Οικονομία συνδρομών: Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν πλέον να νοικιάζουν αντί να αγοράζουν
Από αυτοκίνητα και κινητά μέχρι πλυντήρια και ρούχα, η ιδιοκτησία δίνει σταδιακά τη θέση της στη χρήση με μηνιαία χρέωση
Η παραδοσιακή αντίληψη της ιδιοκτησίας φαίνεται να αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα μέσω συνδρομών ή ενοικίασης αντί να τα αγοράζουν. Από αυτοκίνητα και τεχνολογικές συσκευές μέχρι οικιακές συσκευές, ποδήλατα και είδη ένδυσης, το μοντέλο της προσωρινής χρήσης αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Η τάση αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του μοντέλου «Product-as-a-Service», όπου ο καταναλωτής αποκτά πρόσβαση σε ένα προϊόν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνεται ιδιοκτήτης του. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση και το leasing προσωπικών και οικιακών αγαθών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 13% μεταξύ 2021 και 2023, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε κατά 26%, ξεπερνώντας τα 21 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία του μοντέλου στην αυτοκίνηση. Εταιρείες όπως η γερμανική FINN προσφέρουν οχήματα με μηνιαία συνδρομή που περιλαμβάνει ασφάλιση, συντήρηση, φόρους και οδική βοήθεια. Ο χρήστης απολαμβάνει την ευκολία της μετακίνησης χωρίς να επιβαρύνεται με τις υποχρεώσεις και την υποτίμηση που συνεπάγεται η αγορά ενός αυτοκινήτου.
Παράλληλα, η φιλοσοφία της συνδρομητικής χρήσης επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Η ολλανδική Swapfiets διαθέτει ποδήλατα μόνο μέσω συνδρομής, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις επισκευές και τη συντήρηση. Αντίστοιχα, εταιρείες όπως η Coolblue και η Homie προσφέρουν πλυντήρια και άλλες οικιακές συσκευές με χαμηλό μηνιαίο κόστος, καλύπτοντας βλάβες και αντικαταστάσεις όταν απαιτείται.
Η τεχνολογία αποτελεί επίσης έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της νέας οικονομίας χρήσης. Πλατφόρμες όπως η Grover δίνουν τη δυνατότητα ενοικίασης smartphones, υπολογιστών, tablets, παιχνιδομηχανών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τα προϊόντα να επιστρέφονται, να ανακατασκευάζονται και να επανέρχονται στην αγορά για νέους χρήστες.
Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η αγορά ειδών για παιδιά, όπου προϊόντα με περιορισμένο χρόνο χρήσης, όπως καρότσια και βρεφικός εξοπλισμός, προσφέρονται μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η λογική βασίζεται στην αποφυγή μεγάλων αγορών για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μόνο για λίγους μήνες πριν καταστούν περιττά.
Η συνδρομητική οικονομία έχει επηρεάσει ακόμη και τον χώρο της μόδας. Υπηρεσίες όπως οι Nuuly και Rent the Runway επιτρέπουν στους χρήστες να ανανεώνουν συνεχώς την γκαρνταρόμπα τους επιλέγοντας διαφορετικά ρούχα κάθε μήνα, χωρίς να χρειάζεται να τα αποκτήσουν μόνιμα. Τα ρούχα επιστρέφονται μετά τη χρήση και διατίθενται εκ νέου σε άλλους συνδρομητές, ενισχύοντας ένα μοντέλο κυκλικής κατανάλωσης.
Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες. Για τις επιχειρήσεις, η συνδρομή εξασφαλίζει σταθερά επαναλαμβανόμενα έσοδα και συνεχή σχέση με τον πελάτη. Για τους καταναλωτές, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και μειωμένο αρχικό κόστος. Την ίδια στιγμή, η παραδοσιακή αξία της ιδιοκτησίας υποχωρεί σταδιακά μπροστά στην ευκολία της άμεσης πρόσβασης και της προσωρινής χρήσης.