Πετρελαϊκή βόμβα από Ρωσία: Συγχωνεύονται Gazprom, Rosneft, Lukoil σε έναν κολοσσό

Πετρελαϊκή βόμβα από Ρωσία: Συγχωνεύονται Gazprom, Rosneft, Lukoil σε έναν κολοσσό
66 / 100

Μεγάλο σεισμό αναμένεται να προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η Ρωσία, καθώς σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της, σε έναν μεγάλο παραγωγό, όπως γράφει η Wall Street Journal, ενώ εξετάζεται από το Κρεμλίνο η κρατικοποίηση των ενεργειακών πόρων

Σύμφωνα με ένα από τα υπό συζήτηση σκέλη, ο κρατικός κολοσσός Rosneft θα απορροφήσει την Gazprom Neft, θυγατρική της Gazprom και τη μεγαλύτερη μη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία στη Ρωσία, τη Lukoil.

Αυτό εξυπηρετεί τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης – παρά την πίεση των κυρώσεων – να ενοποιώντας την προσφορά να διατηρήσει σταθερά τα έσοδα της τα οποία είναι κρίσιμα για τη διεξαγωγή της πολεμικής προσπάθειας.

Η εταιρεία θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την Aramco από τη Σαουδική Αραβία.

Μια εταιρεία που θα παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από την Exxon Mobil, τη μεγαλύτερη παραγωγό εταιρία των ΗΠΑ και θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να πιέσει για υψηλότερες τιμές από καταναλωτές όπως η Ινδία και η Κίνα.

Ένας ενεργειακός γίγαντας μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις που δυσκολεύουν τις εξαγωγές, αποθαρρύνουν την υλοποίηση νέων μεγάλων έργων ετρελαίου και φπυσικού αερίου και περιορίζουν τις πληρωμές, λένε οι πηγές.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν ότι η νέα εταιρεία θα είναι σε θέση να έχει πολυ μεγαλύτερα έσοδα.

Ένας από τους λόγους είναι πως το πετρέλαιο και των τριών εταιρειών μπορεί να πωληθεί με τη βοήθεια ενός μεγάλου τμήματος των συνεταίρων της Lukoil στη Dubai Litasco.

Μεταξύ των εμποδίων για τη δημιουργία της εταιρείας είναι η αντίθεση ορισμένων ηγετών της Rosneft και της Lukoil, καθώς και το πρόβλημα της άντλησης κεφαλαίων για την πληρωμή των μετόχων της Lukoil, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο Vagit Alekperov, ο οποίος μετά την εισβολή απομακρύνθηκε επίσημα από την άμεση διαχείριση της εταιρείας.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της Rosneft ότι το δημοσίευμα ήταν εσφαλμένη αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ εκπρόσωπος της Lukoil δήλωσε στην εφημερίδα ότι ούτε η εταιρεία ούτε οι μέτοχοί της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης «με κανένα μέρος, καθώς αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της η εταιρεία».Η εφημερίδα επικαλέστηκε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου που είπε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε για συμφωνία.

Το Κρεμλίνο είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει μια αναφορά ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας είχε υποβάλει πρόταση για εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Ολλανδικό δικαστήριο θα αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την έφεση της Shell για μια απόφαση-ορόσημο δικαστηρίου του 2021.

Ένα κανάλι που ονομάζεται EJ στο Telegram, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο υπουργός Ενέργειας Sergei Tsivilev πρότεινε στον Πρόεδρο Putin σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο να κρατικοποιηθεί ο ενεργειακός τομέας – βασικός πάροχος μετρητών για το κράτος.

Η μειωση των εξαγωγών

Οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,3% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών παρουσίασαν μείωση 29,9%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak την Τρίτη (5/11).

Οι δηλώσεις του Novak έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.
Επισήμανε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε κατά 0,8% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στους 530,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν επίσης κατά 3,3% σε 234,4 εκατομμύρια τόνους.Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 29,9% στα 99,6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν κατά 1,9% στα 45,4 δισ. κυβικά μέτρα.

fysiko aerio

Η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας μειώθηκε κατά 5,5% στα 636,9 δισ. κυβικά μέτρα, αν και η παροχή φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 2,8% στα 500 δισ. κυβικά μέτρα.

Καθώς οι κυρώσεις μείωσαν σημαντικά τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας στην Ευρώπη, μια από τις κύριες αγορές της, η χώρα στοχεύει να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας τις εξαγωγές της στις ασιατικές αγορές.

Έχοντας αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Κίνα και την Ινδία πέρυσι, η Ρωσία στοχεύει να ανακτήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά μέσω επενδύσεων σε LNG και νέους αγωγούς φυσικού αερίου επίσης.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ