Tο SMS που στέλνουν για να μπουν στον τραπεζικό σας λογαριασμό
Χαμός γίνεται με το νέο μήνυμα που έχει σταλεί τις τελευταίες ημέρες σε χιλιάδες πολίτες και υποτίθεται προέρχεται από τις φορολογικές αρχές.
Το τυράκι που χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες ακούει στο όνομα «επιστροφή φόρου», την οποία υπόσχεται, αρκεί ο παραλήπτης του μηνύματος να κάνει κλικ σε ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο.
Εάν γίνει αυτό το λάθος, μεταφέρεται σε μία ιστοσελίδα, στην οποία ό,τι κι αν πληκτρολογήσει το υποψήφιο θύμα, περιέρχεται σε πλήρη γνώση των δραστών.
Τι λέει το SMS
Αναλυτικότερα, το SMS έχει ως αποστολέα τη φράση «ENFIA», παραπέποντας στο γνωστό φόρο των ακινήτων και αναφέρει τα εξής:
Όποιος την πατήσει και πατήσει στο link μεταφέρεται σε μία ιστοσελίδα που μπορεί να μοιάζει με το gov ή με το e-banking κάποιας τράπεζας.Mobile Money Transfers
Εάν δεν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ψεύτικη ιστοσελίδα και πληκτρολογήσει εκεί είτε τα στοιχεία του Taxisnet ή τους κωδικούς εισόδου στο e-banking του, αυτά περιέρχονται σε άμεση γνώση των απατεώνων.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εκτέλεση της απάτης. Μόλις γίνει η υποκλοπή, εισέρχονται στην υπηρεσία e-banking της τράπεζας του θύματος και επιχειρούν να εκτελέσουν μία συναλλαγή.
Εάν το θύμα κάνει το λάθος και την εγκρίνει, καταθέσεις του μεταφέρονται σε λογαριασμούς των δραστών.
Ως εκ τούτου, για την προστασία τους, οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράφουν αμέσως το μήνυμα.
Η προειδοποίηση της ΑΑΔΕ
Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της και η ΑΑΔΕ προ ημερών. Σε αυτήν σημείωνε ότι κανένας δημόσιος φορέας δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σημειώνεται ότι κατά την περυσινή χρονιά μέσω αυτής της μεθόδου και άλλων παρεμφερών, χάθηκαν 26,4 εκατ. ευρώ σε συνολικά 11.214 περιστατικά απάτης με μεταφορές πιστώσεων.
Δηλαδή, οι απατεώνες κατάφεραν να μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρήματα ανυποψίαστων πολιτών. Ανά περιστατικό απάτης κατά μέσο όρο χάθηκαν το 2023 περί τα 2.200 ευρώ.
Το θετικό είναι ωστόσο ότι σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά καταγράφεται σημαντική πτώση στα περιστατικά απάτης με εμβάσματα.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% και η αξία της λείας κατά 70%.
Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την καμπάνια ενημέρωσης των τραπεζών και τη σχετική με πραγματικά περιστατικά ειδησεογραφία, που κατέστησε τους πελάτες των τραπεζών πιο προσεκτικούς.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι τράπεζες ενεργοποίησαν επιπρόσθετους μηχανισμούς ταυτοποίησης, ειδικά για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ειδικότερα, η λήψη περισσότερων μέτρων πρόληψης από τις τράπεζες, όπως ενδεικτικά η αποστολή κωδικού μίας χρήσης (OTP) στο χρήστη, που απαιτεί μία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν για την έγκριση της συναλλαγής που πρόκειται να διενεργήσει, έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο.