Οι νέες μπίζνες από τους Servicers, οι πλειστηριασμοί και οι εγγυήσεις του “Ηρακλή”!
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις εγγυήσεις του Ηρακλή – Νέες αγορές για τους servicers
Από το newmoney.gr
Ο κίνδυνος των εγγυήσεων του Ηρακλή είναι υπαρκτός όχι ωστόσο σημαντικός και πάντως σε δύο έως τρία χρόνια από τώρα , ακόμη και εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, δεν αναμένεται η κατάπτωση των εγγυήσεων να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ δηλαδή το 25% του συνόλου σημειώνουν στελέχη που παρακολουθούν στενά την αγορά ποσό που δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.
Το 2026 πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εύκολο έτος για τους servicers μιας θεωρείται έτος προεκλογικό στοιχείο το οποίο δυσκολεύει εξόχως τις ανακτήσεις.
Οι εταιρίες διαχείρισης χρέους αναμένουν την πιλοτική δίκη που στην περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος τα κόστη που θα υποστούν οι εταιρίες θα είναι μεγάλα σημειώνει ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης πρόεδρος της doValue.
Oι νέες αγορές για τις εταιρίες διαχείρισης χρέους
Τον απεγκλωβισμό τους ή εν πάσει περιπτώσει τον περιορισμό των εργασιών που αφορούν τα κόκκινα δάνεια επιδιώκουν οι servicers, αφενός διότι οι ανακτήσεις είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες για μια σειρά από λόγους και παράλληλα επειδή ανοίγονται νέες αγορές.
Ας σημειωθεί πως το κόστος του εκάστοτε πλειστηριασμού μέσα από δικαστικές ανακοπές και άλλες διαδικασίες ανέρχεται στο 10%-15% της αξίας του δανείου.
Σε ότι αφορά την doValue όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος ο Τάσος Πανούσης, με μία σειρά από θυγατρικές επιδιώκεται να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Πρόκειται για την doValue Greece Real Estate Services, παρέχει στην Ελληνική αγορά ακινήτων ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών με υψηλή τεχνογνωσία..
Η doAdvise είναι μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηρεσίες συμβουλευτικής χαρτοφυλακίου πιστώσεων, αξιολόγησης κινδύνων και συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η διαμεσολάβηση για την χορήγηση στεγαστικών δανείων, είναι μία αξιόπιστη υπηρεσία, που παρέχεται από την FinTHESIS. Με την καθοδήγηση των έμπειρων πιστοποιημένων συμβούλων, η εταιρία σε συνεργασία με όλες τις τράπεζες έχει καταφέρει να επιτύχει εγκρίσεις 250 εκατ. ευρώ στεγαστικών δανείων ενώ για τον επόμενο χρόνο ο στόχος είναι 350 εκατ. ευρώ και πάνω από 120 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις. Τέλος η εταιρία έχει δημιουργήσει μια θυγατρική, την doserve με την οποία και θα κατέβει στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ όταν αυτός προκηρυχθεί ενώ εκτιμάται πως οι όροι του διαγωνισμού θα καθορίσουν και τον τρόπο με τον οποίον θα εργαστούν οι servicers.
2 δισ θεραπευμένα δάνεια
Εν των μεταξύ τα Reperforming Loans τα θεραπευμένα δάνεια έχουν ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ.
Καθώς οι εποπτικές αρχές δεν συναινούν για την μεταπώλησή τους στις τράπεζες, η dovalue προχωρά μέσα στο έτος εκτός απροόπτου σε μια ενδιάμεση διαδικασία που θα της επιτρέψει την αποπληρωμή τμήματος των εγγυήσεων του Ηρακλή.
Αυτό θα γίνει μέσα από την πώληση δύο χαρτοφυλακίων δανείων. Πρόκειται για δάνεια των τιτλοποιήσεων «Cairo» της Eurobank που είχαν τιτλοποιηθεί μέσω του «Ηρακλή», δηλαδή είχαν πουληθεί στην doValue και τα οποία έχουν πλέον «θεραπευθεί», δηλαδή έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται.
Η μεταβίβασή τους από τους επενδυτές που είχαν αγοράσει αυτά τα δάνεια, θα επιτρέψει την εξόφληση της εγγύησης που είχε δώσει το Δημόσιο μέσω της έκδοσης ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior notes), μειώνοντας έτσι το βάρος για το δημόσιο χρέος.
Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Alexandria», αξίας 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμισμένα δάνεια 2.700 μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων και το οποίο θα αποπληρώσει τις εγγυήσεις των senior note για το Cairo 3 και το χαρτοφυλάκιο «Giza», αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, που επίσης έχουν «θεραπευτεί» και θεωρούνται πλέον ενήμερα.
………………………………….
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!
ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html
ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html
ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html
STOP SERVICERS & FUNDS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html
YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!
Ειδικά, τώρα, με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και τον Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρούν λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπουν την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html