Αυτοκίνητο: Γιατί τα τζάμια είναι ο νέος εφιάλτης των εταιριών

 29/03/2024    09 : 35 : 06
70 / 100

Αυτοκίνητο: Η “τέλεια καταιγίδα” στην οποία έχει περιπέσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία δεν φαίνεται να έχει τέλος. Τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε διάφορα υλικά σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην παραγωγή οχημάτων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα λιθαράκι. Η έλλειψη που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές στην τροφοδοσία σε τζάμια για τα αυτοκίνητά τους.

Και πλέον ο κάθε ένας από αυτούς αναλαμβάνει δράση έτσι ώστε να μην εκτεθεί σε έναν ακόμα παράγοντα καθυστερήσεων και μείωσης της παραγωγής. Για παράδειγμα, η VW φέρεται να αποθηκεύει παράθυρα και παρμπρίζ.

Το γυαλί αρχίζει να γίνεται δυσεύρετο σε μία σειρά βιομηχανιών, καθώς χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας για την παραγωγή του. Μία ενέργεια που όλοι πλέον γνωρίζουμε λόγω και των θεμάτων που έχουν ανακύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την στάση της Ρωσίας, έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά.

Το πρόβλημα είναι ότι η γερμανική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Επίσης πολλά εξαρτήματα που κατασκευάζονται είτε στην Γερμανία είτε στην Ανατολική Ευρώπη, χρειάζονται το ίδιο πανάκριβο φυσικό αέριο. Ενώ κάποιες από αυτές βρίσκονται μέσα ή πολύ κοντά στον πόλεμο.

Πάντως, η έλλειψη γυαλιού θα έχει άμεση επίδραση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και μάλιστα δραστική, καθώς μπορούν να υπάρξουν αυτοκίνητα χωρίς κάποια στοιχεία εξοπλισμού, αλλά αυτοκίνητα χωρίς παράθυρα δεν γίνεται. Η έλλειψη παραθύρων σημαίνει και στάση της παραγωγής για κάθε κατασκευαστή.

Υπάρχει η σκέψη για εισαγωγή των παραθύρων από άλλες χώρες. Όμως η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο αργή αλλά και το κόστος αρκετά υψηλότερο από ότι γινόταν μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη γυαλιού ίσως αποδειχθεί δυσκολότερο στο να λυθεί από τους ημιαγωγούς, καθώς συνδέεται άμεσα με την τιμή της ενέργειας.

Με δεδομένο ότι οι τιμές που υπάρχουν τώρα προβλέπεται να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την προμήθεια τζαμιών για την αυτοκινητοβιομηχανία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}