Παντελιάδης(My Market): Η εγχώρια οικονομία δεν δουλεύει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς…

Παντελιάδης(My Market): Η εγχώρια οικονομία δεν δουλεύει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς...
73 / 100 SEO Score

Έξι στους δέκα καταναλωτές της αλυσίδας My market, των My market Local και των καταστημάτων χονδρικής METRO Cash & Carry χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για τις αγορές, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις στους δέκα χρησιμοποιούν «ζεστό» χρήμα για τις συναλλαγές τους.

Το 1 δισ. ευρώ πέρασε από τα POS της αλυσίδας και το ποσό των 600 εκατ. ευρώ μπήκε με τη φυσική του μορφή στα ταμεία. Το bankingnews, με μία ερώτηση στο τέλος της δίωρης παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλυσίδας, έθεσε το θέμα των προμηθειών στα POS και κατά πόσο επιβαρύνουν τα κόστη της αλυσίδας και τις τελικές λιανικές τιμές.

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος

Τα κόστη φτάνουν στις τιμές στα ράφια

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης της εταιρείας ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος έριξε το «καρφί» στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η εγχώρια οικονομία δεν δουλεύει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς».

παντελιαδης μετρο mymarket

Η συζήτηση στράφηκε στο κόστος αύξησης των αμοιβών του προσωπικού, το οποίο για τη χρονιά που πέρασε έφτασε τα 19 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό αντιπροσωπεύει το 80% των προ φόρων κερδών της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, με τον κ. Παντελιάδη να σημειώνει ότι το ποσό εξοικονομήθηκε από περικοπές δαπανών, ώστε να μην επηρεαστούν οι λιανικές τιμές.

Σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση, είπε ότι τα κόστη περνούν στις τελικές λιανικές τιμές, για να έρθει στη συνέχεια ο ανταγωνισμός να δείξει την αποτελεσματικότητά του. Μίλησε θετικά για τις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, σημειώνοντας όμως ότι το λιανεμπόριο έχει «οροφή».

Με επιχειρηματίες σαν τον Παντελιάδη η χώρα δεν θα πάει μακριά… Όποτε λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις ξεχνούν την ελεύθερη αγορά και όποτε ζορίζονται τα κέρδη επαναφέρουν στο προσκήνιο την ελεύθερη αγορά. Η ελεύθερη αγορά δεν δουλεύει γιατί υπάρχει ασυδοσία για την οποία ο Παντελιάδης κάνει ότι δεν γνωρίζει.

Πού θα είναι οι προμήθειες του IRIS;

Ο κ. Παντελιάδης ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τη μείωση των προμηθειών στα POS με την έλευση του IRIS από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Τόνισε ότι θα έχει νόημα οι προμήθειες να κινηθούν κάτω από το ποσοστό του 0,5%, αλλιώς δεν θα έχει ουσία για το λιανεμπόριο.
Το IRIS είναι προϊόν των συστημικών τραπεζών και το διαχειρίζεται η ΔΙΑΣ – Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών, όπως και η ΔΙΑΣ, δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόταση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Το πλαφόν φεύγει από τα super market

Η απόσυρση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους μετά από 54 μήνες ανακούφισε το λιανεμπόριο, με τον κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη να σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις θα διαμορφώσουν ελεύθερα την εμπορική τους πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάποια προϊόντα οι τιμές θα ανέβουν και σε κάποια άλλα θα πέσουν.

Να σημειωθεί ότι το μικτό περιθώριο κέρδους της METRO ΑΕΒΕ για το 2024 διαμορφώθηκε στο 1,4% επί του συνολικού τζίρου, ποσοστό που κινείται κάτω από τα όρια επιβίωσης μιας αλυσίδας.

Τα κόστη που έριξαν την κερδοφορία

Ο κύκλος εργασιών για το 2025 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται βελτίωση της κερδοφορίας.
Η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να δεσμεύεται στη δημιουργία νέων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Οι επενδύσεις για το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα €95 εκατ.

Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα EBITDA υποχώρησαν στα 75 εκατ. ευρώ το 2024 από 77 εκατ. ευρώ το 2023.
Η κερδοφορία μειώθηκε στα 23,1 εκατ. ευρώ το 2024 από 31,4 εκατ. ευρώ το 2023. Η κερδοφορία επηρεάστηκε από τις κρατικές παρεμβάσεις, τα ενοίκια – με τους ιδιοκτήτες να ζητούν μισθώματα αυξημένα έως και 50% με τη λήξη του συμβολαίου – και από το κόστος των καυσίμων, επιβαρύνοντας το μεταφορικό κόστος.

Το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλό για την αλυσίδα, καθώς αυξήθηκε κατά 2,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.