ΗΠΑ: Κατ΄αρχήν συμφωνία ανακοίνωσε το Facebook για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

 28/03/2024    08 : 22 : 04
facebook
70 / 100

Η εταιρεία Facebook κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για να τερματιστεί αντιδικία με χρήστες της πλατφόρμας που της ζητούν αποζημιώσεις και τόκους διότι επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Cambridge Analytica, να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Σε έγγραφο που υποβλήθηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Facebook αναφέρεται στην «κατ’ αρχήν συμφωνία» και ζητεί αναστολή των διαδικασιών για 60 ημέρες «προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία γραπτώς και να την παρουσιάσει στο δικαστήριο».

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν αναφέρεται στο ύψος της αποζημίωσης που προτίθεται να δώσει, ούτε στους όρους για να κλείσει αυτή η αντιδικία, που ξεκίνησε με συλλογική αγωγή.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο η Meta, η μητρική της Facebook, δεν έκανε κανένα σχόλιο το Σάββατο.

Η συμφωνία αναγγέλλεται ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η γενική διευθύντριά του Σέριλ Σάντμπεργκ, που ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από 14 χρόνια στην εταιρεία, αναμένεται να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο ενώπιον της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο.

Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica, που συνδεόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Η Cambridge Analytica —στο μεταξύ έχει κλείσει— συγκέντρωσε και αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα.

Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να αξιοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί εργαλείο λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος αμερικανών ψηφοφόρων στον κ. Τραμπ.

Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν στη Facebook πρόστιμο 5 δισεκ. δολαρίων διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες της και επίσης επέβαλαν ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, η Facebook ανέστειλε την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε χιλιάδες εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως τα χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά, περιόρισε τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές γενικά και διευκόλυνε για τους χρήστες, την πρόσβαση στις επιλογές και τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά τους δεδομένα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}