Μαύρη λίστα με 70.000 φορολογούμενους. Σε καθεστώς ομηρίας έως και 12 έτη!
Ακόμη και αν δεν ελεγχθούν οι καταγγελίες σε 6-7 χρόνια, μένουν στο συρτάρι της ΑΑΔΕ
Σε «ομηρία» για 10 ή ακόμη και 12 χρόνια θα παραμείνουν, ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, πάνω από 70.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν καταγγελθεί επώνυμα ή και ανώνυμα μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ.
Η ψηφιοποίηση και απλοποίηση της διαδικασίας άνοιξε το παράθυρο για την υποβολή δεκάδων χιλιάδων καταγγελιών και όπως εκτιμάται με τον ρυθμό υποβολής, που καταγράφεται από το 2023, σύντομα θα προσεγγίσουν τις 100.000.
Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης, naftemporiki.gr
Οι καταγγελίες σε βάρος των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και τα λοιπά πληροφοριακά στοιχεία που συνοδεύουν τις καταγγελίες και τους αφορούν θα διατηρηθούν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ για αυτά τα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν σε μελλοντικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Παραβάσεις
Ακόμη και αν δεν ελεγχθούν οι καταγγελίες σε 6-7 χρόνια, μένουν στο συρτάρι της ΑΑΔΕ, έως και 12 χρόνια, για την πιθανότητα να βρεθούν αργότερα άλλα στοιχεία και να μπορέσει να αξιοποιηθεί και η καταγγελία.
Βεβαίως, για τις φορολογικές παραβάσεις το δικαίωμα ελέγχου του Δημοσίου παραγράφεται στα 5 χρόνια, όμως προβλέπεται παράταση της περιόδου παραγραφής για άλλα 5 χρόνια σε περίπτωση που το ύψος της φοροδιαφυγής που προκύπτει είναι πολύ μεγάλο και ο υπαίτιος μπορεί να διωχθεί ποινικά (πάνω από 100.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος και στις άλλες φορολογίες ή πάνω από 50.000 ευρώ στον ΦΠΑ), καθώς και σε περίπτωση που διαπιστωθούν νέα στοιχεία για φορολογικές παραβάσεις από την ίδια επιχείρηση μετά την πάροδο της πενταετούς περιόδου παραγραφής.
Ο αριθμός των καταγγελιών που υποβλήθηκαν το 2024 για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο -μέσω της εφαρμογής «Καταγγελίες Πολιτών», η οποία βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr, και μέσω της διαδικασίας «σκαναρίσματος» αποδείξεων με κινητά τηλέφωνα- ξεπερνά τις 70.000. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 27.514 καταγγελίες για συγκεκριμένες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και άλλες 43.635 για αποδείξεις που δεν πληρούσαν τους νόμιμους όρους έκδοσης.
Με βάση την εμπειρία της ΑΑΔΕ, συνήθως οι καταγγελίες υποβάλλονται από πρώην συνεταίρους, πρώην συζύγους/συντρόφους, δυσαρεστημένους πελάτες, πρώην στελέχη των επιχειρήσεων ή ανταγωνιστές. Το γεγονός ότι οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται και ανώνυμα και αντιμετωπίζονται με την ίδια βαρύτητα δημιουργεί προβλήματα, καθώς μια επιχείρηση μπορεί να τεθεί σε «ομηρία» στην ΑΑΔΕ για 10 και πλέον έτη, για μια αστήρικτη καταγγελία, η οποία υποκρύπτει σκοπιμότητα και έγινε για λόγους αντεκδίκησης, για άλλα ζητήματα ή διαφορές μεταξύ καταγγέλλοντος και καταγγελλόμενου.

Πόσο διαρκεί η «ομηρία»
Σύμφωνα, δε, με τα όσα αποκαλύπτονται από την υπ’ αριθμόν Α.1167/30-10-2023 απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας μέσω της εφαρμογής «Καταγγελίες Πολιτών»:
- Οι καταγγελίες και οι πληροφορίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι (6) ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες-πληροφορίες. Εφόσον εντός 10 ετών από την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών – πληροφοριών.
- Αντίστοιχα οι καταγγελίες και οι πληροφορίες τελωνειακού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός επτά (7) ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο. Εφόσον εντός δώδεκα (12) ετών από την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών/ πληροφοριών.