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις

«Αφορά περίπου 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλαν τμήμα του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε εφάπαξ είτε εν μέρει. Υπήρξε εξατομικευμένο μήνυμα από την ΑΑΔΕ, μετά την παρέλευση ενός διμήνου από την προθεσμία πληρωμών όπου ζητείται η πληρωμή του 100% του κεφαλαίου των επιστρεπτέων προκαταβολών. Υπάρχουν όμως τεράστια προβλήματα, διότι παρά πολλές επιχειρήσεις από αυτές που έχουν αντιμετωπίσει λάθη από το σύστημα, όπως π.χ. όταν μια επιχείρηση απέλυσε έναν υπάλληλο και έπειτα προσέλαβε άλλο. Αυτό, το σύστημα το θεωρεί κενό και με τις ετήσιες μονάδες εργασίας θεωρεί ότι δεν τήρησε την προϋπόθεση, με αποτέλεσμα να ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι ενημερωμένο σωστά το σύστημα.

Στείλαμε μια σχετική επιστολή, με την οποία ζητάμε να ξανανοίξει κατ’ αρχάς η πλατφόρμα, ώστε να υπάρχουν διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να δούμε και λάθη, τα οποία έχει κάνει το ίδιο το σύστημα. Άρα να υπάρξει μια περίοδος όπου θα μπορεί κάποιος να επανυποβάλλει τα δικαιολογητικά έτσι ώστε να μην κληθούν οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν το σύνολο της επιστρεπτέας, που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πραγματική αδυναμία να καταβληθεί και να χάσουν το ευεργέτημα να χάσουν το 50% ή το 25% της επιστρεπτέας».

  • Εφαρμόσιμη η μείωση του ΦΠΑ και χωρίς απώλειες

«Με βάση τον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021 , η φορολογική ικανότητα των επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2021. Από τότε οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Άρα η Κυβέρνηση εισπράττει πάρα πολλά, απ’ ότι είχε προϋπολογίσει, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να εισπράξει λιγότερα. Είναι σαφές αυτό, γιατί οι τιμές είναι ακριβότερες. Ο ΦΠΑ είναι συντελεστής. Οι απώλειες είναι ελάχιστες. Δεν είναι δικαιολογητική βάση αυτό που λέγεται και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το κράτος, η πολιτεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν την αγορά. Γ

Γιατί υπάρχει και η δεύτερη ανάγνωση σε όσα λέει η Κυβέρνηση, ότι δεν θα πάει στον τελικό καταναλωτή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη διατροφής. Και αυτό είναι αδυναμία. Δηλαδή, επειδή έχω την αδυναμία να έχω τους μηχανισμούς να το ελέγξω γιαυτό δεν το κάνω. Αυτό δεν είναι απάντηση σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Άλλωστε, μπορώ να φέρω ως παράδειγμα επιτυχές τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% της Κυβέρνησης Σαμαρά , η οποία πέρασε στον καταναλωτή».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}