Σύλλογοι Αυτισμού καταγγέλλουν «κρυφά» χαράτσια στα φάρμακα
Οικογένειες πληρώνουν δεκάδες ευρώ παρά το 0% συμμετοχή
Μια ευρεία συμμαχία συλλόγων γονέων, φορέων και ΜΚΟ απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεση παρέμβαση για τη φαρμακευτική κάλυψη ατόμων με βαριά μορφή αυτισμού και υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Όπως καταγγέλλουν, οι οικογένειες καλούνται να πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για θεραπείες που υποτίθεται ότι καλύπτονται με «0% συμμετοχή», δημιουργώντας μια ασφυκτική οικονομική πίεση.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή των φαρμάκων. Παρότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το σύνολο της ασφαλιστικής τιμής, η λιανική είναι συχνά πολύ υψηλότερη, με αποτέλεσμα η «διαφορά» να μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις οικογένειες. Μέσα σε λίγους μήνες, η μηνιαία επιβάρυνση για το ίδιο θεραπευτικό σχήμα αυξήθηκε από περίπου 25 ευρώ σε πάνω από 40 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 60 ευρώ για ένα μόνο σκεύασμα.
Οι σύλλογοι τονίζουν ότι η πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν μπορεί να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών. Ζητούν από την πολιτεία να καλύψει πλήρως τη λιανική τιμή ή να θεσπίσει άλλη ρύθμιση που θα εξασφαλίζει πραγματικά δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για αυτή την εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα. Το υπόμνημα συνυπογράφουν 11 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Αβάλη», η «Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό», η «Αγία Σκέπη» και το ΙΝΚΑ.
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου και Ανδρέα Παναγιωτόπουλο να καταθέτουν επίσημη αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας. Στην παρέμβασή τους κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» των οικογενειών, καθώς η δήθεν μηδενική συμμετοχή μετατρέπεται σε σημαντικό οικονομικό βάρος λόγω της διαφοράς ασφαλιστικής–λιανικής τιμής. Ζητούν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ένταξη του βαριού αυτισμού στους χρονίως πάσχοντες και απλοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης για φάρμακα εκτός ενδείξεων.
Οι σύλλογοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με πολλές οικογένειες να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος των θεραπειών. Η ανάγκη για άμεση λύση θεωρείται επιτακτική, καθώς η οικονομική επιβάρυνση απειλεί να στερήσει από τα άτομα με αυτισμό την πρόσβαση σε φάρμακα που είναι απαραίτητα για την καθημερινή τους λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.