Αυξήσεις μισθών 8,5% στη Γερμανία

 29/03/2024    05 : 17 : 49
γερμανια χρημα
66 / 100

Υστερα από ημέρες διαπραγμάτευσης, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας συμφώνησε με τους εργοδότες αυξήσεις μισθών που συνολικά θα φθάσουν στο 8,5% για το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος. Πρόκειται για το συνδικάτο των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου, την πανίσχυρη IG Metall, που αντιπροσωπεύει 3,90 εκατομμύρια εργαζόμενους στον κλάδο και πέτυχε αυξήσεις μισθών 5,2% για το επόμενο έτος και 3,3% για το 2024. Εξασφάλισε, όμως, επίσης και ένα μπόνους ύψους 3.000 ευρώ που θα δοθεί στους εργαζομένους του κλάδου για να εξουδετερώσει μερικώς τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του IG Metall Γεργκ Χόφμαν τόνισε πως «σύντομα οι εργαζόμενοι θα έχουν αισθητά περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους». Δεν συμμερίζονται, πάντως, όλοι την άποψή του, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν επαρκούν για να εξισορροπήσουν την πραγματική μείωση που επιφέρει στους μισθούς ο υψηλός πληθωρισμός.

Ανάμεσά τους ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη, που δήλωσε πως «η συμφωνία δεν επαρκεί για να αναπληρώσει την αγοραστική δύναμη που χάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά τουλάχιστον αμβλύνει τη ζημιά». Ο ίδιος προσθέτει, άλλωστε, πως «για την ΕΚΤ αυτό σημαίνει πως οι λεγόμενες δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες σε χαμηλά επίπεδα, αλλά την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμούν σήμερα οι αγορές».

Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου στις οποίες είχαν συμμετάσχει 900.000 εργάτες, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή στη βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Robert Bosch GmbH.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η διαπραγμάτευση και η συμφωνία σκιαγραφούν τη σημερινή κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επιθετικά αυξήσεις στους μισθούς τους και οι εργοδότες αρνούνται να τις δώσουν επικαλούμενοι το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Εν προκειμένω, πάντως, οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν είναι μικρότερες από το αρχικό αίτημα του συνδικάτου για ετήσια αύξηση 8%. Είναι, όμως, μεγαλύτερες από την αρχική πρόταση των εργοδοτών, οι οποίοι προσέφεραν μόνο ένα επίδομα ύψους 3.000 ευρώ σε βάθος 30 μηνών. Εκτιμάται πως η συμφωνία θα επηρεάσει και αντίστοιχες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ανάμεσα σε γερμανικά εργατικά συνδικάτα και επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}