Η Ελλάδα ακούει;; Νέα αναστολή πλειστηριασμών αποφάσισε η κυπριακή βουλή

 28/03/2024    10 : 55 : 23
alitheia kuprou 1
68 / 100

Με τη θετική ψήφο όλων του Βουλευτών πλην αυτών του ΔΗΣΥ, η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από μια πολύωρη συζήτηση, ενέκρινε την αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές και εναντίον 12.

Προηγουμένως η Ολομέλεια δεν έκανε αποδεκτή πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο για επανακατάθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος της πρότασης για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις στο θέμα των εκποιήσεων.

Εναντίον της πρότασης τάχθηκε ο ΔΗΣΥ με τον Βουλευτή Νίκο Τορναρίτη να λέει ότι δεν είναι δυνατόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να δημιουργούνται δικαστήρια, ιδιαίτερα αφού η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε επιφυλάξεις για αντισυνταγματικά άρθρα. Εναντίον τάχθηκε και το ΑΚΕΛ με τον Βουλευτή Γιώργο Λουκαΐδη να κάνει λόγο για διαδικασία που κινείται ενάντια στον κανονισμό της Βουλής, ενώ επί της ουσίας ανέφερε ότι θα τάσσονταν υπέρ του ειδικού δικαστηρίου αν είχε διαμορφωθεί το ανάλογο νομοθετικό πακέτο για να επέλθει ισορροπία υπέρ των δανειοληπτών. Αντίθετο ήταν και το ΕΛΑΜ με τον Βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη να αναφέρει ότι με την υιοθέτηση της πρότασης ως έχει, τότε τα δικαστήρια θα δικάζουν τον κόσμο σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, και το μόνο που θα επιτυγχάνεται είναι μια πιο γρήγορη εκποίηση από τις τράπεζες της περιουσίας του κόσμου.

Υπέρ της πρόταση του ΔΗΚΟ τάχθηκε η ΕΔΕΚ με τον κ. Σιζόπουλο να λέει ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της πρότασης που κατατέθηκε και με νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη του 2021. Υπέρ της πρότασης Νικόλα Παπαδόπουλου τάχθηκαν 15 Βουλευτές και εναντίον 32.

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτή από τον Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία που προέδρευε της Ολομέλειας, προφορική τροπολογία του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκου Τρυφωνίδη, που επιχειρούσε να κάνει πιο στοχευμένη την αναστολή των εκποιήσεων και ως κείμενο ήταν μεγάλη. Ο κ. Κουλιάς έκανε λόγο για «σιδηροδρομική» τροπολογία που κατατίθεται την τελευταία στιγμή και δεν την έκανε αποδεκτή.

Τι προνοεί ο νόμος

Με τον νόμο που ψηφίστηκε επαναθεσπίστηκε η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προτεινόμενη αναστολή αφορά κύρια κατοικία του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000, αγροτεμάχιο του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}