Τέμπη: Ο ανακριτής μπαζώνει τώρα και τις κραυγές των θυμάτων
Μετά τις εκθέσεις κορυφαίων πραγματογνωμόνων ο Σωτήρης Μπακαΐμης αγνοεί μέχρι και τα ηχητικά που αποδεικνύουν ότι περίπου 30 επιβάτες της αμαξοστοιχίας δεν πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης, αλλά από την έκρηξη και τη φωτιά που επακολούθησε
Η Μαρία Καρυστιανού, η «μάνα των Τεμπών», η κόρη της οποίας – όπως δείχνει το ανατριχιαστικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτουμε σήμερα– πιθανότατα δεν «έφυγε» από την έκρηξη αλλά από τη φωτιά, πριν από μερικές ημέρες έκανε ένα ακόμη βήμα στον δύσβατο, μπαζωμένο δρόμο για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση των πραγματικών ποινικών ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους.
Συμπύκνωσε σε ένα υπόμνημα μόλις 16 σελίδων τα ευρήματα των ειδικών πραγματογνωμόνων από τα οποία προκύπτει ότι η πλειονότητα των θυμάτων των Τεμπών βρήκε τρομακτικό θάνατο όχι εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο τρένων αλλά από την έκρηξη – πυρκαγιά που εκδηλώθηκε. Τη μορφή και την ένταση της οποίας μπορούν να προκαλέσουν μόνο οι εύφλεκτοι υδρογονάνθρακες.
Παράλληλα με τα ευρήματα, επισήμανε και την αντιμετώπιση που έτυχε το καθένα από αυτά από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη.
Ο «αληθινός καθρέφτης» της έρευνας Μπακαΐμη
Το υπόμνημα της Μ. Καρυστιανού υποβλήθηκε ενώπιον του Σωτ. Μπακαΐμη και είναι ο «αληθινός καθρέφτης» της έρευνας που διεξάγει. Ο καθρέφτης που αποκαλύπτει το είναι και όχι το φαίνεσθαι. Κι αυτό εναρμονίζεται με την κατακλείδα του υπομνήματος της κ. Καρυστιανού, όπου επισημαίνεται: «Παρά την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων περί της τέλεσης του αδικήματος της έκρηξης και της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, εσείς επιλέγετε να υποβαθμίζετε τις κατηγορίες για τέλεση εγκληματικών πράξεων ανώτερης βαρύτητας από αυτές για τις οποίες έχετε ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ενώ και μέχρι σήμερα δεν προκύπτει να έχετε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις σας εκ του άρθρου 250 ΚΠΔ. Η δε παράλειψη εκ μέρους Σας των οριζόμενων στον νόμο μπορεί, υπό τις προϋποθέσεις αυτού, να θεμελιώνει παράβαση καθήκοντος αλλά και κατάχρηση εξουσίας».
Σε ακόμη μια αγωνιώδη προσπάθεια λοιπόν για επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης κι αφού επισημαίνει ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη επέκτασης της άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης και για τα κακουργήματα, τα οποία παραλείπει να ερευνήσει ο ανακριτής, η Μ. Καρυστιανού ζητά από τον Σωτ. Μπακαΐμη να λάβει επιτέλους ουσιαστικά υπόψη: «Τις τεχνικές εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, Βασίλη Κοκοτσάκη και Faisal Khan, την έκθεση του Αρχιπυροσβέστη ΜΠ, νόμιμου εκπροσώπου της “ANUBIS COLDCASE K9 ΤΕΑΜ”, Ευάγγελου Αλεξανδρή, οι οποίες: Κάνουν ρητώς λόγο για αλλοίωση του αποδεικτικού υλικού, για ύπαρξη σφοδρής έκρηξης που προκάλεσε τον θάνατο και τραυματισμούς στην πλειοψηφία των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και η οποία δεν ανάγεται στη σύγκρουση των μηχανών αλλά στην ύπαρξη άλλων χημικών που αιτιωδώς (εκρήξεις και πυρκαγιά) οδήγησαν σε μαρτυρικούς θανάτους».
Τι σημαίνει αυτό; Οτι με γενεσιουργό αιτία όχι τη σύγκρουση, αλλά την έκρηξη και την επακολουθήσασα φωτιά έχασαν τη ζωή τους 30 επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και η φωτιά αυτή προκλήθηκε από την καύση υδρογονανθράκων οι οποίοι μεταφέρονταν με την εμπορική αμαξοστοιχία.
Συνοπτικά, από την έκθεση Κοκοτσάκη (έχουν γίνει αναλυτικά δημοσιεύματα από το Documento) προκύπτει ευχερώς ότι:
• Η έκρηξη δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προκληθεί από τη σύγκρουση των μηχανών των δύο αμαξοστοιχιών. Τα έλαια των μετασχηματιστών των μηχανών, που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά υγρά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν έκρηξη και πυρκαγιά τέτοιας έκτασης. Εξάλλου οι μηχανές βρέθηκαν άκαυστες.
• Η διαταχθείσα έρευνα ήταν ελλιπής καθότι στους ορισθέντες δικαστικούς πραγματογνώμονες δεν τέθηκε ούτε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους ούτε από τον εφέτη ανακριτή το ερώτημα διερεύνησης των αιτιών της έκρηξης – πυρκαγιάς.
• Χημικά που εντοπίστηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, όπως χημικοί οργανικοί διαλύτες (ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο, εξάνιο, επτάνιο κ.λπ. υδρογονάνθρακες), τα οποία μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία δεν ερευνήθηκαν.
• Τα χημικά αυτά, συνεπεία της σύγκρουσης, διέρρευσαν και προκάλεσαν αεριώδες νέφος το οποίο έγινε πύρινη σφαίρα. Η πλειονότητα των θυμάτων βρήκε θάνατο εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Κάηκαν ζωντανοί σε θερμοκρασίες 1.200 βαθμών
Αυτό προκύπτει και από το σκεπτικό του εισαγγελέα εφετών που περιλαμβάνεται στη με αριθμό 137/2024 διάταξή του, όπου οι επιληφθέντες ιατροδικαστές περιγράφουν την αιτία και τον μηχανισμό θανάτου 30 επιβατών του τρένου και σύμφωνα με τους οποίους εάν δεν είχε ακολουθήσει τη σύγκρουση η πυρκαγιά με τη μορφή και ένταση που μόνο οι εύφλεκτοι υδρογονάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν, οι επιβάτες αυτοί θα είχαν διασωθεί, αφού είχαν επιζήσει από τη σύγκρουση.
Συναφώς, ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας στην επίμαχη διάταξή του διαλαμβάνει τα εξής: «Στις μη απανθρακωμένες σορούς, αιτία του ΑΜΕΣΟΥ θανάτου ήταν οι διαπιστωθείσες βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις συνεπεία κυρίως των φυσικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν από τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών […] Στις απανθρακωμένες σορούς, ο θάνατος επήλθε λόγω της ΑΜΕΣΗΣ επίδρασης της φωτιάς. […] Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πρόκλησης του θανάτου λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς αποδεικνύεται από την κατάσταση κάθε σορού, όπως π.χ. από την πλήρη αφυδάτωση και την εξ αυτής μείωση του βάρους, τη συρρίκνωση του όγκου του σώματος, την αποξήρανση και συρρίκνωση του δέρματος και των υποκειμένων ιστών, του μελανού χρώματος, των διασχίσεων και διανοίξεων των αρθρώσεων και του αποχωρισμού των άκρων, τη διάρρηξη των κρανίων, τη διάνοιξη του θώρακα και της κοιλίας, την πλήρη καύση (απανθράκωση) τμημάτων του σώματος κ.λπ. Τα νεκροτομικά ευρήματα και ευρήματα της νεκροψίας δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αιτίας θανάτου στους επιβάτες που απανθρακώθηκαν και δεν υπήρχε πεδίο επιστημονικής αναζήτησης άλλης αιτίας θανάτου».
Μετά τη σύγκρουση των τρένων και την αρχή της εκδήλωσης της πυρόσφαιρας, όπως αναφέρεται στην επικυρωμένη έκθεση του τεχνικού συμβούλου Β. Κοκοτσάκη, και τονίζεται στο υπόμνημα Καρυστιανού, η επιβατική αμαξοστοιχία παρέσυρε κατά την εκτροπή της στο πρανές μέρος του φορτίου των υδρογονανθράκων περιλούζοντας τμήμα της (βαγόνια), όπως είναι εμφανέστατο στο βίντεο από την κάμερα ελέγχου κυκλοφορίας στην έξοδο του τούνελ.
Αυτού του είδους η καύση που αποτελούσε την ουρά της πυρόσφαιρας και που είναι προϊόν οξείδωσης (υδρογονανθράκων εν καύσει με την παροχή κινούμενου αέρα) έχει τη δυνατότητα δημιουργίας θερμοκρασιών υπεράνω των 1.200 βαθμών Κελσίου.
Η καύση αυτή πυρακτώνει και τον αέρα που έρχεται σε επαφή, δημιουργώντας συνθήκες υψικαμίνου. Αυτό το είδος καύσης, που μπορεί να προκληθεί μόνο από υδρογονάνθρακες, έχει τελείως διαφορετικές θερμικές ιδιότητες αλλά και ταχύτητα από τη σταθερή καύση που παρατηρήθηκε από τους πυροσβέστες όταν έφτασαν στον τόπο του συμβάντος, η οποία προερχόταν από τα αναμειγμένα υπολείμματα των υδρογονανθράκων, του ελαίου σιλικόνης και του ελαίου λίπανσης του συστήματος μεταφοράς κίνησης των ηλεκτραμαξών.
Επίσης, ζωντανός οργανισμός ο οποίος θα ανέπνεε αυτό το μείγμα μικροσωματιδίων της τάξεως των 5 μικρών κατά τη διάρκεια της καύσης της περιβάλλοντος ατμόσφαιρας θα είχε την εκδήλωση καύσης και εσωτερικά του σώματος (πνεύμονες).
Η τεχνική έκθεση του καθηγητή Φαϊζάλ Χαν
Ο Β. Κοκοτσάκης όμως κάλεσε και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Τέξας A&M University Φαϊζάλ Χαν να διενεργήσει ενδελεχή έρευνα σχετικά με την έκρηξη. Ο Χαν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι καθηγητής χημικός μηχανικός και μηχανικός πετρελαίου προϊστάμενος στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Texas A&M University. Ταυτόχρονα είναι διευθυντής στη ΜΚΟ Process Safety Center και στο Ινστιτούτο Ωκεανικής Ενεργειακής Ασφάλειας. Εχει προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ως χημικός μηχανικός και διδακτορικό ως μηχανικός περιβάλλοντος. Συνεργάστηκε με την Καναδική Ακαδημία Μηχανικών, το Μηχανικό Ινστιτούτο Καναδά και το υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης του Καζακστάν.
Το συμπέρασμα της έρευνάς του: «Από τα δεδομένα του ατυχήματος και το μαγνητοσκοπημένο υλικό προκύπτει σαφώς ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε πιθανότατα πτητικούς υδρογονάνθρακες».
Αναλυτικότερα, ο καθηγητής τονίζει: «Από τη χημική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από την περιοχή του ατυχήματος, υπολειμμάτων που βρέθηκαν στα θύματα καθώς και κατεστραμμένων υποδομών προκύπτει η παρουσία βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου.
Το βενζόλιο, το τολουόλιο και το ξυλόλιο είναι πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων βαφών, καλλυντικών και άλλων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Λόγω της σύγκρουσης οι ουσίες αυτές εκλύθηκαν από τα κοντέινερ που τις περιείχαν και έτσι σχηματίστηκε το νέφος ατμών που αναμείχθηκε επαρκώς με τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκλήθηκε η πύρινη σφαίρα.
Παράγωγα υδρογονανθράκων, όπως λιπαντικά υψηλού ιξώδους και λιπαντικά σιλικόνης, είναι σταθερά και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ως λιπαντικά και ψυκτικά υγρά. Οταν εκλύονται δεν προκαλούν πύρινη σφαίρα επειδή η περιεκτικότητά τους σε πτητικούς υδρογονάνθρακες είναι χαμηλή, όπως και η αναφλεξιμότητά τους.
Η πύρινη σφαίρα είναι πολύ πιθανό να ανεφλέγη λόγω της μεγάλης εγγύτητας της πηγής σχηματισμού της, η οποία είναι η εμπορική αμαξοστοιχία. Το βίντεο δείχνει τη δημιουργία της πύρινης σφαίρας από την πηγή της και την επέκτασή της. Η πύρινη σφαίρα κάλυψε την περιοχή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και θανάτους. Οι βλάβες στο σιδηροδρομικό υλικό και στην υποδομή (αποχρωματισμός βαγονιών αμαξοστοιχιών) και οι θάνατοι ανθρώπων από θανατηφόρα εγκαύματα επιβεβαιώνουν την παρουσία πύρινης σφαίρας και τις καταστροφές που προκάλεσε».
Ο Σωτ. Μπακαΐμης, όμως, όπως τονίζει στο υπόμνημά της η κ. Καρυστιανού, αμφισβήτησε τη γνησιότητα της τεχνικής έκθεσης του Φαϊζάλ Χαν με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζεται ασφάλεια ως προς τον εκδότη. Εντέλει δέχτηκε να την ενσωματώσει στη δικογραφία χωρίς όμως στην πράξη να την έχει λάβει υπόψη πράττοντας τα δέοντα.
Ηταν τέλη Ιουνίου όταν ο Βασίλης Κικίλιας ευχαριστούσε (από καρδιάς κιόλας) τους πυροσβέστες που «με θυσία και αλτρουισμό» κατέβαλαν «τεράστια προσπάθεια για να προασπίσουν ζωές, περιουσίες και τον δασικό πλούτο της χώρας μας». Με αφορμή την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Εύβοια, περίπου ενάμιση μήνα μετά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να εκφράσει εκ νέου την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες, εκθειάζοντάς τους μάλιστα για επιτεύγματα που ξεπερνούσαν τα όρια του κατορθωτού. «Αυτό που πέτυχαν εχθές οι πυροσβέστες μας και η πολιτική προστασία στην Εύβοια ήταν θεωρητικά ακατόρθωτο. […] Οι δυνάμεις μας, οι εναέριες και οι επίγειες, έκαναν συγκλονιστικές προσπάθειες. Οι επίγειες ήταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί δεν υπήρχε μέτωπο. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω, όπως επίσης και για τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις που σήμερα πάλεψαν στην Αγία Μαρίνα και μάζεψαν την πυρκαγιά μέσα σε λίγα λεπτά» σημείωνε σε ανάρτησή του στο Twitter. Με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου ο υπόχρεος στο Πυροσβεστικό Σώμα Β. Κικίλιας αποφάσισε να περιγράψει ως προβοκάτορες τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι πρώτα είχαν φάει ξύλο με το τσουβάλι και είχαν ψεκαστεί με χημικά εντός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τα ΜΑΤ. Αν δε συνυπολογίσουμε ότι ο υπουργός πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το στοιχειώδες αίτημα αυτών που ευχαριστούσε για εργασιακή εξασφάλιση, τότε μπορούμε να συναγάγουμε με ασφάλεια ποιος είναι ο πραγματικός προβοκάτορας.
Η αναλυτική καταγραφή της αλλοίωσης στοιχείων
Ενώπιον του Σωτ. Μπακαΐμη έχει προσκομιστεί και η έκθεση του αρχιπυροσβέστη ΜΠ και νόμιμου εκπροσώπου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Anubis Coldcase K9 Team Ευάγγελου Αλεξανδρή, που με ειδικά συνεργεία επιχείρησε στον τόπο του εγκλήματος. Στην εν λόγω εκτενέστατη έκθεση έκτασης 348 σελίδων καταγράφεται με λεπτομέρεια η διασκόρπιση, παραποίηση και αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων, ενώ γίνεται αναφορά και σε εκδηλωθείσα πυρκαγιά πιθανότατα λόγω έκρηξης άμα τη συγκρούσει των αμαξοστοιχιών. «Ευχερώς προκύπτει» αναφέρεται στην έκθεση «η αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων, λόγω της οποίας απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και ενδελεχέστερη έρευνα για τη διάγνωση της αλήθειας, εφόσον αυτό είναι το ζητούμενο της ανακριτικής έρευνας. Η δε αναφορά σε πυρκαγιά κρίνει επιτακτική, ως άλλωστε και η ίδια η τεχνική έκθεση ρητώς αναφέρει, την έρευνα από ειδικό μεταλλειολόγο ή μάρτυρα ειδικών γνώσεων επί των εκρήξεων και της πυρκαγιάς».
Σχετικό αίτημα άλλωστε έχει τεθεί και από τον Β. Κοκοτσάκη, που κρίνει απαραίτητο τον διορισμό μηχανολόγου μηχανικού με εμπειρία επί του πεδίου, μηχανολόγου μηχανικού με κατασκευαστική πείρα, μηχανικού συντήρησης τρένων κατά προτεραιότητα με εμπειρία στον τύπο των τρένων που συγκρούστηκαν, προκειμένου να γίνει με επάρκεια: (α) ταυτοποίηση και αναγνώριση αντικειμένων (πειστηρίων), (β) ταξινόμηση συντριμμιών (ευρημάτων).