Η Ρωσία τινάζει στον αέρα την Ευρώπη με εκτόξευση στη τιμή του φυσικού αερίου

 28/03/2024    07 : 12 : 52
medvedev dmitry
70 / 100

Ρωσία: Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev ανακοίνωσε την Κυριακή (28/8/2022) ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 5.000 ευρώ στην αγορά spot πριν από το τέλος του 2022.

«Προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 3.500 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα, είμαι αναγκασμένος να αυξήσω περαιτέρω την προβλεπόμενη τιμή στα 5.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Με θερμούς χαιρετισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά μέσω Telegram.

Nehammer: Να σταματήσουμε αυτή την τρέλα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Putin» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Nehammer, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/8) ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Olaf Scholz και με τον Fiala. Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΕΕ αναστέλλει την έκδοση τουριστικής βίζας για Ρώσους

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να ταχθούν υπέρ της αναστολής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης visas της Ένωσης με τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των ταξιδιωτικών αδειών που εκδόθηκαν μετά την απειλή ορισμένων ανατολικών κρατών να κλείσουν μονομερώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ακόμα θέμα, το οποίο δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, καθώς πολλές χώρες με προεξάρχουσα τη Γερμανία αντιδρούν στην εν λόγω απόφαση.
Ορισμένες χώρες ζήτησαν συλλογική δράση για να εμποδίσουν τους απλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τουριστικές βίζες, στην τελευταία πρόκληση για το μπλοκ καθώς προσπαθεί να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία διατηρώντας την ενότητα μεταξύ των 27 μελών της, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία σταμάτησαν την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες λίγο αφότου ο πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Έκτοτε ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν πλήρη απαγόρευση, απηχώντας την έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Αλλά άλλοι συνέχισαν να χορηγούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας στους Ρώσους με βίζα να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Schengen.

Έκτακτα μέτρα

Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί σχεδιάζουν να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στην αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας σε μια διήμερη συνάντηση στην Πράγα που ξεκινά την Τρίτη (30/8/2022), ανέφεραν στους Financial Times τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

«Δεν είναι πρέπον για Ρώσους τουρίστες να κάνουν βόλτες στις πόλεις μας, στις μαρίνες μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες.
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον ρωσικό πληθυσμό ότι αυτός ο πόλεμος, δεν είναι αποδεκτός».

Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μια ευρύτερη αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

«Είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και απαιτεί έκτακτα βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την αναστολή της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων», σημείωσε ε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να εισαχθούν βαθύτερες αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Βρυξέλλες που είτε θα μείωναν τον αριθμό των θεωρήσεων της ΕΕ που θα εκδίδονται στους Ρώσους είτε θα σταματήσουν εντελώς την έκδοσή τους, είτε για προτάσεις όπως η επέκταση οποιασδήποτε απαγόρευσης στους πολίτες της Λευκορωσίας, η οποία υποστήριξε τον Putin.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}