Το Ιράν ανοίγει την πόρτα σε πωλήσεις όπλων με…κρυπτονομίσματα!

Το Ιράν ανοίγει την πόρτα σε πωλήσεις όπλων με...κρυπτονομίσματα!
69 / 100 SEO Score

Νέο μοντέλο συναλλαγών για την παράκαμψη κυρώσεων

Το Ιράν επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα για προηγμένα οπλικά συστήματα. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση της επίδρασης των δυτικών κυρώσεων και στη διεύρυνση των εμπορικών επιλογών της Τεχεράνης.

Πώληση στρατηγικών οπλικών συστημάτων με ψηφιακά νομίσματα

Το Κέντρο Εξαγωγών Αμυντικού Υλικού του Ιράν, γνωστό ως Mindex, δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνάψει συμβόλαια που επιτρέπουν πληρωμές σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, δέχεται συναλλαγές μέσω ανταλλαγών και σε ιρανικά ριάλ, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από τους Financial Times.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται μία από τις πρώτες περιπτώσεις όπου κράτος ανακοινώνει δημόσια ότι αποδέχεται κρυπτονομίσματα για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού υψηλής τεχνολογίας.

Κατάλογος όπλων και διεθνές πελατολόγιο

Το Mindex, ως κρατικός φορέας υπεύθυνος για τις εξαγωγές άμυνας, αναφέρει ότι συνεργάζεται με 35 χώρες. Στον κατάλογο των προϊόντων του περιλαμβάνονται:

  • βαλλιστικοί πύραυλοι Emad
  • drones Shahed
  • πολεμικά πλοία κλάσης Shahid Soleimani
  • συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας

Η ιστοσελίδα του οργανισμού, διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες, παρουσιάζει επίσης μικρά όπλα, ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Ορισμένα από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ενδεικτικά, εμφανίζεται λεπτομερής εικόνα του drone HESA Shahed 136 με την ένδειξη «M218» και κείμενο σε κυριλλική γραφή στην πτέρυγά του.

Η θέση του Ιράν στη διεθνή αγορά όπλων

Το 2024, το Ιράν κατατάχθηκε 18ο παγκοσμίως στις κύριες εξαγωγές όπλων, πίσω από χώρες όπως η Νορβηγία και η Αυστραλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στοκχόλμης για την Έρευνα της Ειρήνης.

Αναλύσεις του Atlantic Council την ίδια χρονιά ανέφεραν ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να καλύψει μέρος του κενού που αφήνει η Ρωσία, η οποία δυσκολεύεται να διατηρήσει τον όγκο των εξαγωγών της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ