Όργιο σπατάλης στα “χρεοκοπημένα” ΕΛΤΑ: Χρυσές απολαβές, ενοίκια μαμούθ και παραγγελία επίπλων δεκάδων χιλιάδων ευρώ!
Γρηγόρης Σκλήκας ο… τουφεκαλεύρης
Ο άμπαλος CEO (ή ο χρήσιμος ηλίθιος όπως έλεγε ο Στάλιν) Γρηγόρης Σκλήκας μας αποχαιρέτησε χθες, άλλωστε, κανείς δεν θα μπορούσε να σταθεί στη θέση του μετά από τόσες απανωτές γκάφες.
Από την στήλη wiseman, mononews.gr
Ο χαμός που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στην οποία οι βουλευτές της ΝΔ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον πρώην CEO των ΕΛΤΑ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ωστόσο, επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη «άμπαλος» για τον manager Σκλήκα, και ίσως να ήμουν πολύ αυστηρός, σήμερα λέω να σας δώσω έναν άλλον χαρακτηρισμό για τη διαχείριση των ΕΛΤΑ από τον κ. Σκλήκα.
Μου τον είπε κορυφαίο πολιτικό στέλεχος και η αλήθεια είναι ότι τον βρήκα ευρηματικό.
Η λέξη είναι… τουφεκαλεύρης.
Και μπορεί να είμαι σοφός αλλά όχι και παντογνώστης ανέτρεξα στα λεξικά όπου και βρήκα πως τουφεκαλεύρης είναι μια λέξη της αργκό (slang).
Ονομάζεται εκείνος που δεν μπορεί να πετύχει κανένα στόχο, ο άχρηστος, που του αναθέτεις κάτι και τα κάνει… μαντάρα.
Ο τρόπος που λειτούργησε ο Σκλήκας τις τελευταίες ημέρες είναι χαρακτηριστικός ενός τουφακαλεύρη.
Ο μισθός του Σκλήκα πήρε.. την ανηφόρα
Έχω, όμως, και μια απορία. Εντάξει, τεχνοκράτες χρειαζόμαστε, να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια οι δημόσιες επιχειρήσεις θέλουμε, να παίρνουν και καλούς μισθούς οι managers θέλουμε.
Αρκεί να κάνουν έργο και να οδηγούν την επιχείρηση σε ανάπτυξη και κερδοφορία.
Τα λέω αυτά διότι διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ για τη χρήση του 2024 (δημοσιοποιήθηκαν μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου) βρήκα κάτι που κάνει κι εξοργίζομαι. Υποτίθεται ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μπαίνουν μέσα.
Πώς, λοιπόν, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών σε επίπεδο Ομίλου, δηλαδή του Σκλήκα και δύο – τριών άλλων αυξήθηκαν εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης;
Διότι όπως βλέπω, το 2024 δόθηκαν 481 χιλιάδες ευρώ για μισθούς των στελεχών αντί 366 χιλ. το 2023, δηλαδή αύξηση 115 χιλιάρικα σε ένα χρόνο. Δηλαδή στη δεύτερη χρονιά του στα ΕΛΤΑ ο Σκλήκας έσπευσε να αυξήσει τον μισθό του; Αυτή ήταν η αγωνία του;
Ενοίκιο 1,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο για βιοκλιματικό κτίριο
Ωστόσο, τα έργα και οι ημέρες του Σκλήκα, όπως κι άλλων CEO στα ΕΛΤΑ θα βγουν σιγά – σιγά στο φως και θα μάθουμε κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα.
Για παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς η διοίκηση Σκλήκα αποφάσισε πέρυσι να ενοικιάσει το κτίριο της Dimand στα Πατήσια.
Μαθαίνω ότι το μηνιαίο ενοίκιο για το κτίριο είναι 148.000 ευρώ!!!
Δηλαδή εν μέσω κατάρρευσης των ΕΛΤΑ αποφάσισε ο Σκλήκας ότι έπρεπε να έχει βιοκλιματικό κτίριο, με πιστοποίηση LED και να δίνει 1,8 εκατ. το χρόνο νοίκι;
Και δεν μπορώ να ακούσω δικαιολογίες του τύπου «εξοικονομήσαμε λεφτά επειδή είχαμε 8 κτίρια ή ότι το επέλεξε το προσωπικό από 4 υποψήφια».
Πολύς χουβαρντάς με τα λεφτά των άλλων δεν είναι; Αν είναι καλός manager βρίσκει τρόπο και «συμμάζεμα» να κάνει και να μην προκαλεί με κτιριάρες και γραφειάρες εν μέσω διάλυσης των Ταχυδρομείων.
Η σύμβαση 5 εκατ. για συμβουλές
Επίσης, έχει ενδιαφέρον να ερωτηθεί ο προηγούμενος CEO, κ. Κωνσταντόπουλος, γιατί έπρεπε να υπογράψει το 2022 σύμβαση με την PwC αντί περίπου 5 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες; Μια σύμβαση που βεβαίως δεν ακύρωσε ο κ. Σκλήκας αλλά την υλοποίησε μέχρι κεραίας.
Βεβαίως και δεν φταίει η PwC η οποία έκανε άριστα τη δουλειά που της ανατέθηκε. Το πρόβλημα είναι αλλού: Όλοι αυτοί οι μανατζεραίοι με τα πτυχία και τις σπουδαίες θέσεις σε πολυεθνικές προσέλαβαν έναν σύμβουλο αντί 5 εκατ. ευρώ για να τους πει «κλείστε υποκαταστήματα».
Δεν μπορούσαν να φτιάξουν μόνοι τους ένα business plan και να γλιτώσουν τόσα λεφτά που έχει ανάγκη η εταιρεία;

Κωμωδία στα ΕΛΤΑ: Αγόρασαν έπιπλα 246 χιλ. ευρώ την ημέρα της απόλυσης
Αλλά βρε παιδιά εκεί στα ΕΛΤΑ δεν έχετε το θεό σας; Σπατάλες μέχρι την τελευταία ώρα;
Πώς να χαρακτηρίσω άραγε τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων όταν μέσα στη θύελλα που προκλήθηκε με τα λουκέτα, την ημέρα που ο CEO μας χαιρέτησε, να βρίσκεται κάποιος να υπογράφει την πληρωμή τιμολογίου για… αγορά επίπλων για το νέο κτίριο των ΕΛΤΑ.
Δηλαδή έχανε την… καρέκλα του και την ίδια μέρα αγόραζε καρέκλες και γραφεία;
Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, αποφασίστηκε η πληρωμή τιμολογίου με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2025 ποσού 198.638 ευρώ της εταιρείας «INMIND A.B.E.T.E.» για την: «Προμήθεια – αγορά καινούριων επίπλων για το Νέο Κτίριο ΕΛΤΑ».
Και συνεχίζει η απόφαση: Παρακαλώ να συμψηφιστεί το ποσό των 49.659,50 € (άνευ ΦΠΑ 24%) της καταβληθείσας προκαταβολής, με το συνολικό ποσό των 198.638,00 € (άνευ ΦΠΑ 24%) του επισυναπτόμενου Τιμολογίου.
Η δαπάνη των 246.311,13 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό Επενδύσεων έτους 2025 και βαραίνει τον ΚΑΔ 1400 / 7500.3.00066».
Μέσα στο καλοκαίρι δηλαδή είπαν να αγοράσουν και μερικά έπιπλα καινούργια για το καινούργιο τους κτίριο στα Πατήσια ενώ τα ΕΛΤΑ κατέρρεαν.
Εντάξει, αυτό είναι κωμωδία… Κανονικό Δελφινάριο…