Η Louis Vuitton στο επίκεντρο διεθνούς κυκλώματος ξεπλύματος – Σύνδεση Ολλανδίας, Κίνας και Ελλάδας

Η Louis Vuitton στο επίκεντρο διεθνούς κυκλώματος ξεπλύματος – Σύνδεση Ολλανδίας, Κίνας και Ελλάδας
70 / 100 SEO Score

Πρόστιμο 500.000€ – Ο «μεγαλύτερος υπόγειος τραπεζίτης» της Ευρώπης και το δίκτυο Daigou

Ο οίκος Louis Vuitton βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μεγάλης υπόθεσης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ολλανδία, καταβάλλοντας πρόστιμο 500.000 ευρώ στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης στη Χάγη. Η υπόθεση συνδέεται με διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος που εκτείνεται σε Ολλανδία, Κίνα και Ελλάδα.

Αφετηρία αποτέλεσε η δράση της 36χρονης Bei W., κινεζικής καταγωγής, η οποία φέρεται να αγόραζε πολυτελή προϊόντα –μεταξύ αυτών Louis Vuitton– χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα και μετρητά προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα προϊόντα αποστέλλονταν στην Κίνα για μεταπώληση μέσω του συστήματος Daigou, μιας άτυπης μορφής διασυνοριακού εμπορίου που χρησιμοποιείται συχνά για ξέπλυμα χρήματος.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Bei W. συνδεόταν με τον 52χρονο Θάνο Μπάκο (Αθ. Σεμπάστιαν Μπ.), Έλληνα υπήκοο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο μεγαλύτερος υπόγειος “ξεπλυματίας” μαύρου χρήματος στην Ευρώπη. Ο Μπάκος συνελήφθη στη Γλυφάδα τον Μάιο του 2023 από το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς επιχείρησης με συμμετοχή της Europol και των ολλανδικών αρχών. Διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως μέσω υπόγειων τραπεζικών δικτύων, κρυπτονομισμάτων και κρυπτογραφημένων εφαρμογών όπως Encrochat, Sky ECC και ANOM. Έχει ήδη καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκιση στην Ολλανδία.

Η υπόθεση περιπλέχθηκε περαιτέρω από τη συμμετοχή πρώην υπαλλήλου της Louis Vuitton, η οποία φέρεται να ενημέρωνε την Bei W. για νέες παραλαβές και να τη συμβούλευε πώς να «σπάει» τις αγορές της ώστε να μην ενεργοποιούνται οι υποχρεώσεις αναφοράς ύποπτων συναλλαγών. Η W. πλήρωνε κάθε φορά ποσά κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας πολλαπλά ψευδώνυμα και email.

Από το 2026, ο ολλανδικός νόμος απαγορεύει πληρωμές μετρητών άνω των 3.000 ευρώ, ενισχύοντας τους μηχανισμούς εντοπισμού παράνομων συναλλαγών. Οι εισαγγελείς υπενθυμίζουν ότι οι πολυτελείς οίκοι έχουν ίδιες υποχρεώσεις με τις τράπεζες ως προς τον έλεγχο πελατών και την πρόληψη ξεπλύματος χρήματος.

Παρά την εξωδικαστική διευθέτηση της Louis Vuitton, η δίκη της Bei W., της πρώην υπαλλήλου και ενός ακόμη κατηγορούμενου συνεχίζεται στο Ρότερνταμ. Η υπόθεση αναδεικνύει τα κενά ελέγχου στις υψηλές συναλλαγές πολυτελών ειδών και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ