Point system για όλα τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο

Point system για όλα τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο
69 / 100 SEO Score

Point system για τους οφειλέτες σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας αλλά και της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς, προκειμένου να μπει φρένο στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους και να ρυθμιστούν αλά καρτ οι οφειλές, πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, καθώς προχωρά στη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η νομοθέτηση της οποίας έχει γίνει από το 2022.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η βαθμολόγηση που θα παίρνουν όσοι χρωστούν θα είναι οδηγός για ρυθμίσεις οφειλών, για χορήγηση δανείων, ακόμη και για τυχόν συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διάφορους διαγωνισμούς του Δημοσίου, καθώς, όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό, θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις των χρεών τους.

Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν, αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την παροχή πιστώσεων, αντίστοιχο με αυτούς που λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει ακόμη και ρυθμίσεις αλά καρτ για οφειλές στο Δημόσιο.

Με το ιδιωτικό χρέος να αγγίζει(σ.σ. έχεις ξεπεράσει κατά πολύ) τα 240 δισ. ευρώ, οι προσδοκίες από την ενεργοποίηση της Αρχής αφορούν τη μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους φορείς και τράπεζες, αλλά και την πρόληψη της υπερχρέωσης των ιδιωτών. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν μια ενιαία εικόνα για το σύνολο των οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν το πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας, που θα εκδίδει η ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να διαπραγματευτούν τη χορήγηση δανείων.

Βάση δεδομένων
Η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει στα χέρια της μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, προκειμένου να καθορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε πολίτη ή επιχείρησης που θέλει να δανειστεί ή να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο ή να ρυθμίσει οφειλές.

Ηδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς για χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Στη βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται γενικές πληροφορίες οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και στοιχεία οφειλών των φορέων του Δημοσίου, ενώ θα υπολογίζεται η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής μιας οφειλής ή ενός δανείου.

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση θα προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς του οφειλέτη, τα οποία θα αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου. Η βαθμολόγηση θα γίνεται με αριθμητική κλίμακα και θα αφορά την τήρηση και την αθέτηση υποχρέωσης έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύνδεση
Το πληροφοριακό σύστημα θα συνδέεται απευθείας με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας ανεξάρτητης Αρχής. Στη βάση δεδομένων αναμένεται να ενταχθούν στοιχεία:

  • Για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Για τους όρους της κάθε οφειλής.
  • Για επιτόκια, προσαυξήσεις, πρόστιμα, διάρκειες αποπληρωμής, εμπράγματες και ενέχυρες εξασφαλίσεις της οφειλής.
  • Για καταβολές.
  • Για υπόλοιπα οφειλών.
  • Για ρυθμίσεις που έχουν γίνει.
  • Για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναγκαστικές εκτελέσεις κ.λπ., στην περίπτωση που έχουν υπάρξει τέτοιου τύπου κινήσεις.

Υπόχρεοι για την παροχή στοιχείων στη νέα Αρχή θα είναι όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, όπως αναφέρει το σχέδιο για τη σύσταση της Αρχής, «υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την πρόσβαση ή και να παρέχουν προς την Αρχή έγκαιρα και με ακρίβεια και να επικαιροποιούν ανά μήνα όλα τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς των οφειλετών, περιλαμβανομένων των πληροφοριών ταυτοποίησης και των γενικών πληροφοριών που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ