Νέο σφυρί για τον Θόδωρο Πρινιωτάκη της περιβόητης Ακρόπολις Χρηματιστηριακή

Αντιμέτωπος με το σφυρί, για μια πολυτελή του μονοκατοικία στον Γέρακα Αττικής, βρίσκεται ο Θόδωρος Πρινιωτάκης, εκ των βασικών μετόχων της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2007-10.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή “φιγουράρει” τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση στις λίστες των μεγαλοοφειλετών, με συνολικά χρέη προς το δημόσιο που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.
Ο πλειστηριασμός, που επισπεύδεται από μια δικηγορική εταιρεία, έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου 2025. Πρόκειται για έναν πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί, με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, και για την 1η Νοεμβρίου 2023, ωστόσο τότε ανεστάλη. Η νέα τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 792 χιλ. ευρώ.
Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας μίας μεζονέτας – μονοκατοικίας, αποτελούμενης από Β υπόγειο, Α υπόγειο, ισόγειο και Α όροφο, συνολικής επιφανείας 199,98 τ.μ. Η ανωτέρω μονοκατοικία ευρίσκεται σε οικόπεδο κείμενο εντός της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα, του Δήμου Παλλήνης, στη θέση “Κουφός-Χωστός-Γέρακας”, εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης του 2430 τ.μ. και κατά το κτηματολογικό φύλλο 2.592 τ.μ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Στις 22 Φεβρουαρίου 2007, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε στην έκδοση 12ετούς ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Το ομόλογο μεταβιβάστηκε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη συνέχεια στη γερμανική Hypovereinsbank και κατόπιν στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία πουλήθηκε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία: το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).
Στις 31 Αυγούστου 2007, η JP Morgan επαναγόρασε το ομόλογο από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, το κράτος κατέβαλε στα ταμεία έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 3.067.762,48 ευρώ.
Τους επόμενους μήνες, αποκαλύψεις στον Τύπο ανέδειξαν την υπόθεση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Τα δημοσιεύματα εστίαζαν σε υπερτιμολογήσεις, που φέρονται να ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους φορείς. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο συγκεκριμένο ομόλογο που διακινήθηκε μέσω της Ακρόπολις.
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε εκτεταμένες έρευνες και δικαστικές διαδικασίες. Στις 3 Μαρτίου 2010, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε τη σύλληψη και προφυλάκιση τριών βασικών μετόχων της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή: του Γιώργου Αποστολίδη, του Σοφοκλή Πρινιωτάκη και του γιου του, Θοδωρή Πρινιωτάκη.
Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012. Ο Θόδωρος Πρινιωτάκης, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2018, κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό πλημμελήματος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ την ημέρα.