Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει τα νοικοκυριά

 13/06/2024    10 : 48 : 31
κοντρα 5
70 / 100

Το βιοτικό επίπεδο έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και γενεσιουργός αιτία είναι η ακρίβεια, η οποία εξαναγκάσει τους πολίτες να περικόπτουν τις δαπάνες σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες και προφανώς σ’ ότι σχετίζεται με τη ψυχαγωγία.

Η έρευνα της Opiniol Poll που έγινε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία, και τον έμμεσο αλλά σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που αυτή έχει στην επιχειρηματικότητα. Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει μεταβληθεί επί τα χείρω εξαιτίας των σφοδρών ανατιμήσεων σ΄όλο το φάσμα της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 84% των πολιτών προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 83,2% έχει βάλει «μαχαίρι» στη αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Το 66, 4% βάζει φρένο στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο, ενώ το 66% περικόπτει κατά πολύ τις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.

Την ίδια στιγμή το 53,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν δυσκολεύονται πολύ σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λ.π, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για τη δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων’ δανείων. Επίσης το 66.5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32.1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.

Δεν επαρκούν τα μέτρα λένε οι πολίτες – Μήνυμα στην κυβέρνηση

Στοιχείο της έρευνας με έντονο πολιτικό «χρώμα» είναι αυτό που σχετίζεται με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις αυξήσεις σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας. Το 45,2% θεωρεί ως βασική αιτία για την ακρίβεια την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και το 47% πιστεύει ότι η διεθνής συγκυρία είναι η κύρια αιτία

Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Το 49,3%, μάλιστα, δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45,3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που και οι επιτελείς του Μαξίμου σταθμίζουν ως πρωτεύον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και φθείρει την κυβέρνηση, δηλαδή την ακρίβεια.

Συμπερασματικά η ακρίβεια προκαλεί πτώση του βιοτικού επιπέδου και επηρεάζει δυσμενώς τις επιχειρήσεις, όπως ορθώς τονίζουν οι ιθύνοντες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι μέσω της έρευνας, αναδεικνύεται η ανάγκη λήψη νέων μέτρων σε ενέργεια και βασικά αγαθά, με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}