Η ΕΕ κόβει τις βίζες στους Ρώσους

 29/03/2024    04 : 37 : 43
komision europi simaia
65 / 100

ΕΕ: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο Ρώσων πολιτών στην ΕΕ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Συμφωνήσαμε για… την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

“Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο.”

Διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως για μια καθολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους καθώς οι χώρες μέλη είχαν διχαστεί στο θέμα αυτό.

1.000.000 Ρώσοι ταξιδιώτες ταξίδεψαν στην Ευρώπη μετά την εισβολή
Ο Μπορέλ είπε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες από τα μέσα Ιουλίου.

“Έχει γίνει ένας κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών χωρών”, πρόσθεσε. “Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία.”

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες “μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ”.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}