Απόβαση Ιταλών τοκογλύφων στην Ελλάδα: Δανείζουν με 2% τον μήνα

 28/03/2024    02 : 26 : 55
ProntoPegno 910x521 1
70 / 100

Πρεμιέρα στην Ελλάδα, όπως σας είχε ενημερώσει το powergame.gr από τις αρχές Οκτωβρίου, έκαναν τα ιταλικά ενεχυροδανειστήρια Pronto Pegno. H θυγατρική του τραπεζικού ομίλου Banca Sistema λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, σε χώρο που φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Χθες το μεσημέρι στελέχη του ομίλου και η ελληνική διοίκηση παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση τους στόχους της νέας εταιρείας αλλά και τις βασικές διαφορές από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μεταδίδει το powergame.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Pronto Pegno, η οποία ξεκίνησε από το Μιλάνο το 2016 και διαθέτει 13 υποκαταστήματα σε όλη την Ιταλία, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με τον Andrea Rotunno, γενικό διευθυντή της Pronto Pengo Greece, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας έπαιξε το επίπεδο του ανταγωνισμού, μια και «διαπιστώσαμε ότι η αγορά ενεχυροδανεισμού στην Ελλάδα μετά την έξοδο της Eurobank (σ.σ.: πρόκειται για υπηρεσία που παρείχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που η Eurobank κατήργησε το 2012) παρουσίαζε ένα έλλειμμα θεσμικών παραγόντων. Επομένως, επρόκειτο για μία αγορά κατακερματισμένη, η οποία αποτελείτο από διάφορους μεμονωμένους παίκτες που δεν παρουσίαζαν αξιοπιστία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστής για εμάς στην Ελλάδα, καθώς εμείς έχουμε τη στήριξη ενός τραπεζικού ομίλου (σ.σ.: η Banca Sistema, που είναι βασικός μέτοχος, έχει εισηγμένες τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου), και αυτό από μόνο του μας καθιστά εντελώς διαφορετικούς από οποιονδήποτε άλλον δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά».

To επιτόκιο

Πέρα από το παραπάνω, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο (σ.σ.: εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 420 σημεία στη χώρα μας) και έχουν κυρίως ως αντικείμενο την αγορά χρυσού και κοσμημάτων, με σκοπό την άμεση πώληση ή άλλη αξιοποίησή τους, στην περίπτωσή τους μόλις το 2% των ενεχύρων εκποιείται, καθώς λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο των ενεχυροδανειστηρίων, που προσφέρουν ρευστότητα μέσω μικροπιστώσεων, που ξεκινούν χρονικά από 1 μήνα και φτάνουν έως και τρία χρόνια, με σταθερό μηνιαίο επιτόκιο 2%.

Τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους είναι τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσός (όλα τα καράτια), ασήμι, πολύτιμοι λίθοι και ρολόγια χαλύβδινα ή χρυσά. Το ποσό που θα αποδεσμευτεί και θα δοθεί ως δάνειο είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης που θα πραγματοποιήσει ο αξιολογητής. Για τη συναλλαγή δεν πραγματοποιείται έλεγχος περιουσιακών στοιχείων (ο συναλλασσόμενος πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα, τον αριθμό ΑΦΜ και το αντικείμενο που σκοπεύει να ενεχυριάσει) όμως η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί μία συναλλαγή στην περίπτωση -μεταξύ των άλλων- που θεωρεί ότι ο υποψήφιος δανειολήπτης δεν είναι νόμιμος κάτοχος του ενεχύρου.

Όπως ανέφερε στο powergame.gr o country manager της Pronto Pegno, Νικόλαος Κερμελής, οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία απευθύνονται σε ένα μεγάλο φάσμα καταναλωτών, που αναζητεί γρήγορες και κυρίως αξιόπιστες λύσεις ρευστότητας: «Από αυτόν που θέλει να πληρώσει εμπρόθεσμα την Εφορία και τον καταστηματάρχη που έχει ανάγκη να αγοράσει εμπόρευμα έως αυτόν που δεν θέλει να βάλει ενέχυρο, αλλά απλώς επιθυμεί να φέρει κοσμήματα ή τιμαλφή για φύλαξη τον μήνα που θα λείψει διακοπές το καλοκαίρι». Θεωρεί ότι τα ενεχυροδανειστήρια έχουν παρεξηγηθεί στην Ελλάδα, κυρίως από λάθος πρακτικές ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο και αρκετές φορές έχουν κινηθεί σε «γκρίζες ζώνες», ενώ τόνισε ότι στο παρελθόν το ενεχυροδανειστήριο του Τραπεζικού Ταμιευτηρίου εξυπηρετούσε 30-40 άτομα την ημέρα, δίνοντας λύση σε ανθρώπους που δεν είχαν άλλες δυνατότητες μικροπίστωσης.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου, τα στελέχη της εταιρείας σημείωσαν ότι θα υπάρξει ένα διάστημα που θα εξετάσουν την πορεία του πρώτου σημείου, πριν προχωρήσουν σε νέες κινήσεις. Ως πρώτους σταθμούς επέκτασης έχουν θέσει τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, ενώ δεν αποκλείουν μελλοντικά να λειτουργήσουν και σε κάποιο ελληνικό νησί.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}