ΤτΕ: Στα 7 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Πώς διαμορφώθηκε το ισοζύγιο το α’ τρίμηνο – Οι κλάδοι που βελτίωσαν την εικόνα και οι τομείς που επιβάρυναν το αποτέλεσμα
Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της Ελλάδας διευρύνθηκε κατά 2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2026, φτάνοντας συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Δευτερογενών Εισοδημάτων, το οποίο υποχώρησε στα 496 εκατ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η πτώση αυτή συνδέεται με χαμηλότερες καθαρές εισπράξεις από τους τομείς της οικονομίας εκτός γενικής κυβέρνησης.
Αντίθετα, το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, κυρίως χάρη στον τουρισμό. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο υπερδιπλασίασε το πλεόνασμά του, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 38,3% και οι εισπράξεις κατά 64,3%, αγγίζοντας τα 1,6 δισ. ευρώ. Η δυναμική αυτή λειτούργησε ως βασικός αντισταθμιστικός παράγοντας στις υπόλοιπες πιέσεις.
Στο ισοζύγιο αγαθών, το έλλειμμα περιορίστηκε, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,3% και οι εισαγωγές μόλις κατά 0,8%. Ωστόσο, σταθερές τιμές δείχνουν μικρότερη δυναμική, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 1,6% και τις εισαγωγές να παραμένουν αμετάβλητες.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων εμφάνισε μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, λόγω μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η αρνητική αυτή επίδραση αντισταθμίστηκε εν μέρει από χαμηλότερες καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Συνολικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων –που αποτυπώνει τις ανάγκες της οικονομίας για εξωτερική χρηματοδότηση– αυξήθηκε στα 7,1 δισ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2025.
Στις άμεσες επενδύσεις, οι εισροές μη κατοίκων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις κατοίκων στο εξωτερικό έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, οι κάτοικοι αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού, ενώ οι μη κάτοικοι ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα κατά 3,9 δισ. ευρώ.
Η εικόνα του πρώτου τριμήνου δείχνει μια οικονομία που δέχεται πιέσεις από τη μείωση εισοδημάτων εκτός κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται από τον τουρισμό και τη συγκρατημένη άνοδο των εισαγωγών. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η θετική πορεία των υπηρεσιών μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις εξωτερικές ανισορροπίες.