Με ποινικές κυρώσεις η αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

Με ποινικές κυρώσεις η αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους
61 / 100

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, που 8 ανήλικοι μαθητές Λυκείου μεταφέρθηκαν στις 2 τα ξημερώματα σε νοσοκομείο από υπερβολική κατανάλωση πιθανώς νοθευμένου αλκοόλ κατά τη διάρκεια μαθητικής εκδήλωσης σε γνωστό νυκτερινό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης, που ως είδηση έγινε viral και μεταδόθηκε ευρύτατα από τα ΜΜΕ, αποκαλύφθηκε η συστηματική μετά συνεπειών κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σε μαθητικές εκδηλώσεις όχι μόνο στο Κέντρο αλλά και στην Περιφέρεια. Κυρίως όμως αναδείχθηκε η έλλειψη ελέγχων και η επιβολή κυρώσεων από την Πολιτεία στους επιχειρηματίες, που παράνομα και εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου κερδοσκοπούν ασύστολα με την παράνομη πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, όπως εκτενέστερα εκτίθεται (Capital – Ρακιντζής 4-11-24: Οι νόμοι και τα παραθυράκια τους).

Του Λέανδρου Ρακιντζή

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης προανάγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των νέων από το αλκοόλ. Μιλώντας δημόσια είπε: “Η κυβέρνηση σχημάτισε μια διυπουργική ομάδα και πολύ γρήγορα θα έχομε μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να ασφαλίσουμε τους νέους μας στα ζητήματα αυτά. Ασφαλώς θα ξαναγίνει ποινικό αδίκημα η παροχή αλκοόλ σε ανηλίκους και ασφαλώς θα κλείσομε όλα εκείνα τα παραθυράκια ή τις πόρτες, που επιτρέπουν να καταστρατηγείται η νομοθεσία. Το πλαίσιο, που υπάρχει εμφανίζει σημαντικά κενά και τα οποία θα αντιμετωπίσομε πολύ σύντομα εντός του έτους. Το πλαίσιο που υπάρχει εμφανίζει σημαντικά κενά, τα οποία θα αντιμετωπίσομε πάρα πολύ σύντομα εντός έτους ασφαλώς και στην κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των νέων, επισημαίνοντας, ότι η αστυνομία θα μπορεί να κάνει ελέγχους στα μπαράκια και στα κλαμπ και αυτό το δικαίωμα αφαιρέθηκε κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ”.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους σε νυκτερινά κέντρα, μπαράκια και κλαμπ που συμβαίνει συστηματικά με την ψευδεπίγραφη κάλυψη των μαθητικών εκδηλώσεων, και με το δεδομένο, ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση τους (ας θυμηθούμε το νόμο Παπαθεμελή) απαιτείται πέραν των ποινικών προβλέψεων και η θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για να θεωρεί νόμιμη η εκδήλωση και κυρίως ο συνεχής έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, που ορίζει το άρθρο 5παρ.3 ν.3730/2008. Στο σημείο αυτό παρατηρώ, ότι το ΣΕΥΠ συγχωνεύτηκε στην ΕΑΔ., που είναι πλέον η αρμόδια αρχή ελέγχου και ότι στα αρμόδια όργανα ελέγχου περιλαμβάνεται και η Δημοτική Αστυνομία, που ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να κινητοποιήσει.

Με το νέο ΠΚ (ν.4619/2019), που ψηφίστηκε σαν τελευταία κυβερνητική πράξη από το ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκαν μεταξύ άλλων τα άρθρα 458 και 459ΠΚ, που προέβλεπαν και τιμωρούσαν σε βαθμό πταίσματος τις παραβάσεις διοικητικών και αστυνομικών διατάξεων με αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα ελέγχου των νυκτερινών κέντρων από την Αστυνομία για παράβαση του ν.3730/2008. Σαφώς τα αδικήματα αυτά πρέπει να θεσπιστούν εκ νέου σε βαθμό ελαφρού πλημμελήματος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Επειδή η επιβολή προστίμων στους υπευθύνους των νυκτερινών κλπ κέντρων δεν αποτελεί αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο για τις κάθε είδους παραβάσεις, γιατί κανένας δεν φοβάται την επιβολή των προστίμων, εφόσον μόνο το 11ο/ο πληρώνεται και συνήθως επιβάλλονται σε βάρος υπευθύνων, που είναι ανήλικοι, υπέργηροι ή αλλοδαποί και στερούνται περιουσίας, ενώ το μέτρο της σφράγισης των καταστημάτων μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο μόνο εφόσον δεν χορηγούνται προσωρινές διαταγές αποσφράγισης και οι αιτήσεις αναστολής εκδικάζονται αμέσως. (Capital 30/10 Ρακιντζής: Μαφίες παντού). Εξάλλου τα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στους νέους αδικήματα πρέπει για λόγους γενικής πρόληψης να θεωρούνται και να εκδικάζονται ως αυτόφωρα.

δικαιοσυνη 1

Είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά νυκτερινά κέντρα χορηγούνται και σε ανηλίκους ύποπτα ποτά κοινώς “μπόμπες” δηλαδή ποτά νοθευμένα με χαμηλότερο είδος αλκοόλης ή χημικά, που αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος και μπορεί να προκαλέσουν μέθη ακόμα και σωματική βλάβη. Η νόθευση όμως πρέπει να αποδεικνύεται με εργαστηριακή εξέταση των ποτών, που κατασχέθηκαν και τότε μόνο μπορεί να στηριχθεί κατηγορία για νόθευση ποτών και σωματική βλάβη του καταναλωτή. Ο νέος ΠΚ αδόκιμα κατάργησε το άρθρο 281 του παλιού ΠΚ, που προέβλεπε και τιμωρούσε τη νοθεία των τροφίμων και ποτών. Το άρθρο279 ΠΚ “Δηλητηρίαση πραγμάτων προορισμένων για χρήση από το κοινό” δεν καλύπτει πλήρως τις περιπτώσεις νοθείας τροφίμων και ποτών και πρέπει το άρθρο 281 του παλιού ΠΚ να θεσπιστεί εκ νέου.

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.