Πέφτουν «καμπάνες» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

 28/03/2024    10 : 41 : 20
λεφτα
66 / 100

Πέφτουν «καμπάνες» σε όσους πήραν κρατικό δάνειο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολή και δεν τήρησαν τους όρους απασχόλησης!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τους εντόπισε μέσα από διασταυρώσεις και άρχισε να στέλνει τα πρόστιμα. Με ειδοποιητήριο που βρίσκεται και στο MyBusiness support σε και στην ενότητα «Εφαρμογές/ Ενημέρωση για την βεβαίωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολή», χιλιάδες επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα έντοκα γιατί δεν διατήρησαν το προσωπικό τους κατά τον χρόνο που έπρεπε. Στο ειδοποιητήριο (που στέλνεται και με email) αναφέρεται το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ενώ υπάρχει και η ένδειξη (ΔΠ) που παραπέμπει στην ρήτρα απασχόλησης.

Στο στόχαστρο και της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι επιχειρήσεις που πήραν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης. Όλοι αυτοί απειλούνται με βαριά πρόστιμα, δηλαδή με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης! Μέσα από διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ έχει διαπιστώσει εάν τηρήθηκε το απαιτούμενο επίπεδο απασχόλησης στις διάφορες περιόδους χορήγησης των δανείων και τώρα ρίχνει «ποινές». Οι παραβάτες θα πρέπει ή να πληρώσουν, έντοκα, ολόκληρο το ποσό που πήραν (χωρίς δηλαδή το κούρεμα εως 75%) ή να το εντάξουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις «σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το «κούρεμα» της οφειλής ήταν η διατήρηση του απαιτούμενου επίπεδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 υποχρεούνταν να διατηρήσουν από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων προστίθεται για τον μήνα Αύγουστο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ).

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον υπολογισμό, στον αριθμό των εργαζομένων αναφοράς προστίθεται για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}