Πρόεδρος FED: Δεν θα παραιτηθώ ακόμη και αν το ζητήσει το Trump

Πρόεδρος FED: Δεν θα παραιτηθώ ακόμη και αν το ζητήσει το Trump
64 / 100

Μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας αποκαλύπτεται όλο και λιγότερο σαν θεωρία και παραμένει η γυμνή πραγματικότητα. Η περίφημη FED ελέγχεται από μία χούφτα ιδιώτες (όπως και η “ευρωπαική” BIS αντίστοιχα) και αυτό μάλλον θορυβημένος το υπενθυμίζει άτσαλα ο επικεφαλής της λίγο μετά τη σαρωτική επικράτηση του Donald Trump.

O Jerome Powell λοιπόν δηλώνει πως δεν θα παραιτηθεί ακόμη και εάν το ζητήσει ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό φυσικά το γεγονός δεν εμποδίζει κάποιον (Elon Musk για παράδειγμα) να τρέξει ένα παράλληλο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο. Ενα παγκόσμιο συναρπαστικό Kibbutz.

Βy Pendulum

Ο Jerome Powell λοιπόν απάντησε μονολεκτικά σε ερώτηση για το εάν θα παραιτείτο στην περίπτωση που το ζητούσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας: “Όχι”.

“Δεν σχολιάζουμε τη δημοσιονομική πολιτική”, είπε ο Powell όταν ρωτήθηκε εάν οι προσδοκίες για φορολογικές περικοπές τροφοδοτούν το sell-off στα αμερικανικά ομόλογα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν αλλάξει η φορολογική πολιτική, αυτά τα μέτρα θα ενταχθούν σε οικονομικά μοντέλα “μαζί με ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα”, για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος.

“Θεωρούμε ότι με την κίνησή μας και τη μελλοντική πολιτική μας θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην οικονομία να αναπτύσσεται ομαλά”, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.

“Η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να “ψύχεται”, παραμένοντας ωστόσο ισχυρή. Δεν αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Μολονότι ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς τον στόχο μας, ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει κάπως υψηλότερος από τον στόχο μας

Η απόφασή μας να μειώσουμε τα επιτόκια στο εύρος του 4,50%-4,75% έχει ως στόχο της εξυπηρέτησης της διπλής εντολής μας για έλεγχο τιμών και ισχυρή αγορά εργασίας.

Όσα πράττουμε γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν οικογένειες και νοικοκυριά”, υπογράμμισε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

“Δεν κάνουμε υποθέσεις σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Προφανώς οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορούν να έχουν επίδραση στην οικονομία, αλλά αυτό θα αξιολογήσουμε στην πορεία του χρόνου”, τόνισε σε ερώτηση για την επίδραση που θα έχει η κυβερνητική αλλαγή τον ερχόμενο Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να δώσει κανένα μήνυμα για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο. “Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα μήνα προς μήνα”, τόνισε. “Θα περιμένουμε και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα”.

Αρνήθηκε εξάλλου να αποκλείσει ή να συγκατανεύσει σε μια νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας παύσης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Όμως, χαρακτήρισε την τρέχουσα νομισματική πολιτική “ακόμη και τώρα, μετά τη σημερινή μείωση, περιοριστική”, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι νέες μειώσεις πιθανόν να βρίσκονται στον ορίζοντα.

Το επίπεδο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ σε σχέση με την οικονομία, είπε ο Powell, “δεν είναι βιώσιμο”, προσθέτοντας ότι αποτελεί “απειλή για την οικονομία”.

Παρά τη συνεχή πίεση και τις απανωτές ερωτήσεις, ο πρόεδρος της Fed αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που θα παραβίαζε την πολιτική ανεξαρτησία της Fed.

usa

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να προσθέσουν σχεδόν 19 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό τους χρέος την επόμενη δεκαετία, καθώς το αυξανόμενο κόστος της γήρανσης του πληθυσμού και οι υψηλότεροι τόκοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου-γράφουν οι Alan Rappeport και Jim Tankersley στην ναυαρχίδα του deep state, τους New York Times.

Μόνο που η καλή εφημερίδα και οι καλοί δημοσιογράφοι δεν μας λένε σε ποιους χρωστάει ήδη 34 τρις το αμερικανικό κράτος, δλδ οι Αμερικανοί πολίτες και σε ποιους θα χρωστάνε 54 τρισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια;

Ποιος ή ποιοι έχουν την απεριόριστη πρόσβαση στο χρήμα ώστε να μπορεί να δανείζει τις ΗΠΑ με 54 τρις δολάρια μια και το χρέος απαιτεί δύο- σαν το tango. Σήμερα οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν 200 δις ευρώ ημερησίως για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους το οποίο έχουν να αποπληρώσουν από τον Ιανουάριο του 1835!

Όμως το ερώτημα παραμένει. Σε ποιους χρωστάνε οι Αμερικανοί πολίτες και κατ΄επέκταση οι πολίτες της Ευρώπης; Και τι σημαίνει η εκτίμηση πρώην κορυφαίου στελέχους της BlackRock ο οποίος σημείωσε ότι η προέλευση της planδημίας είναι το σκάσιμο της φούσκας του χρέους;

Από το 2024 έως το 2034, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξοδέψουν περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το κόστος των τόκων. Από το επόμενο έτος, το καθαρό κόστος των τόκων θα είναι μεγαλύτερο ως μερίδιο της οικονομίας των ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί αρχεία το 1940, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες για προγράμματα που σχετίζονται με τα δίχτυα ασφαλείας, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και όταν τα καταπιστευματικά τους κεφάλαια αντιμετωπίζουν την προοπτική να εξαντληθούν τα επόμενα 10 χρόνια.

«Επίσης, η ενίσχυση των ελλειμμάτων είναι δύο υποκείμενες τάσεις: Η γήρανση του πληθυσμού (συντάξεις) και η αύξηση του ομοσπονδιακού κόστους υγειονομικής περίθαλψης ανά δικαιούχο», είπε ο Swagel. «Αυτές οι τάσεις ασκούν ανοδική πίεση στις υποχρεωτικές δαπάνες»…

ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ