Έρχεται Big Brother Δημοσίου και τραπεζών

 29/03/2024    03 : 34 : 07
big brother
70 / 100

Big Brother Δημοσίου και τραπεζών: Στο σχέδιο νόμου “Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου”, το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στη σύσταση μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής που θα αξιολογεί την φερεγγυότητα του πολίτη έναντι του Δημοσίου.

Του Χρήστου Λαδά δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής

Το Δημόσιο θα ελέγχει κάθε οικονομική συμπεριφορά πολιτών και εταιρειών, και θα τη βαθμολογεί διαρκώς, με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αλγορίθμων (σας θυμίζει κάτι που συμβαίνει στην Κίνα, η οποία αξιολογεί συστηματικά και αδιάλειπτα τη συμπεριφορά των πολιτών της με αλγόριθμους;).

Πρόκειται για ένα νέο βάρος που προστίθεται στη χρηματοδότηση των εταιρειών και των φυσικών προσώπων, αφού οι τράπεζες θα αναζητούν τη συμπεριφορά μας και έναντι του Δημοσίου για να δώσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Κι αν ακόμα κάποιος, δηλαδή φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, δεν όφειλε ποτέ σε τράπεζες και προκρινόταν για χορήγηση δανείου με τραπεζικά κριτήρια, πλέον θα έχει ένα νέο εμπόδιο να υπερπηδήσει. Την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του έναντι του Δημοσίου.

Τα κριτήρια του αλγορίθμου δεν προσδιορίζονται στον Νόμο – ίσως είναι κι αυτά θέμα εθνικής ασφάλειας! Πάντως, αναφέρεται ότι τα στοιχεία που θα εντοπίζονται, θα φυλάσσονται στο σύστημα για 10 χρόνια.

Αν δηλαδή δεν είχες πληρώσει μία δόση ΕΝΦΙΑ, αν είχες καθυστερήσει να πληρώσεις έναν από τους αμέτρητους φόρους εμπρόθεσμα (όπως π.χ. αυτόν της προκαταβολής για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς – πιθανόν γιατί έπρεπε να φας κιόλας), αν οφείλεις σε ασφαλιστικό ταμείο, είτε είσαι ιδιώτης είτε είσαι εταιρεία, αυτό θα καταχωρείται, θα αξιολογείται και θα σε βαρύνει.

Για 10 χρόνια!

Και θα το μαθαίνουν και οι τράπεζες!

Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα ανταλλάσσει πληροφορίες και βαθμολογίες με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όπως αναφέρεται στον νόμο.

Δηλαδή: Οι τράπεζες θα ρωτούν το Δημόσιο:
– Παιδιά τι λέει αυτός στο σκορ σας; Σε εμάς φαίνεται κανονικός, έχει και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, αλλά εσείς τι λέτε;

– Mα όχι. Δεν πλήρωσε το 2018 τον ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα, την παράβαση που του καταλόγισε το Λιμενικό το 2019 την άφησε απλήρωτη, το 2020 (επειδή ήταν κλειστός λόγω δεύτερου lockdown) δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα ασφαλιστικές εισφορές και τον χειμώνα του 2021 άργησε να πληρώσει την εφορία του δύο μήνες!

Μαυρίστε τον!

– Ευχαριστούμε! Στείλτε μας τον φάκελο. Θα ζητήσουμε εγγυητές, ακίνητη περιουσία για εξασφάλιση στο 200% της αξίας του δανείου και cash collateral. Αν και το πιο ασφαλές είναι να τον απορρίψουμε. Αμα δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τον Κέρβερο-εφορία με το κουμπί κατάσχεσης του Θεοχάρη, τότε ποιος ξέρει τι θα έκανε με εμάς…;

Φυσικά, υπάρχει και η αντίστροφη όψη.

Αν είναι να εγγυηθεί το Δημόσιο ένα δάνειο με τραπεζική συμμετοχή, όπως συμβαίνει στα δάνεια στα καμένα σπίτια, στο ΤΑΣ, στα δάνεια εργατικών κατοικιών ή σε άλλες περιπτώσεις κοινωνικής αρωγής, ακόμα κι αν είσαι εντάξει με το Δημόσιο, θα πρέπει να είσαι εντάξει και με τις τράπεζες στο σκορ σου.

Γιατί όπως λέει ο νόμος, το κράτος και ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ θα ανταλλάσουν πληροφορίες. Κι άμα ζητά ο ένας, θα ζητά κι ο άλλος! (που είσαι Aldus Huxley με τον Big Brother!).

Αλήθεια πόσοι Έλληνες υπάρχουν, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, που να ήταν άμεμπτοι και με τις τράπεζες και με το Δημόσιο τα τελευταία 10 χρόνια; Ή πόσοι θα είναι τα προσεχή 10, μεσούσης παγκόσμιας κρίσης πληθωρισμού και ενέργειας, πολέμου στα 400 χλμ. από τα σύνορα, και μετά το διετές μπλοκάρισμα της ελληνικής οικονομίας λόγω Covid-19;

Θα πρέπει να βγούμε με το φανάρι σαν τον Διογένη για να βρούμε έναν άσπιλο! Εντός ή εκτός Ελλάδος…

Το να αξιολογούμαστε, εταιρείες και πολίτες, με διπλά σκορ στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, απέναντι και σε τράπεζες και σε δημόσιο, με συγκοινοποιούμενα σκορ, για 10 χρόνια, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση, θα δημιουργήσει εμπόδια για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και οικονομική δυσπραγία της κοινωνίας.

Της ίδιας ελληνικής κοινωνίας που έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες αυτές με δισεκατομμύρια επανειλημμένα από το υστέρημά του την τελευταία δεκαετία. Της κοινωνίας που είναι εγγυητής (ως φορολογούμενοι) για τις καταθέσεις στις Τράπεζες, της κοινωνίας που τους παρέχει τη δυνατότητα να δανείζουν 9:1 τα ίδια κεφάλαιά τους συν καταθέσεις για να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά…

Όχι, ρε φίλε!

Υπάρχουν επιχειρήσεις που άντεξαν να είναι εντάξει με τις τράπεζες και όχι με το Δημόσιο όταν έπρεπε να επιλέξουν ποιον να πληρώσουν για να επιβιώσουν. Άλλες, επέλεξαν αντίστροφα. Πλέον καταργείται αυτό το δίλημμα.

Θα πρέπει να είμαστε συνεχώς εντάξει και με το Δημόσιο και με τις τράπεζες για να έχουμε πρόσβαση στο ανεπαρκές τραπεζικό σύστημα της χώρας, και ο καθένας εξ αυτών θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, κάθε στίγμα της οικονομικής δραστηριότητας μας για τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Πόσοι άσπιλοι θα μείνουν;

Πάμε ολοταχώς για μια κοινωνία των δύο ταχυτήτων!

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}