Στα κάγκελα οι βιομήχανοι για το ρεύμα…

Στα κάγκελα οι βιομήχανοι για το ρεύμα...
65 / 100 SEO Score

Πολλά νεύρα οι βιομήχανοι…

Από το mononews.gr

Αρνητικοί εμφανίζονται όπως φαίνεται ξεκάθαρα οι βιομήχανοι, στο πακέτο μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, πριν καν αυτό ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε «πηγαδάκι» στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου, πήρε επίσημη δέσμευση ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Συνεπώς εάν δεν γίνουν σήμερα, θα δημοσιοποιηθούν τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν βραδυπορήσει από πέρυσι το φθινόπωρο λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων από την Κομισιόν.

Οι Κοινοτικοί απαγόρευσαν στην Αθήνα την εφαρμογή του λεγόμενου «ιταλικού μοντέλου» στο οποίο είχαν προσανατολιστεί αρχικά ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου και ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Στα κάγκελα» η βαριά, ενεργοβόρος βιομηχανία…

Η βασική μεταλλουργία και τα τσιμέντα που αποτελούν τους δυο πλέον ενεργοβόρους τομείς της μεταποίησης, λένε πως ήδη γνωρίζουν το πακέτο που θα εξαγγελθεί και δηλώνουν σφόδρα αντίθετοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων το είπε δημόσια πρόσφατα σε συνέντευξη, τονίζοντας ότι «μόνο με την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους των ρύπων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ευνοούνται απλώς 70 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ μένουν αθωράκιστες οι υπόλοιπες 2000 ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας».

Η αντιστάθμιση που εφαρμόζεται από το 2013, σύμφωνα με τους ίδιους τους μάνατζερ της βιομηχανίας, ίσχυε για 57 επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες με την επέκταση θα γίνουν συνολικά 70.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όμως είναι περίπου 2000 και μένουν αβοήθητες.

Η λύση που προτείνουν οι ίδιοι προβλέπει επιδότηση της μισής ενέργειας που καταναλώνει κάθε επιχείρηση με το 50% του κόστους του ρεύματος, κάτι που θα ευνοήσει τις λεγόμενες μεσαίες βιομηχανίες, κυρίως νηματουργίες και χαρτοβιομηχανίες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, το συγκεκριμένο πακέτο επιτρέπεται από την Κομισιόν στο πλαίσιο του Clean Industrial Deal αλλά έχει αποκλειστεί από τον υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Στην ΕΒΙΚΕΝ, μάλιστα, κάνουν την πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου που έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα (από 30 σε 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) θα ανέβει το καλοκαίρι στα 300 ευρώ/MWh.