ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 10.000$ από δανειολήπτες φοιτητικών δανείων

 28/03/2024    03 : 26 : 32
biden ape
69 / 100

Τεράστιο το πρόβλημα των φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ αφού ξεπερνάει το 1,7 τρις δολάρια. Οι δημοκρατικοί ζητούσαν διαγραφές ύψους 50.000$ ανά δανειολήπτη !!!

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ αναμένεται να προχωρά στη διαγραφή χρεών για φοιτητικά δάνεια, ύψους 10.000 δολαρίων για δανειολήπτες που οφείλουν έως και 125.000 δολάρια σε χρέος.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Ουάσινγκτον αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσει μορατόριουμ στην αποπληρωμή φοιτητικών δανείων για επιπλέον 4 μήνες, έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές οφείλουν συνολικά 1,75 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά/σπουδαστικά δάνεια, με την πλειονότητα αυτών των χρεών να ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε το Reuters.

Η επιλογή του Μπάιντεν έρχεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημοφιλίας του προέδρου και του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τον Κογκρέσο το φθινόπωρο του 2022.

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισεκ. ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.

Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτή «παύση πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειολήπτη, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα εισοδήματα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}