Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Άλμα 16,6% στα έσοδα τον Σεπτέμβριο – Η Αθήνα ξεχώρισε στην Ευρώπη
Στα 164,70 ευρώ αυξήθηκε η μέση ημερήσια τιμή των καταλυμάτων στην Ελλάδα, με τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση να ενισχύονται σχεδόν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2026 η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση αυξήθηκαν κατά 16,6%, παρά τη μείωση τόσο της προσφοράς καταλυμάτων όσο και της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η επίδοση αυτή ξεπέρασε σημαντικά την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αύξηση, η οποία διαμορφώθηκε στο 9,1%, αναδεικνύοντας τη δυναμική της ελληνικής αγοράς στο τέλος της τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα ανήλθε στα 164,70 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2025. Η άνοδος ήταν αισθητά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,9%, φτάνοντας περίπου τα 141 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 99 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική ενίσχυση σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των τιμών σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά παρουσίασε υποχώρηση σε βασικούς δείκτες δραστηριότητας. Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3%, ενώ οι κρατημένες διανυκτερεύσεις υποχώρησαν κατά 2,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Παρά τη μείωση της ζήτησης, η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 60,2%. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αύξηση των εσόδων συνδέθηκε κυρίως με τις υψηλότερες τιμές και όχι με την επέκταση του όγκου των κρατήσεων.
Ξεχωριστή ήταν η επίδοση της Αθήνας, η οποία συγκαταλέχθηκε στους δέκα ευρωπαϊκούς αστικούς προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η ελληνική πρωτεύουσα κατέγραψε ισχυρότερη ζήτηση και υψηλότερες τιμές σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται κατά 24,4% σε σύγκριση με την περίοδο του καλοκαιριού. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η ζήτηση δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους μήνες αιχμής.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 46,4 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα διαθέσιμα καταλύματα ανήλθαν σε 4,04 εκατομμύρια, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,4%, τη χαμηλότερη για μήνα Σεπτέμβριο από το 2021. Η μέση ημερήσια τιμή έφτασε τα 141 ευρώ, ενώ η πληρότητα παρέμεινε σχεδόν σταθερή, στο 55,4%. Η ευρωπαϊκή αγορά εμφάνισε, επομένως, αντίστοιχη τάση ενίσχυσης των εσόδων μέσω των τιμών, παρά την υποχώρηση των διανυκτερεύσεων.
Ωστόσο, οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του 2026 παραμένουν συγκρατημένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων της AirDNA με ημερομηνία αναφοράς την 1η Οκτωβρίου, οι καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις για τον Οκτώβριο εμφανίζονταν αυξημένες κατά 1,1% σε σχέση με το 2025, ενώ για τον Νοέμβριο καταγράφονταν μειωμένες κατά 3,8%. Η εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των εσόδων των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου.