Κανόνες ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις. Τι αλλάζει από το 2025
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ (το καθεστώς ΜΜΕ) επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να:
-πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους ( απαλλαγή ΦΠΑ ) και,
-να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ.
Οι μικρές επιχειρήσεις που επιλέγουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του taxheaven, θα χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απαλλασσόμενων παραδόσεων.
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί; Κάθε μικρή επιχείρηση με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε εθνικό νόμισμα) σε όλα τα κράτη μέλη το τρέχον και το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είναι επιλέξιμη για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στο κράτος μέλος εγκατάστασης (MSEST) ή/και σε άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο του διασυνοριακού συστήματος ΜΜΕ.
Αυτό ισχύει μόνο εάν το οικείο κράτος μέλος έχει εφαρμόσει το καθεστώς στην εθνική του νομοθεσία.
-Το καθεστώς ΜΜΕ είναι προαιρετικό.
Οι μικρές επιχειρήσεις εκτός ΕΕ δεν μπορούν να εφαρμόσουν το καθεστώς ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο του συστήματος ΜΜΕ, οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι μικρές επιχειρήσεις εκτός ΕΕ.
Το μέγιστο εθνικό ετήσιο όριο που καθορίζεται από τα κράτη μέλη βάσει του οποίου οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του συστήματος ΜΜΕ (εγχώριες και διασυνοριακές) είναι 85.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε εθνικό νόμισμα).
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν περισσότερα από ένα εθνικά ετήσια κατώτατα όρια. Αυτά ονομάζονται « τομεακά κατώτατα όρια ». Σε περίπτωση που μια μικρή επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από περισσότερα από ένα τομεακά κατώφλια, οι φορολογικές αρχές, με βάση τις δραστηριότητές της, θα ενημερώσουν τη μικρή επιχείρηση σχετικά με το όριο που θα χρησιμοποιήσει, δεδομένου ότι μόνο ένα όριο μπορεί να εφαρμοστεί ανά υποκείμενο στο φόρο.
Διασυνοριακή εφαρμογή Οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλο κράτος μέλος από αυτό στο οποίο οφείλεται ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους (διασυνοριακά), με τον ίδιο τρόπο που οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε αυτό το κράτος μέλος μπορούν ήδη για εγχώριες συναλλαγές.
Αυτό θα βοηθήσει να τεθούν όλες οι μικρές επιχειρήσεις σε ισότιμη βάση, είτε εδρεύουν σε αυτό το κράτος μέλος είτε όχι.
Τι είναι μια μικρή επιχείρηση;
Στο πλαίσιο του καθεστώτος ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση αναφέρεται κάθε πρόσωπο που θεωρείται υποκείμενο στο φόρο για σκοπούς ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή του (αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, νεοσύστατη επιχείρηση, ανώνυμη εταιρεία, φυσικό πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, κ.λπ.) και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ (διασυνοριακό σύστημα ΜΜΕ).